Okrepite toplo energijo v telesu

Veronika Bilban

Ste si končno oddahnili od zoprnih zimskih prehladov in obolenj? Nasvet štiri tisoč let stare kitajske medicine: poleti poskrbite za imunski sistem, da se naslednjo zimo obolenja ne bodo ponovila.

Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) se tako imenovane zimske bolezni najbolje preventivno zdravi že v poletnem času. Ta metoda zdravljenja služi kot odlična preventiva, saj z njo preprečimo ponovni izbruh mnogih nadležnih zdravstvenih težav in si olajšamo življenje pozimi in med hladnejšimi meseci. Pa tudi med drugimi letnimi časi, če smo bolj zmrzljivi ali večno utrujeni. 

Kaj vse lahko zdravimo poleti?

• kronične bolezni dihal kot so astma, bronhitis, kronični kašelj, vnetje sinusov,

• težave s kožo in razne alergije (nevrodermitis, luskavica),

• pretirana dovzetnost za mraz, mrzle roke in noge,

• kronična utrujenost,

• diareja, neprebavljena hrana v blatu,

• boleče menstruacije s strdki,

• zvonjenje v ušesih,

• bolečine v sklepih in kosteh, artritis, revmatizem in drugo.

Vse te težave ponavadi nastanejo, ko imamo oslabljen imunski sistem oziroma kot ugotavlja kitajska medicina, imamo v telesu oslabel yangqi (topla energija) in presežek mraza in vlage. Človek in narava sta neločljivo povezana, tako da vsaka sprememba v okolju vpliva na delovanje človeškega telesa. Pozimi prevladuje hladna energija yin, zato se telo ne more tako uspešno braniti pred vdorom hladu. Posledica so nastanek, izbruh ali poslabšanje določene bolezni, ki se nam je v času viška energije yang, to je pomladi in poleti, potuhnila ali zakrila. Prav iz tega sledi, da je potrebno vse zimske bolezni zdraviti v poletnem času, saj si takrat energijo yang še dodatno okrepimo in s tem omogočimo telesu, da se v zimskem času lažje samo brani ali pozdravi.

Preventivo ponovite tri leta zapored

Največji učinek zdravljenja kroničnih zimskih obolenj in pretirane dovzetnosti za mraz je med tremi najtoplejšimi poletnimi, »pasje« vročimi dnevi, ko je yangqiali topla energija na višku. Te dni se vsako leto sproti izračuna s pomočjo luninega koledarja. V letu 2013 so ti dnevi: 13. julij, 23. julij in 22. avgust. 

Na Kitajskem je tovrstno preventivno zdravljenje zelo uveljavljeno in priljubljeno že stoletja, za najboljši učinek ga je treba ponoviti tri poletja zapored. V telesu se vzpostavi ravnovesje, kar občutno izboljša stanje kroničnih bolezni in akutnih zimskih obolenj, lahko pa se bolezen tudi popolnoma pozdravi. Pomembno je predvsem, da nam izkušen zdravnik tradicionalne kitajske medicine postavi ustrezno diagnozo, ter določi vrsto terapije in nam svetuje glede prehrane, ki nam okrepi toplo energijo v telesu in izboljša odpornost.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…
13.10.2019

Paraziti - ne pustimo, da nas uničujejo

Mnogi se ne zavedajo, kako zelo pogoste so okužbe s paraziti. Nič čudnega, saj se…