(Pre)obremenjeno srce


S prim. Tatjano Golob Gulič, dr. med., specialistko kardiologije in vaskularne medicine, smo se pogovarjali o delovanju našega srce, kadar smo izpostavljeni naporom in obremenitvam pri športnih aktivnostih. Odgovorila je na nekaj vprašanj, med drugim pa je tudi pojasnila, kdaj je potrebno obiskati zdravnika in zakaj v srcu včasih čutimo pekočo bolečino.

TIA KEMPERLE

Kaj se dogaja s srcem pri obremenitvi? Na primer pri športu, kadar preizkušamo svoje meje?

Pri fizični obremenitvi mora srce zadostiti preskrbi s kisikom in energijo mišicam in notranjim organom, kar lahko stori s povečanim delovanjem. To opazimo kot povišan utrip in povišan krvni tlak; v mišicah, ki so v uporabi, pride do povečanega pretoka krvi tudi zaradi razširjenja žil. Koliko je trenirano srce oz. srčno žilni sistem in seveda tudi mišice, ki jih obremenjujemo, pa dopušča stopnjo obremenitve, ki se ji lahko izpostavimo. Zgornjo mejo »zdrave ali varne obremenitve« lahko določimo z zgornjo mejo srčne frekvence (SF), ki jo lahko pri povprečno treniranih ljudeh enostavno izračunamo 220-starost v letih; pri slabo treniranih bo ta SF hitreje porasla, pri bolje treniranih pa počasneje; to je tudi razlog zakaj imajo aktivni, dobro trenirani športniki nižjo SF tudi v mirovanju. Srce se na dolgotrajne treninge lahko odzove tudi s povečanjem velikosti srčnih votlin in povečano debelino srčne mišice, kar je večinoma normalna adaptacija na obremenitev in ne pomeni večjega tveganja za srčno smrt, saj je v osnovi struktura in funkcija takega srca normalna; če pa je taka sprememba v povezavi z nekaterimi boleznimi, ki tudi sicer povzročijo spremembe srčne mišice, je lahko nevarnost za srčno smrt večja. Spremembe običajno preventivno odkrivamo z elektrokardiografijo (EKG), po potrebi pa ima tak bolnik opravljen tudi ultrazvok srca (UZ srca ali ECHO). Kadar se v družini pojavljajo določene bolezni, tudi lahko opravljamo preventivne preglede, saj vemo, da se nemalo katera nagnjenost k bolezni deduje.

Kaj bi svetovali vsem, ki se lotevajo vadbe? Je smiselno, da pred tem obiščejo zdravnika?

Veliko ljudi se loteva športne aktivnosti tudi v zrelejših letih, potem ko niso bili ali so za dolgo časa prekinili športno aktivnost. Vsak del telesa, tudi srce, potrebuje postopno adaptacijo na nove obremenitve. Obljube o novem, zdravem telesu v nekaj mesecih, so lahko nevarne za telo, srce in mišice. Redna aktivnost, postopno zviševanje stopnje aktivnosti in kombinacija aerobnih (tek, kolesarjenje, ples ...) in anaerobnih vaj (uteži) pripelje do trajnejšega dobrega učinka na telo.
Kadar se pojavijo ob vadbi težave, se je smiselno posvetovati z zdravnikom, posebej kadar imate kakršnekoli rizične dejavnike za bolezen srca in ožilja (sladkorno bolezen, visok krvni tlak, povišane maščobe v krvi) ali se v družini pojavljajo določene bolezni srca in ožilja.

Primeren način prehranjevanja pri športnikih se odraža tudi na zdravju srca in tudi ožilja, kajne?

Pomembna je tudi uravnotežena prehrana glede na vrsto aktivnosti, ki jih izvajamo, ritem aktivnosti, stopnjo treningov, ali so prilagojena našemu metabolizmu, določena živila so bolj pomembna pred treningom, druga po treningu, ni vseeno kaj jemo zjutraj, kaj zvečer ...

V mišicah nas ob telesnem naporu včasih peče. Srce je votla mišica, nas tudi ona lahko začne peči?

Mišice ob naporu potrebujejo torej zadostno prekrvavitev, da lahko delajo v za njih ugodnih pogojih, s kisikom (aerobni pogoji), kadar jih preobremenimo morajo dobiti energijo iz drugačnih metabolnih poti brez uporabe kisika in takrat se tvori v njih kot stranski produkt mlečna kislina, ki povzroča bolečine. Boli tudi srce, kadar nima dovolj prekrvavitve, kadar ga preobremenimo glede na zmožnosti dobave krvi preko srčnega venčnega (koronarnega) žilja.

Vnetje srčne mišice lahko privede tudi do smrti ...

Srce kot vsi ostali organi je izpostavljeno raznim boleznim. Ena od bolezni je tudi vnetje srčne mišice, vzrok je različen. Eden izmed njih so lahko tudi na videz nedolžni prehladi, kjer pa virusi prizadenejo tudi celice srčne mišice in jih oslabijo,a k sreči so to zgodi v malo primerih glede na pojavnost prehladov, ki je velika. Je pa verjetnost večja, če v času prehlada nemoteno preobremenjujemo telo, z mislimi, da smo zmožni vse premagat; dobro je poslušati telo in se prilagoditi. Če z razumom poskušamo »prevarati« opozorila, so lahko posledice tudi hude, v skrajnem primeru odpoved srčne mišice in smrt ( zelo redko). Pogostejša je srčna smrt pri športnikih zaradi kombinacije bolezenskih sprememb srčne mišice in sprememb v energetskem in elektrolitskem stanju telesa med samim naporom. Profesionalni športniki so zaradi tega podvrženi rednim preventivnim pregledom.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…