Pravočasno odkrijte paradontalno bolezen

 

ČE VELJA, DA SO OČI ZRCALO DUŠE, POTEM LAHKO REČEMO, DA SO USTA ZRCALO ČLOVEKOVEGA ZDRAVJA.
Dobro ustno zdravje nam omogoča, da brezskrbno žvečimo, okušamo, govorimo, se poljubljamo in smejimo. Bolezni, ki prizadanejo ustno votlino pa, močno ogrožajo tudi naše splošno zdravje. Paradontalna bolezen, ki je najbolj razširjena, predstavlja javnozdravstveni problem velikih razsežnosti.

O pomenu zgodnjega odkrivanja parodontalne bolezni smo se pogovarjali z zobozdravnikom Sašom Judežem in Sašom Savićem, specialistom ortodontom iz Dentalne Akademije, kjer verjamejo v interdisciplinarno oz. celostno obravnavo pacienta. Pod eno streho tako specialisti različnih zobozdravniških specialnosti vedno stremijo k najboljšim rešitvam primerne posamezniku.

Veliko slišimo o parodontalni bolezni oz. vnetju obzobnih tkiv, pa nam povejte kaj so vzroki za nastanek te zahrbtne bolezni?
Najprej naj pojasnim, da so raziskave pokazale, da ima več kot 90 % slovenske populacije eno od oblik paradontalne bolezni. Vzroki, ki pripeljejo do tega, da vnetje roba dlesni napreduje v paradontitis so številni in med seboj tesno prepleteni. Ti vzroki segajo vse od genetskega zapisa posameznika, socialno ekonomskega položaja, prisotnosti sistemskih bolezni, rasnih razlik, razvad, načina prehranjevanja, stresa, in nivoja ustne higiene. Bakterije, ki se nabirajo v obzobnih žepih povzročijo najprej vnetje obzobnih tkiv, kasneje razgradijo kostnino kar na koncu privede do izgube zoba.

Nekje sem prebrala, da parodontalni bolezni pravijo "Tiha ubijalka".Zakaj?
Vse več je znanstvenih dokazov, kako zastrašujoč je vpliv paradontalne bolezni na naše splošno zdravstveno stanje. Ko se ob zobu pojavi žep in je njegova globina več kot 4 mm, se bo ta samo še poglabljal saj, bakterij takrat ni več možno odstranit z rednim ščetkanjem. Na tem mestu nastane praktično odprta rana in vhod baterijam v krvni obtok je omogočen. Kri jih raznese po celem telesu, kjer je škoda še veliko večja od izgube zoba.

Poleg izgube zoba, kje še povzroči največ škode?
Dokazano največja tveganja so:
SRČNO ŽILNA OBOLENJA. Zaradi občasnega izplavljanja bakterij ustne votline v krvni obtok, pri osebah z okvarami srčnih zakolopk, lahko pride do nastanka bakterijskega endokarditisa. Prav tako študije nakazujejo povezavo med paradontalno boleznjo in arterosklerozo, koronarno trombozo in miokardnim infarktom.
DIABETES. Paradontalna bolezen se pojavlja kot komplikacija sladkorne bolezni, hkrati pa napredovana paradontalna bolezen otežuje dobro uravnavanje krvnega sladkorja. Bolezen je agresivnejša in hitreje napredujoča.
BOLEZNI DIHAL. Študije povezujejo paradontalno bolezen z infekcijami respiratornega trakta pri hospitaliziranih pacientih.
NOSEČNOST IN ROJSTVO OTROK. Nizka porodna teža, prezgodnje rojstvo otrok, spontani splavi, so prav tako povezani s prisotnostjo paradontalne bolezni pri nosečnicah.
NEPLODNOST. V zadnjih letih je bilo narejenih precej študij, ki so dokazale vpliv parodontalne bolezni na neplodnost tako pri ženskah kot tudi pri moških. V Nemčiji npr. hitri diagnostični testi za ugotavljanje parodontalne bolezni, kot možen vzrok neplodnosti niso nobena redkost.

Kakšno sporočilo bi dali našim bralcem?
Dejstvo je, da je paradontalna bolezen najbrž toliko stara kot človeštvo samo, a to še ne pomeni, da se moramo sprijazniti z njo in njenimi posledicami.

Najpomembnejše je zgodnje odkrivanje parodontalne bolezni, saj jo le v zgodnji fazi
lahko uspešno zdravimo in omejimo njeno uničujoče delovanje v celotnem organizmu.
Obiščite zobozdravnika, če ga že dolgo niste.

Ali ste vedeli, da lahko danes s preprostim testom vzorca iz sline (slinskim testom), ki traja 5 minut, z 99 % zanesljivostjo odkrijete parodontalno bolezen v njeni zgodnji fazi? Pri nas do 24. 4. 2015 teče akcija preventive ustnega zdravja "testiraj se in ukrepaj" in hitri test zgodnjega odkrivanja vnetja obzobnih tkiv vam naredimo brezplačno.

Uporabljamo encimsko-imunske teste finskega proizvajalca,

Za naročilo termina nas pokličite na tel: 051 334 334 ali nam pišite na mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . Naš naslov: Koprska 94a, 1000 Ljubljana

POMEMBNO JE, DA NIMAMO SAMO LEP, AMPAK PREDVSEM ZDRAV NASMEH!

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

23.12.2019

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…