Treba je poiskati smisel!


Marko Preston, inštruktor TaiChi in QiGong vadbe je prepričan, da si vsakdo lahko povrne ali izboljša vitalnost, s čimer se mu izboljša kvaliteta življenja. Med drugim svetuje, da se obdate s pozitivnimi mislimi, se začnete zdravo prehranjevati, poskrbite za telo in duha in poiščete v življenju smisel.
Sara Sočan
Kaj pravzaprav pomeni vitalnost pri človeku? Mnogi menijo, da gre za ohranjanje dobrega stanja telesa in duha tudi v jeseni našega življenja. Bi jo tudi vi definirali tako?
Dobro stanje duha in telesa sta vsekakor del tega čemur pravimo vitalnost. Sam bi definiral vitalnost kot neke vrsto energijo (Qi), moč in naravnanost, da opraviš naloge, ki si jih zastaviš, tako tiste dnevne kot tiste vse življenjske. Menim, da je vitalnost nekaj, kar ima človek lahko vse življenje, tako v mladosti kot tudi v bolj zrelem obdobju svojega življenja in ni vezana na starost.
Kakšni so vitalni ljudje? Kako bi jih opisali?
Ne obstaja nek opis, ki bi lahko adekvatno definiral vitalno osebo. Verjetno vitalnost pri ljudeh opazimo bolj v dejanjih. Res pa je, da vitalnost zahteva neke vrste ljubezen do življenja, zato se verjetno res lahko opazi v človekovih očeh.
Zakaj oziroma kdaj jo ljudje začnemo izgubljati?
Prej sem omenil, da je vitalnost neke vrste energija. Energija v telesu ali to kar Kitajci imenujejo Qi, pa je odvisna od stanja telesa in uma. Kadar zanemarimo telo, bodisi da se premalo gibamo ali pa ga zastrupljamo z neprimerno hrano, energija v telesu upade in s tem tudi vitalnost. Energija je tudi odvisna od našega čustvenega stanja; kadar so v glavi prisotna negativna čustva, to vpliva na naše energetsko stanje.
Kako občutimo ta padec vitalne energije?
Padec vitalne energije so občuti v počutju telesa, pogledu na svet in v odnosu do ljudi.
Kako pa jo lahko ohranimo ali si jo izboljšamo?
Obstajajo številne prakse in načini, kako v telesu dvignemo energijo - od preprostih aerobnih vaj do joge, taichija, qigonga, meditacije itd. Ideja je, da s pomočjo gibanja in meditacije spremenimo energetsko stanje telesa tako na fizičnem kot mentalnem nivoju.
Kadar je padec vitalne energije posledica težke in slabe hrane, lahko vitalno energijo dvignemo tudi s pomočjo različnih diet in posta, vendar je to začasna rešitev, ki pa brez neke stalne spremembe ne bo pripeljala tudi stalnih rezultatov.
Kakšno hrano priporočate in kaj za krepitev telesa ter duha?
Vsak človek je bitje zase, zato je težko reči, kaj je najboljša hrana za dvig vitalnosti. Obstaja hrana, ki nekomu ustreza in drugi osebi sploh ne. Sam sem vedno zagovarjal, da mora človek sam poiskati, kaj je zanj optimalna hrana, to pa lahko stori samo preko zavedanja, tako da resnično čuti in spozna svoje telo. Skrivnost prave diete se zato skriva v razumevanju svojega telesa, skriva se v glavi.
Ker poučujem TaiChi in QiGong vadbo lahko iz prve roke priporočam to obliko vadbe za dvig vitalne energije. Ta vadba krepi vaše telo, razvija vašo intuicijo, daje spokojnost umu in povrne notranji nasmeh. Z redno vadbo se boste počutili in izgledali mlajši ter imeli na splošno bolj pozitiven pogled na svet. Svet se vedno oblikuje in prilagodi ustroju vašega uma in bolj kot karkoli drugega, Qi Gong in TaiChi vadba spreminjata vaš um.
Vitalnost je nedvomno skupek več področij – od prehrane, gibanja, izogibanja stresu. Če vse delamo prav, kdaj se nam mora poznati dvig vitalne energije, kdaj se nam počutje izboljša?
Vitalna energija je odvisna od tega kaj mislimo, od tega kar delamo in od tega kar jemo in točno v tem vrstnem redu. Če želimo spremembe, če želimo v življenje hitro povrniti vitalnost moramo poskrbeti za vsa tri področja. Ko želimo spremembe, je ključna konsistenca in vztrajnost. Izkušnje so mi pokazale, da lahko pozitivne spremembe pričakujemo v roku treh mesecev. Če res redno skrbimo za vsa tri področja, torej za misli, telo in hrano lahko skoraj čudežne spremembe pričakujemo v roku leta dni.
Še kakšen nasvet za naše bralce in bralke?
Tu bi rad še poudaril, da je vitalna energija močno povezana z občutkom smisla v življenju. Kadar imamo občutek, da je življenje prežeto z globokim smislom, so vse stvari v življenju lažje. Pogosto se ljudem zgodi, da jim vitalna energija ob odhodu v pokoj drastično upade. To je zato, ker so delo povezovali z smislom.
Želite imeti v življenju veliko vitalne energije: poiščite stvari, ki vas navdajajo smislom in jih počnite z vsem srcem.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…