Proces, brez katerega ni življenja

Dihanje je zagotovo proces, ki nas spremlja od prvega trenutka, ko se rodimo, pa vse do zadnjega izdihljaja, preden umremo. Lahko bi rekli, da gre za nekakšno osnovno funkcijo našega telesa, ki poteka neprestano, vse življenje, kljub temu, da se samega dihanja večino časa sploh ne zavedamo. Ste se kdaj vprašali, kako vse skupaj poteka? Odgovor najdete v naslednjih vrsticah.

Darjan Lapanje

Morda niste vedeli, da povprečno zdrav človek vdihne 21.000-krat dnevno, v enem letu pa približno kar 7.560.000-krat. Številke so dokaj impresivne, zato je vsekakor prav da vemo, kaj se v našem telesu pravzaprav dogaja ob tem nezavednem procesu.

Ob vdihu zrak preko nosne in ustne votline pošljemo v sapnik, ki se nekje v višini naših ramen razdeli na dva dela oz. na dve sapnici, vsaka od njiju pa vodi v svoj pljučni reženj. Sapnici se v pljučnih krilih delita na številne manjše in tanjše pljučne kanale (bronhiole), ti pa zrak naposled privedejo do pljučnih mehurčkov oz. bronhijev.

Zanimiv je podatek, da se v pljučih nahaja nekaj sto milijonov bronhijev, njihova skupna površina pa je zares izjemna – če bi njihovo površino razgrnili po tleh, bi z njo lahko pokrili celotno teniško igrišče. Prav v bronhijih pa poteka tudi postopek izmenjave plinov v naši krvi. Gre namreč za nekakšne votle mehurčke, ki so na eni strani povezani s pljučnimi kanali, na drugi strani pa jih prekrivajo zelo tanke kapilare, po katerih se pretaka kri.

Ko torej vdihnemo, se naša pljuča in posledično bronhiji napolnijo s svežim zrakom, v tem trenutku pa se v prej omenjenih kapilarah zgodi izmenjava plinov. Kri se obogati z vdihanim kisikom, v bronhije pa se iz krvi sprosti ogljikov dioksid, ki je produkt delovanja naših celic. Da je krog zaključen, moramo leše izdihniti in iz svojih pljuč iztisniti ogljikov dioksid. Postopek se nato ponavlja z vsakim vdihom oz. izdihom.

Vse to seveda nadzoruje naš avtonomni živčni sistem, kar pomeni, da nam o tako pomembnem procesu ni potrebno razmišljati, saj se odvija na nezavedni ravni. Kljub temu pa obstajajo določene tehnike, ki nam omogočajo, da proces dihanja do določene mere nadziramo in na ta način poskrbimo, da je naše telo še bolje preskrbljeno s kisikom. Raziskave so namreč pokazale, da izvajanje globokega trebušnega dihanja izjemno blagodejno vpliva na težave z visokim krvnim tlakom. 

 

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

17.08.2021

Vložki ali tamponi – kako izbrati?

Odločilna je izbira pravega materiala Da je menstruacija kar obsežen del življenja vsake…
19.07.2021

Gibanje = dobro počutje

Človek in gibanje sta nerazdružljiva. Za dobro fizično počutje se moramo gibati vsak dan.…
19.07.2021

Brez mišic ni gibanja

Človeško telo je malodane čudež. Toliko kompleksnih procesov, kot se hkrati odvija v…
01.07.2021

Naše tačke na varnem

Ljubitelji živali se boste verjetno strinjali, da imajo hišni ljubljenčki v naših…
17.06.2021

Po zdravila v lekarno ali v naravo?

Razvoj farmacevtske industrije je zagotovo prinesel veliko dobrega, a je med vsemi…