Zdravljenje inkontinence, preprosto kot še nikoli

 

Inkontinenca je problem o katerem se premalo govori. O načinu in prednostih zdravljenja inkontinence z uporabo TPM (transpelvične elektromagnetne terapije) smo se pogovarjali z dr. Sonjo Ukmar, zasebno zdravnico splošne medicine, ki je kot prva pri nas začela z izvajanjem te terapije pred dobrim letom dni.

Kako velik problem predstavlja inkontinenca danes?
Za inkontinenco trpi več kot 15 % ljudi, več žensk kot moških. Pri ženskah se težava lahko pojavi že kmalu po prvem porodu (ne glede na starost). Drugo obdobje, kjer lahko pride do problema inkontinence je MENOPAVZA, medtem ko pri moških prihaja do inkontinence urina zlasti pri obolenjih in stanjih po operaciji prostate. Po 70. letu jih ima težave z uhajanjem urina skoraj 50 %;

Za mnoge je inkontinenca še vedno tematika, o kateri ne želijo govoriti. Odkrito govorimo o preboleli kapi, infarktu, ne pa o tem, da nam uhajata urin ali blato. Zato si s tovrstno terapijo prizadevam razbiti te tabuje in odkrito pomagati ljudem. Inkontinenco lahko v večini primerov zelo omilimo ali celo ozdravimo s pravilno krepitvijo mišic medeničnega dna, kar nam omogoča TPM (transpelvična elektromagnetna stimulacija) terapija.

Zakaj ste se odločili za zdravljenja s TPM metodo?
V ambulanti se dnevno srečujem s tovrstnimi težavami pri svojih pacientih, zato sem se odločila za odpravljanje oz. lajšanje težav s TPM terapijo, ki je v tujini poznana že več kot 20 let. Veliko ljudi si o teh težavah ne upa oz. ne želi spregovoriti niti z zdravnikom, kaj šele s svojci ali prijatelji. Zanje sčasoma to postane socialni in higienski problem. Kljub redni higieni se telo in prostor navzame "vonja". Izogibajo se druženju, manj hodijo ven, zlasti ker imajo neprestano v mislih, kje jim bo na razpolago WC.

Kako poteka zdravljenje?

Na samem začetku mora biti postavljena diagnoza na osnovi pregleda pri specialistu ginekologu oz. urologu. Klient pride na testno terapijo z izvidi, pri čemer ne sme imeti kontraindikacij za TPM terapijo. Sledi določitev načrta zdravljenja, ki se opravi individualno. Gre za sklop 16-ih terapij, saj so raziskave pri zdravljenju s TPM terapijo v tujini pokazale, da so rezultati najbolj optimalni ravno pri omenjenem številu terapij. Vsaka terapija traja 25 min.

Kako je po vaših izkušnjah zdravljenje s TPM metodo učinkovito in kaj kažejo izkušnje pacientov?
Pri nas se izvaja tovrstna terapija eno leto in pol. Pri več kot 80 % je bilo izboljšanje po opravljenih 16-ih terapijah nad 90 %. Uspešnost same TPM terapije pa je odvisna od starosti, trajanja inkontinence in spremljajočih bolezni. Pred nedavnim je bila pri nas mlajša pacientka (37), ki je imela po dveh porodih kljub laserski terapiji nožnice še vedno težave s stresno inkontinenco. Po TPM terapiji (16 terapij) se je stanje popolnoma popravilo.

Koliko znaša cena zdravljenja s TPM metodo?
Cena16-ih terapij znaša 620 EUR, pri čemer je prva terapija brezplačna. V to ceno je vključeno tudi 16 kisikovih in svetlobnih terapij, ki delujejo sinergistično s TPM terapijo. Povečujejo učinke magnetne stimulacije ter tako sodelujejo pri zdravljenju inkontinence. Ostalo ponudbo pa si lahko ogledate na naši spletni strani: www.zdravjevsem.si.

Zdravljenje inkontinence, preprosto kot še nikoli

Center Zdravje vsem je trenutno edini center pri nas, kjer za zdravljenje tako urinske kot tudi stresne inkontinence uporablja napredno TPM metodo zdravljenja. Gre za metodo, ki nas s pomočjo pulzirajočega magnetnega polja "nauči" zavestno nadzorovati in uporabljati mišice medeničnega dna. Inkontinenca predstavlja problem, o katerem še vedno ne želimo oz. si ne upamo kar tako spregovoriti. Ena izmed glavnih temeljnjih vrednot centra Zdravje vsem je razbiti ta tabu ter odkrito spregovoriti in pomagati vsem tistim, ki se srečujejo s tem problemom.

Kaj je TPM terapija?
TPM pomeni transpelvično magnetno stimuacijo. To je terapija s pomočjo pulzirajočega magnetnega polja, ki je v našem primeru združena s svetlobno terapijo in s kisikovo terapijo. Tako dosežemo hitrejšo revitalizacijo prizadetega področja.

Prednosti zdravljenja z napravo QRS-TPM
Lajšanje težav zaradi oslabljene pelvične muskulature pri pacientih obeh spolov se odlikuje po svoji neinvazivnosti. Revitalizira in okrepi moč prečno progaste musculature, zato se terapija poleg zdravljenja inkontinence, uspešno uporablja tudi pri rehabilitaciji po porodu, ki se lahko prične izvajati kmalu po porodu, motnjah erekcije ter rehabilitaciji po prostatektomiji.

Rehabilitacija po porodu
Nosečnost, zlasti pri prekomernem porastu telesne teže v nosečnosti, kakor tudi sam porod, lahko zaradi dolgotrajnega pritiska na medenično dno oslabijo mišice in pojavi se nehotno uhajanje urina in (ali) blata. Če imamo tovrstne težave, se po prvem ginekološkem pregledu in posvetu odločimo za TPM terapijo. V takih primerih lahko težave skoraj v celoti odpravimo. Prednost TPM metode zdravljenja v tem primeru je, da se lahko začne izvajati že kmalu po porodu.

Motnje erekcije
Motnje erekcije lahko nastanjejo zaradi več različnih dejavnikov, kot na primer psiholoških, hormonskih, nevroloških ali žilnih.

Za normalno erekcijo penisa pri moških in normalno spolno dejavnost pri ženskah je potrebno koordinirano sodelovanje:
• zdravega osrednjega in perifernega živčevja in
• mišic m. bulbospongiosus, m. ischiocavernosus in m. pubococcygeus ter
• normalna preskrba z arterijsko krvjo in odtok venske krvi.

S TPM metodo dosežemo hitro izboljšanje tonusa zadevnih mišic in močan pozitiven učinek na pretok krvi (med drugim s pomočjo dušikovega dioksida).

Rehabilitacija po prostatektomiji
Po prostatektomiji je za zagotavljanje kontinence odgovoren predvsem zunanji sfinkter. Zdravljenje oslabelega sfinktra je pogosto kirurško, in sicer z vstavitvijo umetnega sfinktra na sečnico. Če okvara sfinktrne muskulature ni prehuda, z napravo QRS mogoče lahko dosežemo povrnitev moči sfinktra in mišic medeničnega dna, bolniki pa lahko opažajo bistveno izboljšanje že po nekaj terapijah.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

02.06.2020

Zdravje si zasluži našo pozornost

Postavite svoje zdravje na prvo mesto z Zdravstvenim zavarovanjem Zdravje. S sklenitvijo…
27.05.2020

Odlična ideja za čudovit vikend izlet: obiščite slikovite griče blizu Slovenskih Konjic

Življenje se počasi vrača v svoje utečene tire, sezona vikend izletov pa je končno spet…
20.05.2020

Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih,…
17.05.2020

Modre jagode. Resno?!

Prek internetnih strani je mogoče naročiti malodane vse mogoče, tudi semena modrih jagod.…
17.05.2020

Aktiven način premagovanja stisk

Naporni dnevi so za nami in nekaj ovir je zagotovo še pred nami. Takšno je pač življenje,…