Ups ... Kaplja!


Inkontinenca je pogosta zdravstvena nevšečnost, ki povzroča nemalo težav. Uhajanje urina je neprijetno in zmanjšuje kvaliteto življenja, saj smo nenehno obremenjeni in pod stalnim pritiskom, da ne bomo kihnili, zakašljali, da se kapljice ne bodo poznale na naših oblačilih ter da ne bomo neprijetno zaudarjali. Toda obstaja veliko načinov, s katerimi je mogoče omiliti inkontinenco ali jo celo odpraviti.
VERONIKA BILBAN
Pojavlja se vprašanje ali o inkontinenci vemo dovolj? Ponujamo vam nekaj trditev ter pripisujemo ali so le mit ali resnica.
Inkontinenca doleti samo starejše ljudi
Mit.
Čeprav se tveganje za inkontinenco povečuje z leti, se lahko z njenimi simptomi sreča kdorkoli. Raziskave pravijo, da kar eni od štirih žensk uhaja urin neprostovoljno in ena tretjina žensk med 30 in 70 letom izgubi nadzor nad mehurjem. Povprečje pacientov s temi težavami je starih malo manj kot 50 let. Razlog je predvsem v izgubi estrogena, ki se pojavi pri menopavzi, ob kateri medenične mišice postanejo bolj ohlapne. Se pa lahko težava pojavi že pri dvajsetletnicah in tudi šele pri devetdesetletnicah.
Normalno je, da uhaja malce urina
Mit.
Tisti, pri katerih se inkontinenca pojavi postopoma, pogosto menijo, da uhajanje urina ni medicinski problem. Ženske jo povezujejo z menstrualnim ciklusom in uporabljajo higienične vložke, s katerimi težavo kontrolirajo ter ji ne namenjajo posebnega poudarka. Šele ko se stanje poslabša , ko na primer hitijo na stranišče, a so nemalokrat prepozne, obiščejo zdravnika
Uhajanje urina je neizbežno, še posebej po porodu
Mit
Ena tretjina žensk med 30. in 70. letom verjame, da je inkontinenca zvezda stalnica, ki je povezana z rojstvom otroka. To je daleč od resnice. Porod sicer poveča tveganje za njen nastanek, a ni nujno v povezavi z nastankom težave. Mnogo mamic nima težav z inkontinenco, čeprav so rodile velike in težke otroke.

Zvoki lahko poslabšajo stanje.
Resnica.
Ne samo kašljanje, smejanje ali skakanje, tudi zvok tekoče vode, lahko težavo poslabša.

Potrebno je piti čim manj vode
Mit
Izogibanje tekočini se sicer sliši logična pot, s katero bi lahko preprečili nenadne urinske nesreče, toda resnica je drugačna. Pravzaprav – pitje velike količine vode, v majhnih požirkih skozi ves dan, lahko celo pripomore k zmanjšanju uhajanja urina in kapljanju.

Inkontinenca je redko težava moških.
Mit
Inkontinenca prizadene tudi močnejši spol, a dejstvo je, da moški o njej redkeje govorijo s prijatelji in družino, zato je tudi redkeje diagnosticirana pri zdravnikih.
Inkontinenca je neprijetna zadeva, ampak je ni treba jemati precej resno.
Mit
Urinarna inkontinenca sicer ne bo skrajšala vašega življenja, ampak bo vplivala na to, da ne boste mogli živeti tako zelo polno in brezskrbno. Če se boste zaradi težave zapirali v hišo, se sramovali in izgubljali samozavest, vas to lahko privede do bolezni ali depresije.

Naravne terapije in operacije pomagajo
Zdravila, operacije, naravne terapije in določeni izdelki lahko pomagajo pozdraviti ali olajšati težave z inkontinenco. Študije pravijo, da vam ne sme manjkati vitamina D in magnezija, priporočljive so Keglove vaje, nekaterim pomaga akupunktura, hipnoterapija, čedalje pogosteje se priporočata tudi elektroterapija in zdravljenje z magnetno stimulacijo ... Pomagali si boste tudi z vzdrževanjem telesne teže, pripomoglo pa bo tudi to, da se boste izogibali kajenju, kofeinu in alkoholu.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

30.06.2020

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
28.06.2020

Smo v avtu varni?

Sončni žarki so že močni in zato se jim moramo v najbolj toplem delu dneva izogibati.…
24.06.2020

Najboljša obramba našega telesa je imunski sistem

Vanja Slobodnik Naše telo se vsak dan srečuje z okužbami, ki jih povzročajo virusi,…
22.06.2020

Podpultni vodni filtri za vsak dom

Vodni filter, podpultni Vodni filter, podpultni se namesti pod korito. Filtrirana voda se…
16.06.2020

Zakaj ravno morje?

Darjan Lapanje Če si priznamo ali ne, ima večina izmed nas ob besedah poletje, počitnice…