Preprečite posledice


Vsako leto je vse več govora o škodljivosti UV žarkov, saj so posledice pretirane izpostavljenosti lahko precej hude. Ne govorimo le o opeklinah, nastanku pigmentnih madežev, temveč tudi kožnemu raku. Informacije o tem, kako se lahko na enostaven, a učinkovit način izognemo močnemu sevanju, je potrebno večkrat prebrati in vsebino ponotranjiti.
SARA SOČAN
Sončna svetloba je glavni vir UV žarkov, ampak ni se vam treba pred njimi vedno skrivati. Nesmiselno bi bilo lepe dneve preživljati za zaprtimi vrati zaradi pretiranega strahu pred škodljivostjo žarkov. Naučite se raje zavarovati pred njimi, nato pa se podajte na prosto in uživajte.
Strokovnjaki predlagajo, da se večino časa zadržujte v senci, še posebej med deseto in šestnajsto uro, ko so UV žarki najmočnejši. Žarki nas dosežejo tudi, kadar je oblačno in tudi skozi steklo. Pomembno je, da se vsakič, ko se odpravite na sonce, zaščitite s kremo, ki vsebuje visok zaščitni faktor. Nanesite si jo na kožo v zadostni količini, prav tako je potrebno, da se namažete večkrat na dan. Oblecite si tanko in lahko majico, dolgo krilo ali tanke hlače. Na glavo si poveznite klobuk in si nadenite sončna očala z UV zaščito.
Še posebej občutljivo kožo imajo dojenčki, zato je treba zanje še posebej pazljivo poskrbeti. Starši smo odgovorni za svoje najmlajše, kar pomeni, da jih je treba že od malih nog vzgajati v odgovorne osebe, ki se bodo zavedale posledic pretiranega izpostavljanja soncu. Oče in mama naj predstavljata zgled, vsekakor pa se ne odpovejte druženju v naravi tudi v najtoplejših dnevih leta – primerno se zaščitite in zaužijte vsak trenutek, ki vam je dan!

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…