Pri zdravljenju miomov moramo biti vztrajni

Veronika Bilban

Številne ženske v rodni dobi se pogosto srečujejo z eno izmed resnejših zdravstvenih težav - nerakastimi izrastki v maternici, miomi. Ti povzročajo vrsto zdravstvenih težav, kot so močnejše menstrualne krvavitve, slabokrvnost in neplodnost, pritisk na sosednje organe, hujše bolečine v predelu trebuha ali celo uhajanje urina.

Miomi pomembno vplivajo na psihično in fizično zdravje ter posledično tudi zmanjšajo kakovost življenja žensk. Simptome miomov lahko uspešno zdravimo z zdravilom v obliki tablet, ki vsebujejo ulipristalacetat, učinkovino, ki uspešno preprečuje rast in razvoj miomov. To je nov način zdravljenja, ki ženskam in zdravnikom omogoča boljše možnosti spopadanja s to boleznijo. 

Rastejo v maternični steni

Med resnejše zdravstvene težave, s katerimi se srečuje več kot petina žensk v rodni dobi in skoraj polovica žensk v starostni skupini skupini 35 do 55 let, sodijo miomi. Tako imenujemo nerakaste tumorje oziroma izrastke, ki rastejo v maternični steni in so sestavljeni iz gladkih mišic in vezivnega tkiva ter se pojavljajo v različnih velikostih. Povzročajo vrsto različnih zdravstvenih težav, ki močno vplivajo tako na fizično, kot tudi na psihično zdravje bolnic. 

Povzročajo številne težave

Med najbolj pogoste zdravstvene težave sodijo močnejše menstrualne krvavitve in hujše bolečine v predelu trebuha, zaradi česar simptome miomov prepogosto pripišemo le »ženskim« težavam v času mesečnega perila. Zato se številne ženske sploh ne zavedajo, da imajo miome. Ti imajo lahko tudi resnejše posledice za zdravje, kot je povzročitev slabokrvnosti, občasno zaprtje blata ali puščanje urina zaradi pritiskanja miomov na črevo oziroma izločala in v nekaterih primerih celo neplodnost. Pri njihovem odkrivanju so ključni redni ginekološki pregledi.

Kirurško odstranjevanje ni povsem učinkovito

»Pri nas je še vedno najbolj pogosto kirurško odstranjevanje, ki pa v večini primerov ni povsem učinkovito, saj miomi zrastejo nazaj in težave se ponovijo. Kirurgi se zato pogosteje odločajo za odstranitev kar celotne maternice, s čimer sicer odpravimo težave z miomi, vendar pa ženski povzročimo drugačne težave. Veliko žensk namreč svojo ženstvenost enači prav z maternico in jim njena odstranitev povzroča veliko psihično obremenitev. Po operaciji se spremeni tudi statika medeničnega dna, kar s časom lahko privede do novih zapletov.

Hormonsko zdravljenje

Hormonsko zdravljenje z analogi gonadotropin sproščujočih hormonov (GnRH) je manj invazivno kot kirurško in tudi učinkovito odpravlja simptome miomov, vendar pa ima dva zelo resna neželena učinka. Ženskam na ta način povzročimo prezgodnjo menopavzo, vključno s klimakteričnimi težavami. Najpogostejše so vročinski valovi, nespečnost, nihanje razpoloženja in čustvena nestanovitnost ter zmanjšana spolna želja. Možne so tudi dolgoročne posledice uporabe takih zdravil, kot je nižanje kostne gostote, kar lahko privede do osteoporoze. 

Skrben posvet pri ginekologu

Dr. Lucija Vrabič Dežmanova, ambulantna ginekologinja in podpredsednica Združenja za ambulantno ginekologijo je povedala, da so pri družbi Gedeon Richter razvili nekirurško rešitev za zdravljenje miomov in njihovih posledic. »Ta ženskam zagotovi povrnitev kakovosti življenja, obenem pa ima minimalne neželene učinke. Dolgoletne raziskave kažejo, da tromesečno jemanje teh tablet občutno zavre rast in razvoj miomov ter posledično prepreči njihove simptome,« je povedala ginekologinja in dodala, da si tako ženska v kratkem času lahko fizično opomore, posledično se ji občutno izboljša samozavest in kakovost življenja, hkrati pa ji takšno zdravilo daje več časa za odločanje o nadaljnjih postopkih zdravljenja, če so sploh potrebni.« Svetuje še, naj se ženska z resnimi težavami o vseh možnostih za hitro olajšanje težav zaradi miomov posvetuje s svojim ginekologom, saj bo ta najlažje presodil, katera vrsta zdravljenja je zanjo najustreznejša.

dr. Lucija Vrabič Dežman

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…