Preventivni program za rekreativne športnike v Medical centru Rogaška

Redna vadba je zdrava in pomembna za kakovosten način življenja, dokazano pa zmanjšuje tudi umrljivost zaradi srčno žilnih bolezni. Ljudje so na telesno vadbo različno pripravljeni in pogosto se niti ne zavedajo, če je nanjo pripravljeno tudi njihovo telo.

Petra Žohar, dr. med., specialistka interne medicine - vodja kardiološke dejavnosti

Srčno žilna umrljivost se pri zelo veliki količini telesne vadbe (>4000 MET-minut na teden, več kot 10 ur zmerno intenzivne vadbe na teden ali več kot 5 ur intenzivne vadbe na teden) začne večati. Zato Petra Žohar, dr. med., specialistka interne medicine – vodja kardiološke dejavnosti v Medical centru Rogaška, takšne vadbe ne priporoča splošni populaciji, rekreativnim športnikom pa svetuje redne preglede.

Preventivni program: je vaše telo pripravljeno na športne podvige?
»Med številnimi pregledi pacientov sem ugotovila precej bolezni, povezanih z rekreacijskim športnim udejstvovanjem, ki so zahtevale takojšnje ukrepanje. Ker sem ugotovila, da se veliko ljudi ukvarja s športno vadbo, ki je na meji srednje do zelo intenzivne, sem pri Slovenskem kardiološkem združenju, Sekciji za športno kardiologijo, pridobila licenco Posebna znanja iz športne kardiologije, ki omogočajo zgodnje ugotavljanje težav pri rekreativnih športnikih. Da bi bilo tveganje za redke srčno žilne zaplete in nenadno srčno smrt med telesno vadbo čim manjše, je treba pri rekreativnih športnikih, ki so starejši od 35 let, ugotoviti, ali so dejansko zdravi. Na splošno je program, ki ga izvajam v Medical centru Rogaška, koristen za vse, predvsem pa ga priporočam tistim s povečano telesno težo in drugimi dejavniki tveganja za srčno žilne bolezni,« razlaga strokovnjakinja. Dodaja, da je program prav tako priporočljiv za generacijo od 30 do 50 let, pri mlajših pa se za program odločijo individualno, glede na težave, družinsko obremenjenost in intenzivnost vadbe. Program je smiselno obiskati vsaj pol leta pred nekim športnim dogodkom; pri tujih maratonih pa je to tudi predpogoj za udeležbo rekreativnih športnikov, starih nad 35 let.
Kaj vse zajema preventivni program?
Preventivni pregled srčno žilnega sistema pri rekreativnem športniku zajema anamnezo, klinični pregled, obisk laboratorija, kjer pogledajo krvno sliko, lipidogram, biokemijo (K, urea, kreatinin) ter urin z mikroalbuminurijo pri DM. Sledijo ocena ogroženosti po SCORE, EKG, UZ srca, na koncu programa pa opravijo še maksimalni test spiroergometrije, pri katerem določijo maksimalno porabo kisika in anaerobnega praga. S tovrstnim pregledom opredelijo prisotnost koronarne bolezni oziroma bolezni srčne mišice. Dobijo informacije o telesni zmogljivosti preiskovanca, na podlagi česar mu lažje svetujejo glede obsega telesne dejavnosti. Nato sledi še pregled pri fizioterapevtu, ki poda fizioterapevtsko in kineziološko oceno stanja skeletno mišičnega sistema in oceno tveganja za nastanek poškodb. Predlaga korekcijske vaje za gibljivost, za stabilizacijo sklepov, za moč trupa in okončin. Svetujejo tudi na področju prehrane. Najprej naredijo bioimpedančno meritev sestave telesa, ki ji sledi individualni posvet z izračunom dnevnih energetskih potreb, prilagojenih intenzivnosti treninga, podajo pa tudi osnovna navodila s primerom jedilnika.
Več informacij je na voljo na: www.rogaska-medical.com

 

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

23.12.2019

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…