Leno črevesje, zaprtje in napenjanje

Težave z nerednim iztrebljanjem in zadrževanjem blata ter napenjanjem lahko močno zmanjšajo kvaliteto našega življenja.

Tia Kemperle

Zaprtje
V večini primerov je zaprtje začasna težava, vendar ga je treba ustrezno obravnavati in urediti prebavo, zlasti kadar se ponavlja ali ko to stanje postane kronično.

Število odvajanj na splošno upada s starostjo. Najpogostejši vzorec je eno iztrebljanje na dan, vendar je ta vzorec viden pri manj kot polovici ljudi. O zaprtju običajno govorimo, kadar iztrebljamo manj kot trikrat na teden. Kadar zaprtje spremljajo nekateri simptomi, kot je krvavitev, bolečina v trebuhu in krči, slabost in bruhanje, izgubljanje teže, je lahko težava zaskrbljujoča.

O zaprtju govorimo, kadar:
• je zmanjšana frekvenca iztrebljanja (manj kot 2–3-krat tedensko),
• so iztrebki dehidrirani in majhnega obsega,
• so prisotne bolečine in občutek nepopolnega iztrebljanja.
Zaprtje je vse bolj razširjena težava, ki jo povzročajo:
• neuravnotežena prehrana z nizko vsebnostjo vlaknin,
• nezadostna hidracija,
• stres, ki spremeni peristaltiko,
• staranje,
• spremembe mikroflore.
Na srečo si lahko pri zaprtju nemalokrat pomagamo sami, in sicer s primerno prehrano, zadostnim pitjem vode in rednim gibanjem. Kadar težko odvajate, vam lahko pomagajo laneno seme, kivi, jagodičevje, slive in jabolka, brokoli, suho sadje, oreščki ali pa posežemo po prehranskih dopolnilih, pripravljenih posebej za odpravo tovrstnih težav.
...

Napenjanje
Plini v telesu nastajajo v debelem črevesu, kjer se nahaja med drugim neprebavljena hrana in tekočina, prebavni encimi, črevesne bakterije. V procesu prebave nastajajo plini (dušik, ogljik, metan, vodikov sulfid ...), izpušni hlapi, ki so lahko precej nelagodni, še posebej, kadar nas zaradi njih napenja in jih moramo spustiti na plano. Če hočemo zadevo omiliti, moramo jesti uravnoteženo hrano ter spoznati telo in ugotoviti, katera hrana nam škoduje oz. nam povzroča napenjanje in se ji čim bolj izogibati.

Napenjanje (meteorizem) se pojavi zaradi čezmerne količine plinov v prebavnem traktu. Povzroča:
• napihnjenost trebuha: potrebo po odpenjanju pasu, občutek polnosti, včasih s slabostjo in oteženim dihanjem zaradi napetega trebuha,
• spahovanje in vetrove (flatulenca),
• slab zadah,
• pogosto je povezano z zaprtjem.
Napenjanje lahko povzroči:
• slaba prebava hrane in presnovno neravnovesje mikroflore,
• povečana proizvodnja ali zaužitje plinov s hrano: prekomerno zaužitje sladkorjev, stročnic, sladkih pijač, gaziranih pijač in gazirane vode.
• spremenjena absorbcija intestinalnih plinov pri motenem delovanju jeter ali črevesja,
• povečana količina pogoltanega zraka (aerofagija), ki nastane pri požiranju zraka zaradi živčnosti, ob žvečenju žvečilnega gumija ali zaradi govorjenja med jedjo.

POMOČ PREHRANSKIH DOPOLNIL

Phyto Garda je podjetje, ki deluje na zdravstvenem področju že od leta 2003; v lekarnah ponuja prehranska dopolnila in dermofunkcionalno kozmetiko. Uspeh podjetja je rezultat skupinskega dela ekipe, ki jo sestavljajo vestni in visoko usposobljeni strokovnjaki s skupnim zmagovalnim vodilom: Kakovost in skrb za zdravje in dobro počutje!

Phyto Garda sledi natančno določenim ciljem, tj. zagotavljanje najvišjih kakovostnih standardov. V podjetju nastajajo ideje za izdelke in formulacije receptur s strukturnimi elementi, izvajajo se znanstvene raziskave ter skrb za podobo in marketing. Za izdelavo in dovršenost pa poskrbijo partnerji, izbrani izmed najboljših certificiranih proizvodnih podjetij. Osnovne sestavine in končni izdelki so izdelani pod strogim nadzorom, da so izdelki vredni zaupanja in v skladu z zakonodajo. Izdelki Phyto Garda skrbijo za dobro počutje, in sicer s pomočjo zdravilnih lastnosti zelišč, vitaminov, mineralov in z nutracevtskimi sestavinami, ki resnično pomagajo pri najbolj razširjenih vsakdanjih težavah. Strokovnjaki podjetja Phyto Garda so vedno na voljo za nasvete tehnično-znanstvene narave. Phyto Garda deluje z visoko stopnjo predanosti ter tako vsaki svoji stranki nudi varno oporno točko.

Pr clanek

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

23.12.2019

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…