Skrb za zobe od malih nog


Ustna higiena je zelo pomemben del osebne higiene, s katero skrbimo za zdravje naših zob, podpornega zobnega tkiva, z njo tudi vplivamo na naše splošno zdravje.
Ruth Munjiza dr. med. dent.
S ščetkanjem odstranjujemo mehke obloge in ostanke hrane z zob, s čimer preprečujemo nastanek kariesa, zobnega kamna, paradontalnih bolezni in neprijetnega zadaha. Ustna higiena se začne zelo zgodaj v otroštvu, že takoj, ko se pojavi prvi mlečni zob. V obdobju otroštva je naloga staršev med drugim tudi ta, da otroku prenesejo znanje o pomembnosti čiščenja zob, da mu predstavljajo dober vzor ter mu razložijo, da mora skrb za ustno votlino postati nujen del vsakdanje rutine.
Pomoč staršev pri ščetkanju
Običajno ni dovolj, da si otroci v zgodnji dobi sami umivajo zobe, saj tega pogosto to ne naredijo tako kot bi morali. Prav je, da je eden izmed staršev pri tem opravilu ves čas zraven, da mu pomaga pri ščetkanju in kontrolira ali so zobje res umiti, da na njih ni nesnage ali ostankov hrane. Otrokom je čiščenje zob pogosto nezanimivo, ampak danes jih je mogoče motivirati z velikim izborom ščetk in zobnih past različnih barv, okusov, oblik, vonja ... Poleg redne higiene je prav tako pomembno, da z otrokom redno obiskujemo stomatologa, od katerega prejmemo še kakšne dodatne nasvete. Danes je na tržišču veliko izdelkov tudi za odrasle, da lahko prav vsak najde nekaj zase.
Krtačka, nitka, vodica ...
Najpomembnejši del je vsekakor mehanično čiščenje zob s ščetko. Krožna metoda z nežnimi gibi je trenutno najbolj priljubljena. Glava ščetke je pol na zobeh, medtem ko je druga polovica na zobnem mesu, ščetkanje pa začnemo s počasnim krožnimi gibi. Na ta način poleg čiščenja zobnih površin, masiramo tudi dlesni in s tem preprečujemo vnetje.
Ščetkanje se priporoča vsaj dvakrat dnevno po tri minute, čeprav je najbolj pomembno, da so zobje po ščetkanju popolnoma gladki, neodvisno od tega ali ščetkanje traja daljši ali krajši čas od priporočenega. Manj od zobnih ščetk je pomembna zobna pasta, čeprav pomaga odstranjevati zobne obloge. Večina past vsebuje fluoride, ki pomagajo zaščititi zobe pred kariesom, poleg tega obstaja veliko število tako imenovanih terapevtskih past, ki vsebujejo sestavine za zmanjševanje zobne preobčutljivosti, blaženje vnetja dlesni, beljenje zob in zmanjšanje nalaganja pigmenta in kamna.
Tudi z zobno nitko lahko dobro poskrbimo za medzobne prostore. Pomembno jo je previdno vstaviti v medzobni prostor, da ne bi poškodovali papile (dlesn, ki izpolnjuje prostor med zobmi). Z gibi notri-ven in gor-dol na enostaven način očistimo sicer težko dostopne prostore.
Interdentalne ščetkice so še eden način za čiščenje interdentalnih prostorov. Obstajajo različne velikosti in potrebno je izbrati tisto, ki najbolj odgovarja velikosti interdentalnega prostora. Ščetka se vstavi in z gibi notri-ven majhna vlakna ščetkice očistijo in naredijo interdentalne prostore gladke.
Vodice za spiranje ust so dodatno sredstvo za vzdrževanje ustne higiene, ampak ne morejo in ne smejo nadomestiti mehanično ščetkanje in čiščenje. Najbolj koristne so vodice, ki vsebujejo klorheksidin, ki dolgoročno pomaga v preprečevanju nastajanja zobnih oblog. Priporočljivo jih je uporabljati pri paradontalni bolezni in pri operativnih posegih v ustni votlini, kadar mehanično čiščenje ni mogoče.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

02.06.2020

Zdravje si zasluži našo pozornost

Postavite svoje zdravje na prvo mesto z Zdravstvenim zavarovanjem Zdravje. S sklenitvijo…
27.05.2020

Odlična ideja za čudovit vikend izlet: obiščite slikovite griče blizu Slovenskih Konjic

Življenje se počasi vrača v svoje utečene tire, sezona vikend izletov pa je končno spet…
20.05.2020

Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih,…
17.05.2020

Modre jagode. Resno?!

Prek internetnih strani je mogoče naročiti malodane vse mogoče, tudi semena modrih jagod.…
17.05.2020

Aktiven način premagovanja stisk

Naporni dnevi so za nami in nekaj ovir je zagotovo še pred nami. Takšno je pač življenje,…