Ups ... Kaplja!


Inkontinenca je pogosta zdravstvena nevšečnost, ki povzroča nemalo težav. Uhajanje urina je neprijetno in zmanjšuje kvaliteto življenja, saj smo nenehno obremenjeni in pod stalnim pritiskom, da ne bomo kihnili, zakašljali, da se kapljice ne bodo poznale na naših oblačilih ter da ne bomo neprijetno zaudarjali. Toda obstaja veliko načinov, s katerimi je mogoče omiliti inkontinenco ali jo celo odpraviti.
VERONIKA BILBAN
Pojavlja se vprašanje ali o inkontinenci vemo dovolj? Ponujamo vam nekaj trditev ter pripisujemo ali so le mit ali resnica.
Inkontinenca doleti samo starejše ljudi
Mit.
Čeprav se tveganje za inkontinenco povečuje z leti, se lahko z njenimi simptomi sreča kdorkoli. Raziskave pravijo, da kar eni od štirih žensk uhaja urin neprostovoljno in ena tretjina žensk med 30 in 70 letom izgubi nadzor nad mehurjem. Povprečje pacientov s temi težavami je starih malo manj kot 50 let. Razlog je predvsem v izgubi estrogena, ki se pojavi pri menopavzi, ob kateri medenične mišice postanejo bolj ohlapne. Se pa lahko težava pojavi že pri dvajsetletnicah in tudi šele pri devetdesetletnicah.
Normalno je, da uhaja malce urina
Mit.
Tisti, pri katerih se inkontinenca pojavi postopoma, pogosto menijo, da uhajanje urina ni medicinski problem. Ženske jo povezujejo z menstrualnim ciklusom in uporabljajo higienične vložke, s katerimi težavo kontrolirajo ter ji ne namenjajo posebnega poudarka. Šele ko se stanje poslabša , ko na primer hitijo na stranišče, a so nemalokrat prepozne, obiščejo zdravnika
Uhajanje urina je neizbežno, še posebej po porodu
Mit
Ena tretjina žensk med 30. in 70. letom verjame, da je inkontinenca zvezda stalnica, ki je povezana z rojstvom otroka. To je daleč od resnice. Porod sicer poveča tveganje za njen nastanek, a ni nujno v povezavi z nastankom težave. Mnogo mamic nima težav z inkontinenco, čeprav so rodile velike in težke otroke.

Zvoki lahko poslabšajo stanje.
Resnica.
Ne samo kašljanje, smejanje ali skakanje, tudi zvok tekoče vode, lahko težavo poslabša.

Potrebno je piti čim manj vode
Mit
Izogibanje tekočini se sicer sliši logična pot, s katero bi lahko preprečili nenadne urinske nesreče, toda resnica je drugačna. Pravzaprav – pitje velike količine vode, v majhnih požirkih skozi ves dan, lahko celo pripomore k zmanjšanju uhajanja urina in kapljanju.

Inkontinenca je redko težava moških.
Mit
Inkontinenca prizadene tudi močnejši spol, a dejstvo je, da moški o njej redkeje govorijo s prijatelji in družino, zato je tudi redkeje diagnosticirana pri zdravnikih.
Inkontinenca je neprijetna zadeva, ampak je ni treba jemati precej resno.
Mit
Urinarna inkontinenca sicer ne bo skrajšala vašega življenja, ampak bo vplivala na to, da ne boste mogli živeti tako zelo polno in brezskrbno. Če se boste zaradi težave zapirali v hišo, se sramovali in izgubljali samozavest, vas to lahko privede do bolezni ali depresije.

Naravne terapije in operacije pomagajo
Zdravila, operacije, naravne terapije in določeni izdelki lahko pomagajo pozdraviti ali olajšati težave z inkontinenco. Študije pravijo, da vam ne sme manjkati vitamina D in magnezija, priporočljive so Keglove vaje, nekaterim pomaga akupunktura, hipnoterapija, čedalje pogosteje se priporočata tudi elektroterapija in zdravljenje z magnetno stimulacijo ... Pomagali si boste tudi z vzdrževanjem telesne teže, pripomoglo pa bo tudi to, da se boste izogibali kajenju, kofeinu in alkoholu.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…