Alergije pri starejših


Alergijske bolezni, kot sta rinitis in astma, so pogosto povezovali z boleznimi otrok in mlajših odraslih, danes pa vemo, da alergije vse pogosteje nastanejo tudi v zrelih letih.


Peter Kopač, Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik

Prebivalstvo se čedalje bolj stara. Ocenjeno je, da bo leta 2030 20 % prebivalcev na svetu starejših od 65 let. Številke kažejo, da je takšnih v Sloveniji 17 %. S starostjo se delovanje imunskega sistema slabša, zaradi česar so starejši bolj dovzetni za okužbe avtoimunske motnje, zmanjša se odziv na cepljenje, oslabljeno je celjenje ran, večje je tveganje za nastanek malignih tvorb v telesu in še bi lahko naštevali. Mladi so bolj odporni, kar med drugim dokazuje na primer tudi dejstvo, da je učinkovitost cepiva proti gripi uspešno pri 70-90 % mladih odraslih, medtem ko je v starejši populaciji le pri 15-53 %.
Alergija nastane zaradi napake imunskega sistema, saj napačno prepoznava alergen kot škodljivo snov. Za nastanek alergije je pomembna tudi dednost, izpostavljenost cigaretnemu dimu ali izpostavljenost alergenu.

Postavljanje diagnoze pri starejših
Diagnoza alergijske bolezni se običajno postavi po pogovoru z osebo, ki ima težave. Le-ta opravi tudi telesni pregled, preiskave, na podlagi katerega se potrdi diagnoza. Argeološki testi potekajo tako, da se v kožo vnese alergen v kožo, s čimer nastane pri alergičnem bolniku odziv na mestu vnosa alergena.
Pri kožnih in laboratorijskih testih za alergijo, imajo starejši nižjo občutljivost kot splošna populacija. 30 % mladih zboli za alergijo, medtem ko je razširjenost alergijskih bolezni pri starejših bistveno nižja – 5-10%. Postavljanje diagnoze je včasih težavno predvsem zaradi simptomov, kot so sopenje, kašelj in dispneja. Ti so namreč lahko znaki drugega zdravstvenega stanja - srčne odpovedi, kronične obstruktivne pljučne bolezni, anemije ...

Alergijski rinitis
Alergijski rinitis je vnetje sluznice v nosnem organu, torej tudi v obnosnih votlinah. Bolezen se kaže s srbenjem v nosu in očeh, kihanjem, izcedkom iz nosu, slabše prehodnim nosom za zrak, tudi pordečelostjo oči, solzenjem in srbenjem v očeh, bolezen spremlja splošno slabo počutje, glavoboli, Simptomi alergijskega rinitisa, kot so zapore v nosu, izcedek iz nosu in kašelj, pa so lahko tudi posledica fizioloških sprememb, ki se pojavljajo s starostjo.

Imunoterapija pri starejših
Starejši so preživeli več časa v zaprtih prostorih in so bili dlje časa in bolj intenzivno izpostavljeni notranjim alergenom (pršice, plesni ...) zato se soočajo tudi z več težavami kot mlajša populacija.
Zdravljenje alergijskih bolezni pri starejših je pogosto zapleteno. Zdravljenje brez zdravil, kot je izogibanje alergenom, je zelo priporočljivo za nadzor te zdravstvene težave, še posebej pri tej populaciji. Uporabljajo se tudi zdravila in čeprav naj bi bili učinki pri cepljenju nekoliko zmanjšani pri starejših, podatki kažejo, da je prav tako imunoterapija varna in učinkovita tudi pri starejših prebivalcev. Imunoterapija je namreč zdravljenje, pri katerem bolniku vnašajo v telo vedno večje odmerke specifičnega alergena, ki povzroča alergijske simptome, dokler bolnik normalno ne prenese takšne količine, kot je običajna količina(s katero pride v stik v naravi). S tem želijo doseči, da bi postal toleranten za alergen. To zdravljenje zmanjša ali ustavi alergijske simptome, zmanjša ali ustavi porabo zdravil proti alergiji, preprečuje poslabšanje alergijskega rinitisa in prehod v astmo, preprečuje nastanek novih senzibilizacij. Zdravljenjem alergijskih bolezni pri starejših je torej mogoče z imunoterapijo, čeprav je treba vsakič znova oceniti kakšne koristi in tveganja prinaša. Postopek vodi specialist alergolog, ki je usposobljen za tako terapijo.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…
30.06.2020

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
28.06.2020

Smo v avtu varni?

Sončni žarki so že močni in zato se jim moramo v najbolj toplem delu dneva izogibati.…
24.06.2020

Najboljša obramba našega telesa je imunski sistem

Vanja Slobodnik Naše telo se vsak dan srečuje z okužbami, ki jih povzročajo virusi,…
22.06.2020

Podpultni vodni filtri za vsak dom

Vodni filter, podpultni Vodni filter, podpultni se namesti pod korito. Filtrirana voda se…