Vadba doma in na delovnem mestu

 

Osebni trener Tomaž Kucler (iz ekipe Osebnitrenerji.si) se zaveda, da nas delovne obveznosti pogosto prisilijo, da več ur presedimo pred računalniškimi ekrani. Ponuja nam rešitve, kako poskrbeti za zdravje in dobro počutje tudi takrat, kadar v prisiljeni drži po več ur skupaj udarjamo na tipkovnico.

Sara Sočan

Katere mišice v našem telesu najbolj trpijo, medtem ko ure in ure sedimo pred računalnikom?

Pri sedenju mišice v hrbtu, zadnjici, trebuhu in nogah niso aktivirane, zato te mišice postanejo oslabljene. Statično trpijo vratne mišice-trapezi in dolga obhrbtenična mišica.

Koliko časa je še priporočljivo sedeti v »prisiljeni drži«, da si ne delamo škode?

Prisilna drža je ob pravilni drži priporočljiva do 1 ure.

Ali se težave, ki nastanejo, običajno pojavljajo za dlje časa ali izzvenijo precej hitro?

Nekatere mišice se zaradi sedenja skrčijo in postanejo krajše. Posledice so togost, zmanjšana gibljivost in bolečine. Težave so lahko trajnejše, če se ne razgibavamo in raztezamo.

Kako si lahko pomagamo s preventivo, da do teh težav sploh ne pride?

Preventiva je vsekakor v vsakodnevnem gibanju. Lahko se odpravite v fitnes, kjer lahko krepite in raztezate celotno telo z različnimi vajami na trenažerjih, s prostimi utežmi, z lastno težo in ostalimi rekviziti.

Med drugim pa je priporočljivo tudi v pisarni na vsakih 30 minut izvesti vaje za raztegovanje in krepitev hrbtnih in trebušnih mišic. V petih minutah se lahko dobro razgibamo, tako da ostane naša hrbtenica zdrava in brez bolečin. Najbolje se obnese kombinacija sedenja, pogostega vstajanja in živahnega razgibavanja v obdobju ene ure.

Kaj pa, ko smo že prepozni? Kaj lahko naredimo, ko že občutimo zategnjenost, manjše bolečine?

Kadar je mišica zategnjena je smiselno sprva z dinamičnimi kroženji v sklepih pognati kri po ttelesu nato pa raztezati hrbtne in posebej sprednje in zadnje stegenske mišice ter fleksorje kolka. Pomaga tudi že krajši sprehod.

Koliko zmerne vadbe svetujete še po službi?

Gibanje je priporočljivo vsak dan. Visoko intenzivna vadba naj bo vsaj trikrat na teden. Lahko se odpravite v fitnes, kjer s pomočjo osebnega trenerja opravite paleto različnih vaj pod strokovnim vodstvom.

Če upoštevate, da dandanes delamo precej dolgo, da pogosto nimamo niti časa (mnogi tudi denarja), da bi obiskovale vodene vadbe ... Kaj lahko naredimo sami, morda doma?

Doma lahko izvajamo različne vaje, ki v kombinaciji pomagajo obdržati S-krivino hrbtenice, okrepijo noge, da ohranijo funkcionalnost ter krepijo potrebno mišičevje za stabilnost hrbtenice, ki raz¬¬¬poredijo sile okoli pasu in ga utrdijo. Primerne vadbe so:

• Počepi in izpadni korak,
• dvigi kolen do prsi,
• stranski most,
• trebušnjaki,
• dvig roke in noge.

Kdaj je smiselno na pomoč poklicati osebnega trenerja?

Da se telo tedaj povrne v funkcionalno stanje je poleg raztegovanja primeren še sistem vadbe za pridobivanje mišičevja, kjer bo za optimalni učinek najbolje poskrbel osebni trener. Priporočamo vam, da se obrnete na strokovno usposobljenega osebnega trenerja z več leti delovnih izkušenj, saj vam bo lahko pravilno svetoval, kako najbolje okrepiti ali pozdravite problematične dele na telesu. Svetujem vam, da pomoč poiščete pri ekipi osebnitrenerji.si, ki se ves čas izobražujejo na tem področju in nudijo trenerje z licencami.

Poleg fizične sprostitve, pa je pomembna tudi psihična, kajne?

Menim, da ljudje prevečkrat izberejo psihično aktivnost, ker je manj naporna od fizične. Vsi tisti, ki pa redno treniramo, pa se pri zmerni fizični aktivnosti tudi psihično sprostimo, saj med vadbo pozabimo na vsakodnevne skrbi. Še posebno, če ste med vadbo vodeni s pomočjo trenerja, ki ves čas vadbe vodi, nadzoruje, spodbuja in vam pomaga tudi do psihične sprostitve.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

16.09.2020

Pospešek v stresnih situacijah

V tej in prihodnjih izdajah revije boste našli tudi serijo člankov »Kako deluje«. V njih…
15.09.2020

Ko spomin začne močno pešati ...

Demenca je bolezen, ki običajno prizadene starejše. Posledice so lahko precej hude in…
11.09.2020

Glavoboli – kaj hitro pomaga in kako jih preprečite

Predvsem ženske imajo težave z glavoboli – pri vsaki drugi so skoraj reden pojav.…
04.09.2020

Hladno stiskana hrana za pse

Vsi pasji skrbniki si za svojega kosmatinca želimo le najboljše, zato je najbolj pomembna…
28.08.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…