Zeleni kotiček, kjer prisegajo na domače

Domače, naravno, lokalno, slovensko. To je vodilo trgovinice Zeleni kotiček, ki je v sožitju in harmoniji z naravo zaživela v objemu blejskega ekološkega kompleksa Garden Village. Trgovinico je odprla mlada Gorenjka Maruša Črnivec, ki pravi, da se ji je spomladi 2015 ponudila priložnost, da tisto, kar rada počne, postane tudi njena služba.

 

 

 

Naravni sokoviPribližati užitke domačega vrta
»Rada ustvarjam, delam na vrtu, cenim drobne pozornosti, darila iz srca, ki nekaj pomenijo, rada kuham in dobro jem. Največji užitek je kuhati iz zelenjave in začimb, ki jih nabereš na domačem vrtu. In to je bilo moje izhodišče: približati tovrstne užitke, izkušnjo, tistim, ki nimajo svojega vrta. Zdi pa se mi, da je lokalno najboljši približek domačemu.« svojo odločitev o odprtju trgovinice razlaga Radovljičanka.

Okusne dobrote in drobne pozornosti
V majhni trgovinici z veliko dušo dajejo velik poudarek promociji slovenskega, saj verjamejo v domačo kakovost in delo lokalnih, domačih, slovenskih rok. Na policah Zelenega kotička lahko najdemo svežo sezonsko zelenjavo, suhomesnate in mlečne izdelke, med, čaje, začimbe, moko, piškote, potice, čokolado, žganja, sokove, vina in ostale dobrote. V Zelenem kotičku pa ni poudarek le na kakovostni hrani, temveč lahko na policah najdemo tudi majhne pozornosti za poklon sebi ali našim dragim. »Veliko dam na sporočilno vrednost darilc. Leseni uhančki so na primer drobno darilo, vendar sporočajo veliko več. Les je na dotik topel, povežemo ga z naravo, nas pomirja. Tako, da je sporočilo veliko večje kot darilo,« pravi simpatična Gorenjka.

 

Sezonska zelenjava

 

 

 

Hrana brez odvečne embalaže
V Zelenem kotičku spodbujajo tudi k zmernemu nakupu hrane brez odvečne embalaže: »Z rinfuzno prodajo žitaric, fižola, kosmičev, orehov in suhega sadja bomo poskušali zmanjšati kopičenje vedno nove, okolju škodljive embalaže, vsak pa bo izbral le toliko hrane, kot jo dejansko potrebuje in porabi,« pravi mlada Radovljičanka, ki se ji zdijo zelo pomembni tudi medosebni odnosi. Tako je ob odprtju trgovinice najprej na druženje in penino povabila sosede iz okolice. Sedaj se vedno, ko se srečajo, pozdravijo in poklepetajo. Stkali so lepe odnose in so pravzaprav del njenega vsakdana. Najbližji sosed ima na primer oreh s krošnjo nekoliko na njeno stran in dovoli ji, da orehe lahko obdrži ter iz lupinic izdeluje različne stvari. Zelo prisrčna je tudi gospa, ki se pogosto oglasi pri njej. Pride s kolesom ali peš, vedno vzame nekaj sezonskega sadja, marmelado in piškote, Maruša pa jih prihrani bolj zrele hruške, ki jih porabi za kompot.

 

 

 

 

 

 

Ustvarjalnost brez meja
Maruša pa rada tudi ustvarja, zato hitro najde rešitve za svoje stranke. Pred kratkim je v trgovinico vstopil mlad fant, ki je bil z dekletom na počitnicah v eni izmed hišic na drevesu v resortu Garden Village. Odločil se je, da bo v tej idili svojo izbranko zaprosil za roko, vendar je imel le prelep prstan, ne pa tudi škatlice. Kljub temu, da Maruša ni imela ničesar podobnega, sta hitro rešila njegovo težavo. Pobrskala je po svojih stvareh za ustvarjanje in okrasila leseno škatlico. Ideja je dala idejo in tovrstne škatlice so danes tudi na njenih policah.Lesene škatlica

Več o zelenem kotičku na FB strani Zeleni kotiček - Garden Village Shop in spletni strani trgovinice.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

13.01.2021

5 enostavnih trikov za izboljšanje imunskega sistema

Zakoračili smo v januar in zima je pošteno pritisnila: temperature se dnevno komajda še…
13.01.2021

Uprimo se raku – 9 namigov za zmanjšanje tveganja pojava rakavih obolenj

V Sloveniji vsako leto za eno od oblik raka na novo zboli kar 13.000 ljudi. Kljub temu,…
10.01.2021

Hrana, ki uravnava sladkor v krvi

Ali ste vedeli, da obstajajo živila, ki urejajo krvni sladkor? V nadaljevanju vam jih…
06.01.2021

Naravna pomoč proti glavobolom

Tisti, ki se sooča z migrenskimi napadi natančno ve, kako hudi so. Močan glavobol ob…
14.12.2020

Zakaj nas zebe

Z začetkom decembra smo že vstopili v meteorološko zimo, tik pred božičem pa bomo…