Izboljšajmo spalne navade in okrepimo imunski sistem

Splošne razmere, ki so sočasno z epidemijo korona virusa večini izmed nas povsem spremenile ustaljen življenjski ritem, lahko marsikdo izmed nas vsaj v določeni meri izkoristi tudi sebi in svojemu zdravju v prid. Kakovost in količina spanca je namreč tisto, od česar je v veliki meri odvisna sposobnost našega imunskega sistema, da se brani pred različnimi virusi in drugimi obolenji. Ker pa je med nami ogromno takih, ki te dni ostajamo doma in delamo na daljavo, je spremenjen urnik morda tudi idealna priložnosti za spremembo naših spalnih navad.

Darjan Lapanje

Premalo spanca, ki je obenem morda še nekakovosten, povzroča številne, tako duševne kot fizične težave, kar so potrdile različne študije. Te so med drugim pokazale tudi na povezavo med pomanjkanjem spanca in oslabljenim imunskim sistemom. Prav slednji pa je v času zaostrene javno-zdravstvene situacije na še večji preizkušnji in bi ga bilo več kot priporočljivo obdržati v čim boljši »kondiciji«. Ne zgolj pri obrambi našega zdravja, imunski sistem namreč veliko vlogo igra tudi pri okrevanju (po bolezni) in njegovi dolžini. Kronična neprespanost pa poleg naštetega povzroča tudi hormonsko neravnovesje v telesu, kar pa lahko vodi v različna bolezenska stanja.

Pomembno je torej, da spimo dovolj in kakovostno. Seveda je potreba po spancu od človeka do človeka drugačna, v splošnem pa velja, da odrasla oseba potrebuje od sedem do osem ur (kakovostnega) spanca dnevno. Dejstvo pa je, da se nam v čedalje hitrejšem življenjskem ritmu čas, namenjen spanju, vztrajno skrajšuje, naš spanec pa poleg tega še dodatno siromašimo z zunanjimi vplivi in dražljaji.

Če želimo spremeniti naše spalne navade, je zelo pomembno, da se k spanju odpravimo vsak dan ob približno isti uri, enako pa naj velja tudi za prebujanje. Spalna rutina je namreč predpogoj za dober spanec. Ob tem poskrbimo, da bo okolje, v katerem spimo, kar se da zatemnjeno. Hormon melatonin, ki uravnava naš bioritem in je tako odgovoren tudi za spanje, se v največji meri izloča prav med spanjem, njegova količina pa je odvisna od zatemnjenosti prostora, v katerem spimo.

Vsaj uro ali dve pred spanjem se poskusimo izogibati tudi modri svetlobi, kakršno oddajajo tv ekrani ter računalniški in mobilni zasloni. Modra svetloba namreč na človeške možgane vpliva prebujevalno, s čimer se poruši naš bioritem, vse to pa lahko privede do resnih motenj spanja. Temperatura prostora, v katerem spite, naj bo nekoliko nižja, prav tako naj bo prostor dobro prezračen.

Če imate torej v teh dneh, ko smo naše navada prisiljeni spreminjati in jih prilagajati nastali situaciji, več možnosti kot običajno, predlagamo, da naredite nekaj za svoj imunski sistem in vašemu spanju posvetite nekoliko več pozornosti. Že samo ob upoštevanju prej naštetih preprostih priporočil lahko okrepite vašo naravno zaščito pred različnimi boleznimi, poleg tega pa zaradi večjega nivoja energije znatno izboljšate tudi vaše splošno počutje.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

02.04.2020

Posvet z zdravnikom odslej tudi na daljavo

V primeru zdravstvenih težav, dvomov in skrbi odgovore na svoja vprašanja lahko po novem…
24.03.2020

Nekaj enostavnih nasvetov za obrambo proti korona virusu

Besedna zveza, ki je v zadnjih tednih preplavila prav vse komunikacijske kanale in se…
21.03.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…
16.03.2020

Dober spanec za boljše rezultate

V marcu, natančneje 16. v mesecu, obeležujemo svetovni dan spanja. Kako zelo je pomemben…
16.03.2020

Qapla – specializirana krema za suho kožo

Kot farmacevtki pozivava k redni uporabi razkužila in ustreznemu čiščenju rok. Razkužilo…