Težave s sluhom

 

S starostjo so povezane marsikatere zdravstvene težave, med katere spada tudi postopno slabšanje sluha. V povprečju se eden izmed treh starejših oseb med starostjo od 65 do 74 let srečuje z dejstvom, da slabše slišijo.

Slabši sluh posledično pomeni, da je otežena komunikacija. Običajno slabše slišeči težko razumejo svojega sogovornika, počasneje se odzovejo na prežeče nevarnosti (na primer na cesti), ne slišijo zvonca ali alarma ... Življenje tako postane precej bolj stresno in tudi manj kvalitetno.

Kadar se vam zdi, da ne slišite več dobro (da težje slišite zvonjenje telefona, da ne razumete razločno sogovornika, kadar je v ozadju nek drug zvok, če težje sledite pogovoru, kadar se vanj vključuje več oseb, če se vam zdi, da mnogi momljajo ...) potem je smiselno obiskati osebnega zdravnika, le-ta pa vas bo napotil k specialistu.

V veliko pomoč so lahko slušni aparati, ki jih je na tržišču že kar nekaj. Vsi imajo eno samo nalogo – izboljšati življenje gluhih ali naglušnih, da se bodo lahko bolje sporazumevali, bolje sodelovali z drugimi, se počutili bolj varno, samostojno in tudi samozavestno. Elektronska naprava, ki se jo nosi za ušesom je narejena za to, da poudari zvoke, zato se je treba nanjo navaditi. Nekateri prehitro odnehajo, a vztrajnost pri nošenju se zagotovo izplača. Izberite tisti slušni aparat, ki vam bo najbolj ustrezal in ob katerem se boste najbolje počutili.

V veliko pomoč vam bo opora vaših najbližjih, ki vas naj spodbujajo ter vam čim bolj olajšajo čas, ko se soočate z izgubo sluha. Vsekakor je prav, da se z njimi o vaši težavi pogovorite, prosite jih, naj se ob pogovoru z vami z obrazom obračajo proti vam (saj jih boste zaradi mimike obraza lažje razumeli), naj govorijo dovolj glasno in razločno, a nikar naj ne kričijo in pojasnite jim, da jim ni treba govoriti počasi. Izklopite moteče zvoke iz okolja (radio, televizijo ...), kadar pa se odpravljate v restavracijo, se izogibajte sedenju blizu kuhinje, iz katere se morebiti sliši ropotanje ali pa si mizo izberite tam, kjer ob njej ni zvočnika ali odra, saj zvok iz ozadja lahko onemogoči dobro poslušanje oz. slišanje.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…