Je tudi vam kadida ustvarila razdejanje?

 

Pogosto se sprašujemo, kako urediti črevesno floro, katere probiotike uživati in kdaj je pravi čas za začetek. Vendar, kako sploh vemo, da imamo težavo in morda prav s kandido?

Bojana Zmazek Mesec

Njena naloga je, da v telesu počisti in prebavi odmrle celice, ko začne kaj "trohneti", ali ko pride do vnetij, odmiranj tkiv. Vendar povečanje števila kandide pripelje tudi do večjega sproščanja strupenih snovi, kar telo utruja in mu povzroči težave. Če se kandide ne lotimo pravilno in intenzivno, se lahko zelo razpase in težava postane bolj kompleksna.
Kandida je sicer del nas in s tem ni prav nič narobe, dokler se ravnovesje ne poruši. Slednje se zgodi na primer, ko antibiotiki porušijo črevesno floro, ko se nepravilno prehranjujemo in ko morda poškodujemo črevesne resice, ko imamo hormonske terapije, uporabljamo kortikosteroide, kontracepcijo, kemoterapijo ... takrat kandida prevzame oblast, ki pa jo občutimo v dolgem seznamu težav. Med drugim nas doleti utrujenost, nespečnost, slab spomin, napihnjenost, bolečine v trebuhu, zaprtost, driska, sluz v blatu, zadah iz ust, nihanje razpoloženja, moten apetit (želja po sladkem in ogljikovih hidratih), vaginalna vnetja, neplodnost, alergije in še bi lahko naštevali.

Velikokrat je zdravniki ne jemljejo resno in preden jo odkrijemo nam povzroči nemalo težav, včasih pa zdravniki nanjo posumijo šele, ko je stanje že zelo kritično. Ker kandida ob prebavi tvori pline, nas vse napenja.V črevesju se kopiči zavrela hrana, ki posledično s kandido izloča toksine, če pa se to nadaljuje in se kandida razbohoti, potem se lahko kažejo težave kot alergija ali celo celiakija in ostale bolezni. Kadar imunski sistem pri človeku ni v ravnovesju, naravna obramba toliko bolj zataji in takrat ima kandida svojo priložnost, da se razpase in namnoži.


Imate kandido?
Kako lahko preverimo, če se je kandida razmožila? Testira se lahko kri, blato, urin, vaginalne brise sluznice, slino itd., vendar do danes niso razvili zanesljivega testa, ki bi natančno pokazal katere, kje in koliko glivic se v telesu nahaja. Test lahko naredimo tudi sami, in sicer s kozarcem vode, zjutraj na tešče. Preden si umijemo zobe, pljunemo v kozarec z vodo in po petnajstih minutah opazujemo rezultat. Če se vlečejo bele nitke, da se naredi blazinica na dnu kozarca, ali če je videti kot meglica, je to znak, da je prisotna kandida. Test ni zanesljiv, zato ga je potrebno primerjati tudi z ostalimi testi in simptomi.

Smiselno je opazovati simptome, paziti na način življenja, torej moramo k zadevi pristopiti celostno. Tudi stres, s tem ko sesuje imunski sistem, posledično vpliva na sam razvoj glivic, in seveda prehrana, ki lahko oslabi delovanje in prepustnost črevesja. Glivice ne marajo svetlobe in suhega okolja, zato imajo v črevesju, kjer je temno in vlažno, idealno okolje, kjer se lahko pretirano namnožijo.

Kako si pomagamo?
Če si želimo pomagati pri razširjeni kandidi, med drugim spremenimo prehrano, pri kateri se je potrebno odreči različnim sladkorjem in ogljikovim hidratom, torej bolj slabim sladkorjem, ki kandido hranijo. Različni viri navajajo precej različne informacije glede prehranjevanja, zato si je smiselno dobro prebrati in preučit tudi to področje, saj si pogosto informacije nasprotujejo. Poleg prehrane, pa vse skupaj ne bo imelo pravega učinka, če telo ne bo imelo dovolj vode, torej, če ne bo dovolj hidrirano. Ko se lotimo razstrupljanja je nujno potrebno, da vse toksine odplaknemo iz telesa, le to pa najbolje opravi čista voda. Če ni dovolj vode, ki bi strupe splahnila iz telesa, le-ti krožijo po telesu in povzročajo še dodatno škodo, Torej, voda je nujna.
Kandido lahko sestradamo, če zelo zmanjšamo vnos škroba in sladkorjev. Ko se enkrat lotimo kandide, telo razstrupimo, spremenimo prehranjevalne navade in izločimo vse kar nam škodi (tudi stres!), takrat nastopi čas, da v naše črevesje naselimo dobre bakterije s pomočjo prebiotikov in probiotikov, ki bodo uravnali črevesno floro in končno uspešno ščitili in krepili svoj teritorij.
Kandide se v telesu lotimo holistično, zato je nujno, da zdravo prehranjevanje postane način življenja in ne samo še ena dieta. Ne lotimo se kandide, kot da gremo v boj, ker nas bo to samo utrudilo. Lotimo se je taktično, premišljeno in še posebno pomembno je, da pogledamo vse kar vpliva na vaše življenje, vsa čustva, energije, stres in vse kar nam lahko morda škodi in tako ruši našo energijo in posledično imunski sistem. Če menite, da imate težave s kandido, si pomagajte z ustrezno literaturo in obvladajte kandido, preden ona obvlada vas.


vir: Knjiga Obvladajte kandido, predno ona obvlada vas (www.znanje-narave.si)

www.sensilab.si

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

21.07.2020

Vpliv naravne volne na zdravje

Izdelki iz naravne ovčje volne. Volnena posteljnina, volnena ležišča, volnena preja,…
17.07.2020

Brati ali ne brati?

To skorajda retorično vprašanje si zastavljamo ljudje vseh generacij. Otroci velikokrat…
15.07.2020

Žilna kirurgija

Odstranjevanje krčnih žil Spomladi in poleti sonce že tako močno sije, da ljudje kažemo…
06.07.2020

Ognjič. Cvet, ki nikoli ne gre iz mode

Ognjič ali meseček sodi v družino nebinovk (Asteraceae), njegovo znanstveno dvočlensko…
03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…