Poskrbite za svoje oči


Včasih se zdi, kot da jemljemo naš vid za nekaj samoumevnega. Šele, ko se nam poslabša se začnemo zavedati, da tudi oči potrebujejo našo pozornost. Kako lahko pomagamo očem, da bodo ostale zdrave in da bodo čim bolje opravljale svojo funkcijo?
TIA KEMPERLE
Poskrbite za primerno prehrano. Zaščita oči se začne na krožniku, pravijo mnogi. Hranila, kot so omega 3 maščobne kisline, cink, vitamin C, E in podobno upočasnjujejo težave z vidom. Strokovnjaki priporočajo, da jeste veliko zelene listnate zelenjave, lososa, tuno, jajca, orehe, pomaranče ... Če hrana ni raznolika oziroma raznovrstna, potem posezite po prehranskih dopolnilih.
Prenehajte kaditi. Kajenje se povezuje z mnogimi bolezni oči, zato je priporočljivo, da to nezdravo navado čim prej opustite.
Nosite sončna očala. Tudi pozimi ne pozabite na sončna očala, še posebej, če ste kje na smučišču, kjer so sončni žarki (čeprav jih ne čutimo toliko) kljub temu nevarni za oči.
Zaščitite jih. Če delate z nevarnimi materiali ali v nevarnem, nepredvidljivem okolju, potem si nadenite zaščitna očala za oči. Tudi pri športu (hokeju in podobno) si nadenite čelado ter se s tem izognite poškodbam oči. Pozimi je v prostorih zaradi ogrevanja pogosto suh zrak, zato uporabite vlažilec zraka, s katerim boste pomagali med drugim tudi očem, da vas ne bodo dražila
Zmerno pri gledanju v ekran. Če boste predolgo gledali v računalniški ekran, se lahko pojavi zamegljen vid, suhost očesa, glavobol, bolečine v vratu, ramenih ... Da bi zaščitili oči poskrbite, da bo zgornja stran ekrana na višini oči ter, da na njem ne bo odseva, izberite primeren stol ter ne pozabite, da morate vsakih nekaj minut (približno vsakih 20) pogled usmeriti drugam ter oči nekoliko odpočiti.
Redno obiskujte oftalmologa. S pregledom oči je mogoče odkriti marsikatero bolezem (kot na primer glavkom) in s tem preprečiti nadaljnje težave in nevšečnosti.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…