Skrb za zobe od malih nog


Ustna higiena je zelo pomemben del osebne higiene, s katero skrbimo za zdravje naših zob, podpornega zobnega tkiva, z njo tudi vplivamo na naše splošno zdravje.
Ruth Munjiza dr. med. dent.
S ščetkanjem odstranjujemo mehke obloge in ostanke hrane z zob, s čimer preprečujemo nastanek kariesa, zobnega kamna, paradontalnih bolezni in neprijetnega zadaha. Ustna higiena se začne zelo zgodaj v otroštvu, že takoj, ko se pojavi prvi mlečni zob. V obdobju otroštva je naloga staršev med drugim tudi ta, da otroku prenesejo znanje o pomembnosti čiščenja zob, da mu predstavljajo dober vzor ter mu razložijo, da mora skrb za ustno votlino postati nujen del vsakdanje rutine.
Pomoč staršev pri ščetkanju
Običajno ni dovolj, da si otroci v zgodnji dobi sami umivajo zobe, saj tega pogosto to ne naredijo tako kot bi morali. Prav je, da je eden izmed staršev pri tem opravilu ves čas zraven, da mu pomaga pri ščetkanju in kontrolira ali so zobje res umiti, da na njih ni nesnage ali ostankov hrane. Otrokom je čiščenje zob pogosto nezanimivo, ampak danes jih je mogoče motivirati z velikim izborom ščetk in zobnih past različnih barv, okusov, oblik, vonja ... Poleg redne higiene je prav tako pomembno, da z otrokom redno obiskujemo stomatologa, od katerega prejmemo še kakšne dodatne nasvete. Danes je na tržišču veliko izdelkov tudi za odrasle, da lahko prav vsak najde nekaj zase.
Krtačka, nitka, vodica ...
Najpomembnejši del je vsekakor mehanično čiščenje zob s ščetko. Krožna metoda z nežnimi gibi je trenutno najbolj priljubljena. Glava ščetke je pol na zobeh, medtem ko je druga polovica na zobnem mesu, ščetkanje pa začnemo s počasnim krožnimi gibi. Na ta način poleg čiščenja zobnih površin, masiramo tudi dlesni in s tem preprečujemo vnetje.
Ščetkanje se priporoča vsaj dvakrat dnevno po tri minute, čeprav je najbolj pomembno, da so zobje po ščetkanju popolnoma gladki, neodvisno od tega ali ščetkanje traja daljši ali krajši čas od priporočenega. Manj od zobnih ščetk je pomembna zobna pasta, čeprav pomaga odstranjevati zobne obloge. Večina past vsebuje fluoride, ki pomagajo zaščititi zobe pred kariesom, poleg tega obstaja veliko število tako imenovanih terapevtskih past, ki vsebujejo sestavine za zmanjševanje zobne preobčutljivosti, blaženje vnetja dlesni, beljenje zob in zmanjšanje nalaganja pigmenta in kamna.
Tudi z zobno nitko lahko dobro poskrbimo za medzobne prostore. Pomembno jo je previdno vstaviti v medzobni prostor, da ne bi poškodovali papile (dlesn, ki izpolnjuje prostor med zobmi). Z gibi notri-ven in gor-dol na enostaven način očistimo sicer težko dostopne prostore.
Interdentalne ščetkice so še eden način za čiščenje interdentalnih prostorov. Obstajajo različne velikosti in potrebno je izbrati tisto, ki najbolj odgovarja velikosti interdentalnega prostora. Ščetka se vstavi in z gibi notri-ven majhna vlakna ščetkice očistijo in naredijo interdentalne prostore gladke.
Vodice za spiranje ust so dodatno sredstvo za vzdrževanje ustne higiene, ampak ne morejo in ne smejo nadomestiti mehanično ščetkanje in čiščenje. Najbolj koristne so vodice, ki vsebujejo klorheksidin, ki dolgoročno pomaga v preprečevanju nastajanja zobnih oblog. Priporočljivo jih je uporabljati pri paradontalni bolezni in pri operativnih posegih v ustni votlini, kadar mehanično čiščenje ni mogoče.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…