Zakaj je seks dober za zdravje?

Spolnost je tema, ki pogosto spodbudi vroče razprave med ljudmi z različnimi mnenji. Nekateri verjamejo, da je seks ena izmed osnovnih človeških potreb, kot sta hrana in spanje. Nekateri ga prepoznavajo kot užitek in ne kot nujo, vendar je v njihovih življenjih še vedno velikega pomena. Tretji mislijo, da je nepomemben in ga vidijo zgolj za reproduktivne namene . V vsakem primeru pa velja, da ima številne koristi za zdravje in lahko izboljša kvaliteto življenja.

1. Seks znižuje tveganje za srčni napad.
Nedavna študija je pokazala, da imajo spolno manj aktivni ljudje povečano tveganje za bolezni srca in ožilja. Bolj aktivno je vaše spolno življenje, manjša je možnost, da razvijete bolezni srca. To pomeni, da lahko s povečanjem spolne aktivnosti zaščitite svoje srce. Ker seks znižuje raven kortizola (npr. eden od hormonov, zaradi katerega ste pod stresom!), je povezan z močnejšim imunskim sistemom, boljšim spancem in boljšo kakovostjo življenja. Z drugimi besedami, seks lahko pozdravi vaše srce.

2. Sex lahko zmanjša bolečino.
Ko ženske doživijo orgazem, telo proizvaja analgetični učinek, s čimer se zmanjša bolečina. V eni od od študij so bile ženske med samozadovoljevanjem izpostovaljene bolečemu stiskanju. Izkazalo se je, da se je njihov prag bolečine znatno povečal. To pomeni, da je bolečina manj vplivala na njih kot sicer, saj so bile bolj osredotočene na užitek. Torej, preden vzamete protibolečinsko tablete, lahko sprva poskusite s samozadovoljevanjem.

3. Seks znižuje krvni tlak
Spolna aktivnost dejansko znižuje krvni tlak. Raziskava, opravljena v letu 2006, je pokazala, da so moški in ženske, ki so imeli redne spolne odnose, imeli nižji krvni pritisk in tako tudi bili manj pod stresom. Zanimivo je, da samozadovoljevanje (ali katera koli druga oblika spolnega življenja) nima učinka na krvni tlak, kar kaže na to, da je specifično spolni odnos, tisti, ki neposredno vpliva na krvni tlak.

4. Seks izboljša vaše razpoloženje
Spolni odnos, ali celo samo crkljanje, sprošča oksitocin in dopamin, ki sta hormona sreče in dobrega počutja. Ko se slabo počutite, si je težko predstavljati, da bi imeli spolni odnos, a ravno takrat lahko doživetje orgazma naredi veliko razliko v vašem počutju. Vredno se je potruditi.

5. Seks krepi imunski sistem
Pogosti spolni odnosi krepijo imunski sistem, ki ščiti telo pred boleznimi. Raziskava v letu 1999 je vključevala študente, ki so jim merili imunski sistem v povezavi z njihovo spolno aktivnostjo. Študija je pokazala, da so tisti, ki so imeli pogoste spolne odnose (enkrat ali dvakrat na teden) imeli višje koncentracije imunoglobina, ki je eden najpogostejših protiteles, ki ščitijo telo pred okužbami in boleznimi.

6. Seks pomaga zaspati.
Številne študije so pokazale, da spolna aktivnost spodbuja sproščanje hormona prolaktina. Prolaktin ali spalni hormone poveča občutek zadovoljstva . To pomeni, da vas lahko orgazem ali seks odrešita neprespane noči, saj povečata verjetnost, da zaspite. Naslednjič, ko boste budni ležali pozno v noč, vas mogoče malo spolne aktivnosti popelje v svet sanj.

Če je zdravo življenje uvrščeno visoko na seznamu vaših prioritet, potem je lahko seks enako koristen kot zdrava prehrana, telesna aktivnost in spanje. Vključite postreljne radosti v vaš "zdrav način življenja". Obetajte si pozitivne učinke!

RECEPTI ZA UVOD V STRASTNO NOČ:

KOPEL V DVOJE, NATO MASAŽA
Privoščite si kopel z veliko mehurčki, romantično glasbo in dišečimi svečkami. Po njej pa masažo polno erotičnih dotikov. Masažne in dišeče svečke DR. PASHA so popolnoma naravne, na telesu po masaži pa pustijo prijeten občutek in pridih dišeče svežine.

MEHKI IN VOLJNI DOTIKI
Amai hranilna krema za roke in nohte z oljem mareličnih koščic, izvlečkom matičnega mlečka in keratinom
kožo globinsko hrani in vlaži. Nežna kremna tekstura se hitro vpije v kožo in ne pušča mastnih madežev.

MEHURČKI V KOZARCU
Penina razvaja oko, uho in brbončice. Konjiški Beli penini so pečat dale izbrane jagode belega pinota, ki so dolgih 24 mesecev na kvasovkah zorele v kleti Žičke kartuzije, ki prav letos praznuje 850 let.

POSKRBITE ZA LJUBEZENSKE SOKOVE
Vsaka lepa zgodba se zaključi s srečnim koncem. Tosamina F*k cunca nežno in temeljito obriše ljubezenske sokove.

DA STRAST ZLEPA NE UGASNE
Izjemna kombinacija matičnega mlečka, ginsenga, vitamina E in cinka je ujet v kapsulah Gelee royale men. Skrbno izbrane sestavine izvirajo iz zakladnice čebeljega panja in tradicionalne kitajske medicine, v kateri se ginseng uporablja že prek 5000 let.

Vir: http://www.mindbodygreen.com/0-15858/6-ways-sex-is-good-for-your-health.htm

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

07.11.2019

Ležišče, ki prinaša zdravje in udobje

Poznate orgonite? Energijo, s katero je mogoče doseči tisto, kar v hitrem tempu življenja…
07.11.2019

Kako preprečiti poškodbe?

Pravijo, da nesreča čaka na vsakem koraku. Ne glede na naša leta, nas lahko doleti…
07.11.2019

Okužba, ki nas lahko stane življenja

Ko nekdo omeni sprehod po gozdu in prostranih travnikih, zveni idilično. Drevesne…
07.11.2019

Povečana prostata

Pri moških po 50. letu se pogosto pojavljajo težave, kot so oslabljeni curek pri…
05.11.2019

Bakterije, ki prinašajo zdravje

Kadar nekdo omeni bakterije, najprej pomislimo na bolezen. Toda bakterije niso vedno le…