Dobro ležišče je naložba v zdravje

Luka Pugelj

                 

Dober spanec je, tako kot ustrezna prehrana in telesno gibanje, ključen za naše zdravje. Strokovnjaki odraslim priporočajo osem ur spanja dnevno, saj premalo spanja povzroča razdražljivost, oslabljen imunski sistem in povečuje stres.

Na kakovost spanca poleg ležišča vpliva še veliko različnih dejavnikov. Spalnica naj bo tiha in temna, idealna temperatura za spanje je med 16 in 18 stopinjami Celzija, ne glede na letni čas. Ustrezna temperatura v spalnici pomaga telesu, da se hitreje in lažje ohladi; med spanjem se nam telesna temperatura zniža in na ta način telo varčuje z energijo in laže krepi imunski sistem. Ko ugotovimo, kaj nas sprošča pred spanjem in ko vzpostavimo urnik spanja, dosti hitreje zaspimo. Z rekreacijo in zadnjim obrokom zaključimo najkasneje dve uri pred spanjem. Izogibajmo se nikotinu, alkoholu in kofeinu pred spanjem, saj nikotin povzroča rahel spanec, alkohol in kofein pa nas ohranjata budne.

Kdaj potrebujemo novo ležišče?

Ležišče moramo zamenjati vsakih pet do sedem let, saj se naše telo spreminja in s staranjem potrebujemo več udobja. Priporočljivo je, da vsaj enkrat letno obiščemo prodajalno z ležišči ter jih preizkusimo. Dobili bomo nov občutek ležanja in ga primerjali s tistim na domači postelji. Kadar bomo že po nekaj minutnem preizkušanju v trgovini zaznali bistveno razliko oziroma ko bomo v hotelu spali bolje kot v domači postelji, je skrajni čas, da zamenjamo ležišče. Ležišče je lahko na pogled kot novo, vendar resnici na ljubo našemu telesu ne ustreza več. Zavedati se moramo, da se vsako leto v ležišču nakopiči tudi približno kilogram naših odmrlih celic.

Izbiranje pravega

Iz množice ležišč, ki jih najdemo na trgu, je težko izbrati. Zagotovo je cena en od pokazateljev o kakovosti materialov ležišča, ni pa nujno najdražje ležišče tudi najboljše ležišče. Najbolje je, da obiščemo specializirano prodajalno. Tam nam bo na voljo usposobljeno svetovalno osebje in širok spekter ležišč za preizkušanje. To je pomembno zlasti, ko iščemo minimalne razlike med dvema ležiščema in lahko obe preizkusimo, tudi na različnih podlagah. Vedeti pa moramo, da lahko naenkrat preizkusimo do štiri ležišča, sicer ne zaznamo več razlik. Dobri prodajalci se bodo z nami najprej temeljito pogovorili in šele nato svetovali največ štiri ležišča za preizkušanje.

Bodite zahteven potrošnik

Pri izbiri ležišča so ključne štiri lastnosti: velikost, podpora, udobje in cena. Ležišče mora biti vsaj 15 centimetrov daljše od njegovega uporabnika in vsaj 30 centimetrov širše od premera ramen. Širina idealnega ležišča za eno osebo meri 120 centimetrov. Ležišče nam mora zagotoviti ustrezno podporo, kar je povezano s telesno težo. Običajno že proizvajalec navede telesno težo, ki je primerna za posamezno ležišče in ta priporočila velja upoštevati. Pretrdo ali premehko ležišče povzročata bolečine in utrujenost, saj morajo mišice namesto ležišča celo noč podpirati hrbtenico. Udobje je odvisno od materialov, ki so tik pod tkanino, pri čemer velja, da debelejša plast ponuja več udobja. Udobje je subjektivno doživljanje, saj nekomu bolj ustreza, da nad ležiščem lebdi, spet drugemu pa, da ga ležišče objame. Cena je tako pokazatelj kakovosti vgrajenih materialov in trajnosti. 

O nakupu ležišča razmišljajmo kot o naložbi v zdravje. V postelji navsezadnje preživimo tretjino življenja.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…