Nezdravo navado vsaj omilite


Splošno znano dejstvo je, da kajenje škoduje zdravju. A resnica je, da se mnogi kljub temu cigareti ne morejo odreči, saj še kako dobro drži pregovor, da je navada železna srajca. Ustaljeni rutini, navadi, ki nas vsakodnevno spremlja in nam prinaša užitke, se je namreč težko odpovedati.
Sara Sočan
Za tiste, ki nimajo trdne volje, da bi opustili kajenje, je priporočljivo, da se vsaj pozanimajo o škodljivih učinkih ter nevarnih kemikalijah, ki jih vsebujejo cigarete in se potrudijo, da zmanjšajo njihov vnos. Mnoge sestavine v cigaretah so sicer odobrene kot aditivi za živila, a niso bile testirane, ko se jih žge. Ob gorenju oziroma kurjenju namreč veliko teh snovi spremeni svoje lastnosti - pogosto na slabše. V cigaretnem dimu so na primer prisotni ogljikov monoksid, dušikovi oksidi, vodik cianidi in amoniak ... Poleg tega se morajo kadilci zavedati, da s kajenjem ne škodujejo samo sebi, temveč tudi tistim, ki so ob njih in se soočajo s pasivnim kajenjem.
V cigareti naj bi bilo vsega skupaj približno 600 sestavin in kadar le te gorijo, ustvarijo več kot 7000 kemikalij, med katerimi je okoli 69 takšnih, ki so strupene ali povzročajo raka. Ravno zato se splača premisliti in se potruditi, ta cigarete za vedno vržete v koš ali pa se vsaj pozanimate o cigaretnih filtrih, ki naj bi olajšali negativne posledice strupenih snovi. Z njegovim nakupom naj bi se zmanjšala količina kemijskih delcev, ki jih vdihuje kadilec.
Prvi cigaretni filter naj bi bil izdelan leta 1927, njegov izumitelj pa je Madžar Boris Aivaz. Dandanes so se filtri precej izpopolnili, izboljšali in tisti najboljši in najbolj napredni predstavljajo najmanjše tveganje za zdravje. Na tržišču je na voljo že veliko različnih cigaretnih filtrov, med katerimi so nekateri namenjeni za zmanjšanje škodljivih učinkov nikotina, nekateri so za enkratno uporabo, drugi za večkratno ...

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…