Ko pritiskamo, pa ne gre ...

 

Tatjana Puc Kous, dr. med. spec. int. gastroentrolog, iz Gastromedice v Murski Soboti nam je povedala nekaj več o težavah z zaprtjem in podala tudi rešitve, kako jih je mogoče odpraviti ali vsaj omiliti.

Nam lahko pojasnite ali obstaja razlika med zaprtjem in zapeko?
Klinično ne ločimo ta dva izraza. V slovarju knjižnega jezika opisujejo zapeko kot ekstremno redko odvajanje.
Normalno odvajanje je od 3 x na dan do 1x na 3 dni. Kar je še na daljše intervale imenujemo zaprtje. Vendar zaprtje je tudi takrat, ko bolnik težko iztreblja, četudi odvaja lahko vsak dan. Pri tem mora uporabljati ekstremno moč ali si celo ročno pomagati. In če je takšnih iztrebljanj več kot 75 %, to imenujemo zaprtje.

Od česa je odvisna pogostost oziroma redkost iztrebljanja?
Od dolžine črevesja, od motilitete (gibanja), hormonskega statusa, črevesnih bakterij, ki nam pomagajo prebaviti vlaknine, do sestave hrane - več je netopnih vlaknin večja je masa vsebine, ki se bo izločila. Prav tako je odvisno od starosti osebe, ker se z leti povesi črevesje, manj je elastičnega tkiva in je slabša peristaltika, od hormonskega statusa )
Kdaj vemo, da imamo z odvajanjem blata težave, ki jih moramo reševati? Kadar imamo zelo težko iztrebljanje, da komaj iztisnemo vsebino, kadar odvajamo redkeje kot na tri dni in imamo tiščanje v spodnjem delu trebuha.

Kaj lahko storimo, da si pomagamo sami? Mnogi svetujejo pitje Donata, moramo morda jesti veliko vlaknin?
Donat po vsakem obroku je priporočljiv, tudi že zaradi magnezija. Magnezijeva sol je naravno odvajalo v Donatu. Poskrbeti moramo za redne in manjše obroke na vsake tri ure. Stalno hranjenje ni dobro, ker se izjalovi gastrokolični refleks, prav tako pa niso dobri predolgi premori, ker se vzpostavijo kontra mehanizmi. Priporočljivo je pol ure gibanja na dan, da se spotimo, predvsem pa se hranimo počasi in zelo dobro žvečimo. Vlaknine ne prebavimo, jih prebavijo naše bakterije in so potrebne za črevesno vsebino. Vendar vlaknine delujejo na črevesje tako, da se pojavijo krči, napenjanje, zato je bolje uživati vlaknine, ki so sesekljane. Najbolje za odvajanje delujejo vlaknine iz sadja, katere lahko napenjajo. Če jih pripravimo v smutijih ali sesekljane, tudi z nekaj zelenjave, nas ne bodo napenjale, bodo pa delovale odvajalno. Zrna in semena naj bodo mleta, saj najmanj dražijo mleta semena in chia semena. Zelo je odvajalen kivi, in sicer popolnoma zrel, da ga lahko uživamo. Pomemben je red, da pol ure po zajtrku ali po kosilu spijemo Donat in pokušamo odvajati vedno na določeno uro, da se ponovno vzpostavi refleks, ki ga tekom življenja zatremo zaradi načina življenja (šola, služba, sedenje, poživila, analgetiki, starostniki, porodi, poškodbe in bolezni hrbtenice ...).

Kdaj je potrebno obiskati zdravnika?
Kot sem omenila, ko je odvajanje zelo težko, ko je odvajanje redkeje kot 1x na tri dni in seveda ob krvavitvah ali vsaki spremembi v odvajanju, ki ni običajna in traja več kot 3 mesece, kljub temu da se težavo poskuša odpraviti z dieto.

Kaj se običajno zgodi, ko pridejo k vam ljudje, zaradi teh zdravstvenih tegob? Težko odgovorim na tako vprašanje, ker je vsak zase in so razlike med posamezniki ogromne. Najprej dobijo dieto in režim, ki je že opisan zgoraj z Donatom. Če ni efekta po treh mesecih, se mora oglasiti na koloskopijo.

Kdaj svetujete odvajala?
Pri starejših, pri poškodbah hrbtenice, pri dolgem črevesju in če z našimi navodili ne uspejo odvajati na tri dni, potem priporočam odvajalno svečko, ker naredijo manj škode kot odvajala

Kaj pa klistir?
Redko pri ekstremni zaprtosti, ker ni mogoče iztrebiti trde zasužene gmote blata. Pri nevroloških okvarah in okvarah hrbtenice se zanj odločimo le občasno, ker se s klistiranjem tudi poruši refleks in občutek poziva za odvajanje.

Ali je res, da težje izgubljamo kilograme, če manj odvajamo?
Ne drži popolnoma. Je pa res, da so ljudje, ki so bolj upočasnjeni, manj živahni, tudi bolj nagnjeni k slabši peristaltiki celotnega prebavnega trakta in se tudi manj gibajo. Tovrstnih študij ni. V igri so spolni hormoni, ščitnični hormoni, ki regulirajo tudi apetit. Vedno je zraven tudi prepletanje človekovega značaja in prehrambnih navad iz okolja, kjer je živel kot otrok.

Za konec nam prosim še pojasnite razliko med metabolizmom in prebavo.
Prebava je pojem ki opredeljuje proces vhoda hrane skozi usta do izločanja. Prebava pomeni procese, ki so potrebni, da hrano užijemo, absorbiramo skozi steno iz prebavil in izločimo kar ne potrebuje telo, skozi črevo. Torej, v prebavi že sodelujejo zobje, ki žvečijo, gibanje prebavne cevi, ki potiska vsebino distetalno, encimi, ki sodelujejo pri razgradnji hrane v osnovne molekule do prehoda skozi steno v kri in v jetra, kjer se začne metabolizem.

Pri metabolizmu gre za biokemične procese, ki nastanejo ob razgradnji hranil na energijo, CO2 in vodo, ki se porabljajo za tvorbo telesu lastnih potrebnih beljakovin, glikogena, maščob, vzdrževanje temperature, mišičnega dela , hormonske procese ... Za vsako živilo je posebna pot in posebni biokemični procesi, kjer sodelujejo vitamini, mikroelementi. Način metabolizma je dedovan, nekoliko se ga lahko modificira z načinom hranjenja, zato imamo poplavo debelosti in diabetesa na eni strani in na drugi še vedno stradajo ljudje. Metabolizem urejajo ščitnični hormoni, spolni hormoni, vitamin D, zaloge hrane, mišično delo ... Prav nič ni povsem črno belo, kot si marsikdo misli in predstavlja.

Ker pa se v črevesju izloča veliko hormonov in nevrotransmitorjev ter drugih substanc, ki vplivajo na apetit, razpoloženje, tudi naše čustveno in psihološko stanje vpliva na prebavila in metabolizem. Zlasti je škodljiv kroničen stres in anksioznost – strah! Ki ga internet še podpihuje!

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…