Težave s sluhom

 

S starostjo so povezane marsikatere zdravstvene težave, med katere spada tudi postopno slabšanje sluha. V povprečju se eden izmed treh starejših oseb med starostjo od 65 do 74 let srečuje z dejstvom, da slabše slišijo.

Slabši sluh posledično pomeni, da je otežena komunikacija. Običajno slabše slišeči težko razumejo svojega sogovornika, počasneje se odzovejo na prežeče nevarnosti (na primer na cesti), ne slišijo zvonca ali alarma ... Življenje tako postane precej bolj stresno in tudi manj kvalitetno.

Kadar se vam zdi, da ne slišite več dobro (da težje slišite zvonjenje telefona, da ne razumete razločno sogovornika, kadar je v ozadju nek drug zvok, če težje sledite pogovoru, kadar se vanj vključuje več oseb, če se vam zdi, da mnogi momljajo ...) potem je smiselno obiskati osebnega zdravnika, le-ta pa vas bo napotil k specialistu.

V veliko pomoč so lahko slušni aparati, ki jih je na tržišču že kar nekaj. Vsi imajo eno samo nalogo – izboljšati življenje gluhih ali naglušnih, da se bodo lahko bolje sporazumevali, bolje sodelovali z drugimi, se počutili bolj varno, samostojno in tudi samozavestno. Elektronska naprava, ki se jo nosi za ušesom je narejena za to, da poudari zvoke, zato se je treba nanjo navaditi. Nekateri prehitro odnehajo, a vztrajnost pri nošenju se zagotovo izplača. Izberite tisti slušni aparat, ki vam bo najbolj ustrezal in ob katerem se boste najbolje počutili.

V veliko pomoč vam bo opora vaših najbližjih, ki vas naj spodbujajo ter vam čim bolj olajšajo čas, ko se soočate z izgubo sluha. Vsekakor je prav, da se z njimi o vaši težavi pogovorite, prosite jih, naj se ob pogovoru z vami z obrazom obračajo proti vam (saj jih boste zaradi mimike obraza lažje razumeli), naj govorijo dovolj glasno in razločno, a nikar naj ne kričijo in pojasnite jim, da jim ni treba govoriti počasi. Izklopite moteče zvoke iz okolja (radio, televizijo ...), kadar pa se odpravljate v restavracijo, se izogibajte sedenju blizu kuhinje, iz katere se morebiti sliši ropotanje ali pa si mizo izberite tam, kjer ob njej ni zvočnika ali odra, saj zvok iz ozadja lahko onemogoči dobro poslušanje oz. slišanje.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…