Nadležne in nevarne ose

Strokovnjaki letos napovedujejo, da se bomo morali na piknikih in kjerkoli bo veliko sadja ali dišeče hrane, soočati z obiskovalkami – osami. Te nadležne žuželke, podobne čebelam, nam pogosto parajo živce in nas spravljajo v stres v trenutkih, v katerih bi morali najbolj uživati in se prepuščati lagodju. Vse več ljudi ima namreč alergijo na pik ose, ki zna biti – če osa piči na primer v usta ali nos - za človeka tudi usoden.

Če boste videli, da je konica, s katero vas je pičila osa, ostala v koži, se nikar ne obotavljajte, temveč jo čim prej izvlecite oz. jo s pomočjo nohtov, noževe konice, kreditne kartice, igle, pincete ... odstranite. Če je mogoče, vse našteto sterilizirajte, vsekakor pa se je treba hitro odzvati. Področje pika očistite z milom in vodo, preden nanj nanesete zdravilo.

Kdaj po pomoč?

Običajna reakcija ob piku ose je bolečina, pekoč občutek, srbenje, rdečica in oteklina. Bolečina lahko traja tudi do nekaj ur, a postopoma izgine. Če opazite, da vam na roki ali prstih nastaja oteklina, takoj odstranite prstane. Če pa se pojavijo znaki, kot so oteženo dihanje, omotica ali slabost, potem je velika verjetnost, da ste doživeli nevarno alergijsko reakcijo in takrat se takoj odpravite v najbližjo bolnišnico. Alergijska reakcija seveda lahko popusti na poti do bolnišnice, možnost pa obstaja, da se bo le še okrepila, zato je nujno, da se čim prej odpravite do zdravnika. Prav tako poiščite strokovno pomoč, kadar vas je pičilo več os, če imate težave z dihanjem, če čutite, da vam oteka jezik, če težko govorite ter tudi, če se pojavi kakšen madež stran od pika ose.

Naravna zdravila?

Ob osjem piku si je mogoče pomagati tudi z domačimi sredstvi. Eden izmed njih je kis, ki si ga nanesete na mesto pika. Najbolje, da uporabite kos oblačila, ki ga pomočite v kis, z njim prekrijete vbod ter pustite delovati vsaj 15 minut. Nekaj kisa se bo absorbiralo preko kože, kar bo zagotovo omililo posledice, ki jih bi sicer na vas pustile ose, saj naj bi kis nevtraliziral strup.

Nekateri menijo, da pri piku ose zaleže led, ki bi ga naj položili na boleče mesto in ga na njem držali približno 20 minut. Prav tako naj bi led pomagal ublažiti oteklino, ki nastane po piku ose. Da bi zaščitili kožo pred mrazom, si led zavijte v krpo in ga šele nato položite na mesto pika. Pomagal naj bi tudi limonin sok, saj naj bi deloval tako kot kis (nevtraliziral osji strup). Mnogim naj bi bolečino ublažila tudi rezina čebule (ali celo kumare), ki so si jo položili in tesno pritisnili na vneto mesto, dokler nelagodje ni popustilo. Nasveti tudi pravijo, da pomaga bazilika, ki jo med prsti stiskamo toliko časa, da spusti nekaj svojega naravnega olja ter jo nato vtremo na področje osjega pika. Stari recept za lajšanje bolečine in otekline je tudi tobak, ki bi ga naj prežvečili, da bi ga navlažili ter ga nato nanesli na poškodovano mesto na koži.

Osebe, ki so alergične na pike, morajo seboj nositi komplet za prvo pomoč (tableti antihistaminika in dve tableti steroida pri bolnikih, ki so ob piku že izgubili zavest, in tudi adrenalin, ki si ga morajo ob omotici vbrizgati.

Raje preprečite

Ose naj ne bi marale vonja citronele, zato si kupite svečko ter jo prižgite takrat, kadar si ne želite, da vas obiščejo ose. Priročna naj bi bila tudi rjava papirnata vreča v katero zmečkajte papir in jo nato zalepite ter obesite na kraju, kamor ne želite nepovabljenih rumeno-črnih gostij. Vrečko bodo namreč zamenjale za panj, zato se mu bodo bojda raje umaknile kot da bi se morale soočiti ter spopasti s tujimi predstavniki svoje vrste. Ker ose privlačijo žive barve ter omamne dišave, poskusite nase nadeti čim manj parfumov ali deodorantov, dišečih krem ali gelov za lase. Osam pa naj ne bi ustrezal vonj kave, zato jo majhno količino zmlete stresite na krožnik in z vžigalnikom prižgite, da tli ter tako proizvaja dim, ki se mu naj bi ose izogibale.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

23.12.2019

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…