Smejalni plin – preganjalec strahu


Obiski zobozdravnikov so nemalokrat povezani z občutkom strahu. Še posebej otroci se neradi usedejo na zobozdravniški stol, saj se bojijo negativne izkušnje in bolečine, ki so ji bili morebiti že izpostavljeni v preteklosti. A na srečo obstaja kar nekaj metod, s kateirmi je mogoče zadevo olajšati. Ena med njimi je tudi uporaba smejalnega plina, o katerem nam je nekaj več povedala Špela Burnik Bobič, dr. dent. med., specialist pedontolog.
Tia Kemperle
Kaj pravzaprav je smejalni plin?
Smejalni plin je didušikov oksid (N2O). Je brezbarven in nevnetljiv plin, nima posebnega vonja in ima rahlo sladkast okus. Med zobozdravstvenim posegom smejalni plin mešamo s kisikom. Koncentracijo med posegom prilagajamo potrebam pacienta.
Kako poteka sedacija s smejalnim plinom?
Pred samim posegom se v ločenem obisku opravi pregled, kjer ugotovim, če je posameznik primeren za poseg v inhalacijski sedaciji. Takrat naredim tudi načrt, katere storitve bodo v sedaciji opravljene. Pacient dobi tudi potrebna navodila. Med zobozdravstvenim posegom na nosu nosi posebno masko skozi katero diha sprva kisik, nato postopno povečujem koncentracijo didušikovega oksida. Vmes nam pacient pove, kako se počuti in kaj občuti in tako lahko lažje nastavimo pravilno mešanico plinov glede na potrebe pacienta. Ni pa zaželeno, da pacient med posegom veliko govori, saj želimo, da diha skozi nos in ne usta. Tako se zgodi, da med govorom plin uhaja skozi usta in ga podiham jaz. Po končanem zobozdravniškem posegu pacient še nekaj minut diha 100 % kisik.
Mnogi mislijo, da je stranski učinek smeh ... Pretiran smeh, kot ga vidimo v filmu. Ampak temu verjetno ni tako?
Ime smejalni plin je pridobil zaradi rahlega občutka evforije ali zadovoljstva, ki ga doživimo ob vdihavanju. Pretiran smeh je eden izmed neželenih stranskih učinkov in pomeni, da moramo koncentracijo didušikovega oksida zmanjšati.
Ali so mogoči še kakšni drugi negativni stranski učinki?
Sedacija s smejalnim plinom je najvarnejša oblika sedacije, ki se uporablja v zobozdravstvu. Pacient je ves čas buden in z zobozdravnikom normalno komunicira. Ohranjene ima tudi zaščitne reflekse, kot je na primer kašljanje. Uporaba je preprosta in učinek hiter. Plin vstopi v telo prek pljuč in ga v enaki obliki in po enaki poti tudi zapusti, kar pomeni, da ni stranskih produktov in da se v telesu ne presnavlja. Tako kot je hiter začetek delovanja je hitro tudi popuščanje učinka medtem ko dihamo 100 % kisik in se smejalni plin izplavlja.
Med samim posegom lahko koncentracijo in s tem moč učinka hitro spremenimo in doziramo glede na potrebo. Varnost zagotavlja tudi naprava, ki ima vrsto varnostnih merilcev in alarmov. Kljub temu je mogoče, da med posegom pride do neželenih učinkov, ki pa so zelo redki. Občasno se lahko pojavi slabost ali bruhanje, zato je pomembno, da otrok 2 uri pred posegom poje lahek obrok in nato ne je več. Pije lahko vodo. Slabost se pojavi, če pacient dobi preveliko koncentracijo didušikovega oksida ali če koncentracija med posegom zelo niha. Drugi stranski učinki so lahko glavobol, povečano solzenje ali znojenje, smeh ali jok, povečan srčni utrip, tlak ali frekvenca dihanja, zaspanost, sanjarjenje, bolj intenzivno zaznavanje zvokov in manj jasne vizualne podobe. Če se pojavi kateri od teh neželenih učinkov, zmanjšamo koncentracijo didušikovega oksida, kar hitro pomaga.

Kaj torej s smejalnim plinom dosežete pri pacientu?
Namen je sprostiti pacienta in ublažiti strah ali tesnobo med posegom. Pri otrocih se tako doseže boljše sodelovanje, pri odraslih pa lažje premaga morebitne predhodne slabe izkušnje na zobozdravstvenem stolu.
Smejalni plin zmanjša tudi refleks bruhanja in občutek bolečine. Občutek bolečine se zmanjša le v mehkih tkivih, zato se pri delu na zobeh vedno uporabi še lokalna anestezija.
Ali ste že kdaj zavrnili dajanje smejalnega plina? Kdo na primer ni primeren zanj?
Smejalnega plina ne uporabljam kar prvič, ko kdo pride na stol. Pri otrocih recimo večkrat poskusim s počasnim navajanjem na zobozdravnika, zobozdravstveni stol, ordinacijo ... Dostikrat se s potrpežljivostjo in prijaznim pristopom doseže sodelovanje.
Sedacija s smejalnim plinom je blaga in za poseg v sedaciji ni primeren nekdo, ki nikakor ne zmore sodelovati. Primerni so pacienti, ki bi želeli sodelovati, pa zaradi prevelikega strahu pred bodisi injekcijo ali uporabo vrtečih inštrumentev ("vrtanjem") tega ne uspejo. Tak pacient bo največkrat pripravljen na nos nadeti masko in dihati skozi njo. To velja predvsem pri otrocih. Če pacient ne more ali ne zna dihati na nos, ne bo dosežena želena globina sedacije in posega ne bo mogoče izvesti.
Prehlad je ena, v tem letnem času precej aktualna, kontraindikacija. Poleg prehlada in s tem neprehodnega nosu, se sedacije ne izvaja še pri nekaterih drugih bolezenskih stanjih, kot sta vnetje srednjega ušesa, obstruktivna pljučna bolezen ...Tudi v prvem trimesečju nosečnosti se smejalnega plina ne poslužujemo.

Se mora pacient nanj posebej pripraviti?
Kakšna posebna priprava na poseg s strani pacienta ni potrebna. Potrebno je opraviti uvodni pregled pred posegom, kjer dam tudi navodila za čas pred posegom. Eden redkih stranskih učinkov je lahko slabost ali bruhanje, zato priporočam, da otrok 2 uri pred posegom poje lahek obrok in nato ne je več.

Kako pa se morate pripraviti vi, strokovnjaki dentalne medicine?
Kot rečeno pred posegom naredim načrt kaj bomo delali in ga razložim pacientu. Izbrati je potrebno primerno velikost maske in preveriti varnostne mehanizme. Poskrbimo tudi za zračenje prostora. Zobozdravnica in asistentka sta potencialno izpostavljeni plinu, ki ga pacient izdiha skozi usta in se tako izogne avtomatskemu odsesavanju v maski.

Koliko časa po posegu je smejalni plin še v telesu, preden se čisto ne izloči?
Plin se v telesu ne presnavlja in se (skoraj) v celoti izloči z izdihavanjem. Po nekaterih podatkih se ga metabolizira 0,004 %. Ob koncu pacient nekaj minut diha čisti kisik kar izplavi smejalni plin.
Ali lahko na primer po posegu odrasli vozimo avto?
Če imate izpit za avto ga lahko.
Zakaj menite, da več ordinacij ne ponuja storitve s pomočjo smejalnega plina?
Sedacija z didušikovim oksidom ali smejalnim plinom se s pridom uporablja v drugih panogah medicine. Moja prva izkušnja je bila med porodom. Takrat nisem bila preveč navdušena. Med obiskom pri kolegih zobozdravnikih na Danskem, kjer se smejalni plin redno uporablja, pa sem se nad njim navdušila. Izkazalo se je, da uporaba precej olajša delo predvsem pri otrocih. Danski zobozdravniki imajo kot del redne izobrazbe v program vključeno tudi sedacijo s smejalnim plinom. Pri nas moramo to znanje in izkušnje zaenkrat še pridobiti naknadno v dodatnem izobraževanju. Zdi se, da bo smejalni plin postal del redne prakse tudi pri nas.
Koliko stane poseg s smejalnim plinom?
Cena je odvisna od vrste in količine zobozdravniških storitev, ki jih opravimo. Ceno določimo na uvodnem pregledu pred posegom v sedaciji.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

30.06.2020

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
28.06.2020

Smo v avtu varni?

Sončni žarki so že močni in zato se jim moramo v najbolj toplem delu dneva izogibati.…
24.06.2020

Najboljša obramba našega telesa je imunski sistem

Vanja Slobodnik Naše telo se vsak dan srečuje z okužbami, ki jih povzročajo virusi,…
22.06.2020

Podpultni vodni filtri za vsak dom

Vodni filter, podpultni Vodni filter, podpultni se namesti pod korito. Filtrirana voda se…
16.06.2020

Zakaj ravno morje?

Darjan Lapanje Če si priznamo ali ne, ima večina izmed nas ob besedah poletje, počitnice…