Obramba telesa


Imunski sistem je zapleten biološki sistem. Veliko različnih celic imunskega sistema se različno odziva na grožnje, ki napadajo telo.
VERONIKA BILBAN
Naloga našega imunskega sistema je zaščititi telo pred mikroorganizmi. Kadar svoje zadolžitve ne opravlja dovolj dobro, zbolimo. Prav je, da mu pomagamo in poskrbimo, da bo lahko maksimalno učinkovit.
Vsekakor je priporočljivo, da se začnemo bolj zdravo prehranjevati, da poskrbimo za zadostno količino spanca, da se dovolj gibamo in se izogibamo stresu.
Veliko raziskav je bilo narejenih, ki so dokazale povezavo med uravnoteženo prehrano in imunskim sistemom. Prav je, da se izogibamo procesirani hrani, sladicam in tudi sladkim pijačam, jemo veliko zelenjave in sadja, z visoko vsebnostjo vitaminov C in E, beta karotenov, cinka ... Izbirajte čim bolj pisane palete barv, od citrusov, jagodičevja, kivija, špinačo, korenje ...
Verjetno ste opazili, da kadar vam primanjkuje spanca, hitreje zbolite za prehladom ali drugo boleznijo. Spanje oziroma njegovo pomanjkanje vpliva na imunski sistem, kar so med drugim dokazali tudi v raziskavi, kjer naj bi ljudje z motnjo spanja imeli manj zaščitnih celic in višjo raven določenih stresnih hormonov. Nedvomno naši možgani in naše telo bolje delujeta, kadar smo naspani.
Poskrbite za vsaj 20 minutno rekreacijo, vsakodnevno, kar bo pomagalo imunskemu sistemu, da se bori bolje. Močno telo in učinkovita cirkulacija pomagata premagovati bolezen. Če se gibamo, bolje spimo, hkrati pa tudi skrbimo za lažjo kontrolo telesne teže. Debelost je povezana z nastankom prenekaterih bolezni, kot je sladkorna bolezen, srčne bolezni, rak in podobno. Že manjša izguba kilogramov lahko prispeva k precejšnji razbremenitvi telesa, organov in izboljša njihovo delovanje, zaradi česar tudi imunski sistem bolje opravlja svojo funkcijo.
Živimo v času, ko smo pogosto v stresu. Postal je del naših življenj, toda kronično izpostavljanje stresu vodi do večje občutljivosti in bolezni, saj stresni hormoni onemogočajo pravilno delovanje imunskega sistema. Naučite se meditirati, ne hitite vedno in povsod, privoščite si čas zase, povežite se z ljudmi, ki so vam pomembni ...
Izogibajte se cigaretam in alkoholu, kontrolirajte krvni pritisk, skrbite za higieno, skratka, skrbite za čim bolj zdrav način življenja.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…