Izostanek mesečnega ciklusa pri mladih ženskah


Vzrokov za izostanek mesečnega ciklusa pri mladih ženskah je lahko več. Najpogosteje je vzrok stanje, kot je sindrom policističnih jajčnikov ( PCOS) ali hipotalamična amenoreja, veliko vlogo igrajo tudi prehrana in življenjski slog.


Simone Godina CHHC, IACH, NFD, AADP
Certificirani integrativni zdravstveni holistični trener za hormonsko ravnovesje, problematično kožo in dolgoživost


Kaj je hipotalamična amenoreja?
To je strokovni izraz za stanje, ko žleza hipotalamus preneha preko GnRH (gonadotropnega hormona) signalizirati hipofizi, naj sproži dvig hormonov odgovornih za reprodukcijo, kot so: LH (luteinizirajoči hormon, ki sproža ovulacijo ), FSH (hormon, ki stimulira tvorbo jajčec) in prolaktin (dojenje). To vodi v izgubo ciklusa v povezavi še z drugimi simptomi. Zaradi pomanjkanja povezave in signalizacije med hipotalamusom in hipofizo se tako zniža raven hormonov (LH in FSH) ter posledično tudi estrogena in progesterona, poveča pa se nivo prolaktina.
Hormoni so v sistemu kot domine, saj morajo biti med seboj povezani, eden spodbuja drugega. V kolikor ni sprožilca (hipotalamus ne deluje), ki bi sprožil proces, se le-ta ustavi in nobena od domin (hormonov) ne pade, sistem stoji.
Hormoni se ne tvorijo, če hipotalamus ne da signala hipofizi za to.
Kakšni so znaki hipotalamične amenoreje?
Znaki so: izguba menstrualnega ciklusa ali šibke krvavite, ni ovulacije, nizek libido, motnje spanja, depresija, anksiznost, nihanje razpoloženja, pojav aken v predelu čeljusti (še posebej v primeru PCOS), pomanjkanje energije, nenehna lakota, pogosto nas zebe, izpadanje las, zaprtost ter drugi simptomi pomanjkljivo dejavne ščitnice, ki pogosto spremlja amenorejo. Poleg tega tudi nizek odstotek telesne maščobe, padanje telesne teže, ekstremne obremenitve s športom, stres, ekstremna dieta brez maščob, z malo kalorij, malo ogljikovih hidratov ...
Posledica hipotalamične amenoreje je neplodnost, opisani znaki pa so lahko tudi škodljivi za zdravo nosečnost.
Varovalni mehanizmi
Ko je pračlovek še živel v divjini, je bilo pomembno, da so bile noseče ženske zavarovane, ker so bile lahek plen različnih plenilcev. Stradanje bi jo lahko pogubilo, tudi situacije, kot je vojna zaradi povečanega stresa in dolgotrajne hoje zaradi bežanja, so bili za nosečo žensko lahko pogubni. Za take situacije je telo razvilo varovalne mehanizme proti stradanju. Ko telo zazna "stradanje", se reprodukcijski sistem ustavi, to žensko telo ščiti, da bi zanosila v neprimerni stresni situaciji, kar je po naravi škodljivo za nosečnost.
Danes to "stradanje" lahko razumemo tudi kot neustrezno prehrano, ki ji primanjkuje hranil, pretirano hujšanje (anoreksija), prehrano s premalo kvalitetnih maščob, prekomerno športno aktivnost ter povečan nivo stresa. Telo se zavaruje na ta način, da izklopi določene hormone.
Amenoreja pa se lahko pojavi tudi, ko zaključimo z jemanjem kontracepcijskih tablet. Dogaja se dvoje:
1. V času ko jemljemo kontracepcijske tablete so jetra odgovorna za presnovo hormonov. Zgodi pa se, da so pogosto preobremenjena zaradi povečane količine hormonov in ko prenehamo z jemanjem tablet, je telo še vedno v modusu, ko dobiva signal, da je hormonov dovolj, ker se ta presežna količina iz jeter še vedno izloča v krvni obtok.
2. Telo dela vse, da ohranja stabilen nivo hormonov. V času jemanja tablet hormone dodatno dodajamo v telo. To pomeni, da hipofizi ni potrebno delati, kot brez teh dodanih hormonov. Ko pa prenehamo z jemanjem tablet, je lahko hipofiza še vedno "lena" in potrebuje čas, da se prebudi in spravi spet v pogon. To lahko traja nekaj mesecev, tudi leto in več.
Kako si lahko pomagamo?
Zdravnik nam lahko predpiše zdravila, ki sprožijo ovulacijo, a to je le začasna rešitev, ki je spet umetni poseg v telo.
Potrebno je uravnotežiti delovanje hormonov in njihove povezave, tako da pričnemo telo pravilno hraniti s hrano polno vseh funkcionalnih hranil, ki jih potrebuje, zmanjšati je treba vnos neustrezne "prazne hrane", ki obenem povzroča še dodaten stres na telo ter reorganizirati življenjski slog, kar pomeni, poskrbeti za ustrezno vadbo, spalni ritem, odstranjevanje stresa ....
Žensko telo potrebuje veliko ljubezni, potrebuje skrb in hranila ter varno okolje brez stresa, kar vas zdravstveni trener lahko nauči in tako na naraven in celostni način uravnotežite svoje hormonsko stanje ter s tem kvaliteto življenja.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

24.01.2022

Podprite svoj imunski sistem, da vas ne položi v posteljo

Akutne okužbe dihal (prehladna obolenja in gripa) se sicer pojavljajo preko celega leta.…
16.12.2021

Rdečica – odsev naših čustev

Vsi se kdaj znajdemo v situaciji, ko nam je na primer nerodno. Četudi se svojo zadrego…
16.12.2021

Vonj po praznikih je zdravilen

Decembrske praznike že od nekdaj povezujemo tudi s prijetnimi vonjavami. V preteklosti so…
02.12.2021

Hujšajte z veseljem in bodite srečni

Vsak celovit proces hujšanja mora potekati brez prisile in mučnega priganjanja, ki se…
30.11.2021

Ko se nečesa ne rešimo, covid-19

#skupajzmoremo Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz…