Ščitnica je žrtev, ne vzrok

Ščitnica nas ščiti pred napakami napačne prehrane in življenjskega sloga, ki jo s časom preobremenijo do te mere, da se preveč upočasni ali podivja. Takrat je potrebna celostne razbremenitve.

Simone Godina, Hormone Coach

Napačno prehranjevanje lahko našo ščitnico obremeni na različne načine. Ščitnični hormoni so del endokrinega hormonskega sistema. Ščitnica opravlja delo regulacije telesne temperature, presnove ter zagotavlja energijo. Prehrana polna enostavnih ogljikovih hidratov, kot sta sladkor in škrob, ščitnico posredno lahko upočasni, ker vpliva na nivo inzulina, ki je povezan s kortizolom. Enostavni ogljikovi hidrati potrebujejo inzulin, da ta sladkor spremeni v energijo. Hitrejši je poskok sladkorja, globlji je tudi padec le tega v krvi, kar sproži dvig stresnega hormona kortizola. Kadar je dejaven stresni hormon kortizol, so ščitnični hormoni potisnjeni. V dolgotrajnih stresnih situacijah je stresni hormon kortizol konstantno povišan in prevladuje, kar ščitnico še dodatno potiska in sčasoma močno upočasni.

Hrana lahko deluje tudi kot direktni stresni faktor, ker živila na katera je naše telo preobčutljivo, lahko ustvarjajo stres in še dodatno pospešujejo tvorbo kortizola, hkrati pa obremenjujejo imunski sistem, ker jih telo zaznava kot tujek in jih želi izločiti. Pretirano uživanje antigenih živil, preobremeni imunski sistem do te mere, da prične napadati samega sebe, ker ne loči več med lastnim in tujim. Rafinirana, predelana živila, pa ustvarjajo še notranja vnetja, proti katerim se telo bori spet s kortizolom, ter se tako zaradi napačne prehrane vrtimo v začaranem krogu.
Ščitnica je večino časa potisnjena, ni porabe kalorij, zebe nas, vse funkcije so upočasnjene, telo (ščitnica) nas tako ščiti pred pretiranim izčrpavanjem, pretirano porabo hranil in smrtjo. Posledično se v taki situaciji redimo, ker telo ustvarja zaloge zaradi pomanjkanja in stresa. V stresnih situacijah tudi hipofiza, ki stimulira ščitnico in uravnava hormonski orkester, upočasni delovanje funkcij telesa, ker nas na ta način ščiti pred popolno izgorelostjo. Počutimo se utrujene, zaspane, ker se je telo upočasnilo in nam s tem sporoča: "ustavi se!"Kaj pa počnemo mi? Zatekamo se k stimulansom za dvig energije, da se lahko vlečemo skozi dan. Kava, energijske pijače s kofeinom, pa tudi naravna prehranska dopolnila za dvig energije, lahko še dodatno izčrpavajo že tako izčrpano telo. Tudi zdravilo za ščitnico v obliki nadomestnega ščitničnega hormona v obliki levotiroksina, lahko preobremeni naš hormonski sistem, predvsem delovanje adrenalnih žlez, ki so odgovorne za tvorbo kortizola. Z zdravilom se nekaj časa počutimo fantastično, po določenem času pa se sesedemo in smo še bolj utrujeni kot pred jemanjem le tega. Doze zdravila se povečuje in povečuje, kar lahko samo še bolj izčrpava telo.

S svojim življenjskim slogom smo že močno preobremenili naravni bioritem ščitničnih hormonov, kar kažejo tudi vse pogostejša obolenja naših ščitnic.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

16.09.2019

Ščitnica je žrtev, ne vzrok

Ščitnica nas ščiti pred napakami napačne prehrane in življenjskega sloga, ki jo s časom…
10.09.2019

Kaj kaže vaša krvna slika?

Se počutite zdravi, polni energije in menite, da vam nič ne manjka? Odlično, toda kljub…
20.08.2019

Pisarniški stol za zdravo hrbtenico

V modernem svetu smo ljudje primorani preživeti veliko časa na pisarniških stolih, kar pa…
20.08.2019

Nevarnost sevanja pri slikanju zob

Kako varno je slikanje zob? Ali je primerno za otroke? Ali lahko opravimo slikanje zob na…
20.08.2019

Kako do primernega zobozdravnika v »totem« Mariboru?

Kadar imamo težave z našimi zobmi je dobro vedeti, da imamo zobozdravnika v Mariboru, ki…