ZDRAVE NOVOLETNE OBLJUBE


Ste tudi vi letos napisali seznam obljub, ki jih boste uresničili v novem letu 2016? Če ga še dopolnjujete ali če se šele odločate zanj, potem si naredite uslugo in nanizajte na papir tudi navade, ki vodijo do boljšega zdravja in počutja.

Skrb za vitko linijo
Med eno najbolj pogosto željo sodi izgubljanje odvečnih kilogramov oz. skrb za ohranjenje vitkega stasa. Strokovnjaki svetujejo, da si nikar ne zastavite previsokih ciljev, še posebej ne na kratek rok. Naredite načrt, posvetujete se s katerim izmed osebnih trenerjev, ki vas bo seznanil z vzponi in padci, s katerimi se boste soočali na poti do želenega rezultata. Spremljajte, kaj in kdaj jeste, redno se rekreirajte in poskrbite, da boste dovolj motivarani in da ne boste (pre)hitro obupali.
Več osebnih stikov
Ste postavili vaše prijatelje ali družino na stranski tir? Mnogi so mnenja, da je zdravju koristno, da se z ljudmi, ki jih imate radi, ponovno povežete. Raziskave so namreč dokazale, da ljudje, ki imajo več socialnih vezi in so bolj družabni, živjo dlje od tistih, ki se osebnim stikom izogibajo. Še več – pomanjkanje socialnih druženj naj bi škodovalo zdravju bolj kot odvisnost cigaret ali pomanjkanje gibanja.
Stop, kajenje!
Ste že večkrat poskušali, pa vam ni uspelo? Ne skrbite! Vsakič znova je nov izziv in tokrat si zastavite, da ga boste tudi uresničili. Preverite vse možnosti oz. metode, ki obstajajo na tržišču in obljubljajo zmanjšanje želje po cigaretih. Vsaj ena med njimi vam bo zagotovo pisana na kožo, zato nikar ne iščite več izgovorov in pojdite odločno proti cilju!
Privarčujte denar
Poskrbite za bolj debelo denarnico, in sicer tako, da se odločite za bolj zdrav življenjski slog. Morda denar namesto za mesečne obiske aerobike privarčujete s tem, da se večkrat odpravite peš ali s kolesom v naravo. S tem se boste prav tako razgibali, pa še ceneje bo. Ali pa se v trgovino odpravite peš, namesto z avtomobilom. Razgibali boste svoje telo, poleg tega pa boste poskrbeli še za manj onesnaženo okolje. Tudi pri nakupovanju zdrave hrane je treba biti preračunljiv in si ne nabavljati preveč zalog, ki jih morate potem, ko jim poteče rok uporabe, zavreči.
Stran s stresom
Kronični stres lahko privede do mnogih zdravstvenih težav, kot so na primer povečan pritisk, povišan holesterol, srčnih bolezni in še bi lahko naštevali ... Pomanjkanje spanja, preobremenjenost v službi, slaba prehrana, vse to pripelje do stresa. Poskrbite za sprostitev, socializacijo in počitek ter zmanjšajte tveganje za nastanek zdravstvenih nevšečnosti, ki se pojavijo zaradi utrujenosti, nenehnega pritiska in nervoze.
Prostovoljstvo
Ste vedeli, da sreča dobro vpliva na naše zdravje? Študija narejena leta 2010 je dokazala, da ljudje s pozitivnimi občutki manj pogosto doživljajo srčne napade.
Zmanjšajte vnos alkohola
Pitja alkohola vpliva na možganske nevrotransmitorje in poveča tveganje za nastanek depresije in slabšanje spomina. Kronično pitje privede do bolezni jeter, kapi, tudi do raka ust, grla in dojk.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

30.06.2020

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
28.06.2020

Smo v avtu varni?

Sončni žarki so že močni in zato se jim moramo v najbolj toplem delu dneva izogibati.…
24.06.2020

Najboljša obramba našega telesa je imunski sistem

Vanja Slobodnik Naše telo se vsak dan srečuje z okužbami, ki jih povzročajo virusi,…
22.06.2020

Podpultni vodni filtri za vsak dom

Vodni filter, podpultni Vodni filter, podpultni se namesti pod korito. Filtrirana voda se…
16.06.2020

Zakaj ravno morje?

Darjan Lapanje Če si priznamo ali ne, ima večina izmed nas ob besedah poletje, počitnice…