Nezdravo navado vsaj omilite


Splošno znano dejstvo je, da kajenje škoduje zdravju. A resnica je, da se mnogi kljub temu cigareti ne morejo odreči, saj še kako dobro drži pregovor, da je navada železna srajca. Ustaljeni rutini, navadi, ki nas vsakodnevno spremlja in nam prinaša užitke, se je namreč težko odpovedati.
Sara Sočan
Za tiste, ki nimajo trdne volje, da bi opustili kajenje, je priporočljivo, da se vsaj pozanimajo o škodljivih učinkih ter nevarnih kemikalijah, ki jih vsebujejo cigarete in se potrudijo, da zmanjšajo njihov vnos. Mnoge sestavine v cigaretah so sicer odobrene kot aditivi za živila, a niso bile testirane, ko se jih žge. Ob gorenju oziroma kurjenju namreč veliko teh snovi spremeni svoje lastnosti - pogosto na slabše. V cigaretnem dimu so na primer prisotni ogljikov monoksid, dušikovi oksidi, vodik cianidi in amoniak ... Poleg tega se morajo kadilci zavedati, da s kajenjem ne škodujejo samo sebi, temveč tudi tistim, ki so ob njih in se soočajo s pasivnim kajenjem.
V cigareti naj bi bilo vsega skupaj približno 600 sestavin in kadar le te gorijo, ustvarijo več kot 7000 kemikalij, med katerimi je okoli 69 takšnih, ki so strupene ali povzročajo raka. Ravno zato se splača premisliti in se potruditi, ta cigarete za vedno vržete v koš ali pa se vsaj pozanimate o cigaretnih filtrih, ki naj bi olajšali negativne posledice strupenih snovi. Z njegovim nakupom naj bi se zmanjšala količina kemijskih delcev, ki jih vdihuje kadilec.
Prvi cigaretni filter naj bi bil izdelan leta 1927, njegov izumitelj pa je Madžar Boris Aivaz. Dandanes so se filtri precej izpopolnili, izboljšali in tisti najboljši in najbolj napredni predstavljajo najmanjše tveganje za zdravje. Na tržišču je na voljo že veliko različnih cigaretnih filtrov, med katerimi so nekateri namenjeni za zmanjšanje škodljivih učinkov nikotina, nekateri so za enkratno uporabo, drugi za večkratno ...

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…