HemoroidiČeprav so hemoroidi izjemno neprijetni in tudi boleči, jih je mogoče precej enostavno pozdraviti, prav tako lahko z nekaj volje in znanja tudi učinkovito preprečimo njihov nastanek.
SARA SOČAN
Hemoroidi najpogosteje prizadenejo odrasle, med 45. in 65. letom starosti. Kljub temu to ne pomeni, da jih mlajši ali otroci nimajo. Z njimi se soočijo večkrat moški kot ženske, pri slednjih tveganje za njihovo pojavljanje precej poveča med nosečnostjo.
Strokovnjaki svetujejo, da hemoroide takoj, ko jih opazite, začnete zdraviti. V Evropi naj bi se kar 75 % odraslih v svojem življenju vsaj enkrat soočilo s to zdravstveno tegobo. Okoli polovica teh oseb, starih nad petdeset let, naj bi potrebovali zdravljenje, zanimivo pa je tudi dejstvo, da jih samo 4 % poišče zdravniško pomoč.
Hemoroidi se lahko pojavijo kadar pride do otekline in vnetja ven v okolici anusa. Običajno se z njimi srečamo v nosečnosti, v starosti, če smo kronično zaprti in se napenjamo (slabo urejena prebava) ali imamo kronično drisko, sedeč način življenja, če se soočamo s povišano telesno težo, smo izpostavljeni analnim spolnim odnosom ali pa smo gensko nagnjeni k tej težavi. Prav tako se hemoroidi lahko pojavijo ob dvigovanju težkih bremen na neprimeren način, če se nepravilno prehranjujemo (pretirano začinjena hrana, alkohol ...), smo izpostavljeni hormonskim spremembam (med menstruacijo, spremenjeni pritiski v trebuhu med nosečnostjo ...) itd.
Simptomi
Med najpogostejše simptome spada krvavitev, ki je običajno neboleča. Ob koncu odvajanja blata opazimo sled svetlo rdeče krvi na toaletnem papirju. Prav tako se nemalokrat pojavi srbenje ali vnetje okoli anusa, včasih sta prisotna bolečina in neprijeten občutek. Pogosto je opaziti tudi oteklino v analnem predelu ali pa se pojavi nekontrolirano uhajanje blata.
Hemoroidi v notranjosti rektuma običajno nimajo simptomov. Oseba se niti ne zaveda težav, dokler ne začne občutiti nelagodja. Pri napenjanju se lahko zgodi, da zakrvavijo ali pa jih sila potisne, da segajo preko anusa, pri čemer se običajno pojavijo bolečine.
Kadar ima oseba zunanje hemoroide, le-ti ležijo pod kožo v zunanji okolici anusa. Običajno jih spremlja srbenje in tudi krvavenje.
Kdaj k zdravniku?
Kadar opazite krvavitev, ki je lahko tudi posledica hemoroidov, je priporočljivo, da obiščete zdravnika. Krvavitev iz anusa lahko namreč pomeni več stvari, med drugim tudi rak debelega črevesja. Ravno zato je priporočljivo, da se oglasite pri osebnem zdravniku, ki vam bo znal najbolje svetovati, vas bo pregledal ali vas morebiti napotil na nadaljnje preiskave.
Če pri odvajanju opazite kri v blatu, hkrati pa se pojavijo spremembe pri načinu odvajanja blata, ali če so prisotni večji krvni strdki, je potrebno čim prej obiskati zdravnika. Če je krvavitev iz danke obsežna, če je blato črno in se ob tem pojavlja še omotica oziroma občutek oslabelosti, potem morate nedvomno nemudoma poiskati zdravniško pomoč.
Zdravljenje hemoroidov
V večini primerov lahko težave s hemoroidi odpravimo sami z zdravim načinom življenja in s skrbjo za odvajanje mehkega blata. Kadar pa je težava bolj resna, so potrebna zdravila ali celo kirurški poseg.
Prav je, da storimo največ, kar je mogoče, da se hemoroidom izognemo oziroma da jih preprečimo, še preden se pojavijo. Predvsem je treba skrbeti za zdravo življenje, kar pomeni, da je na jedilniku veliko sadja in zelenjave, zelo pomembna je tudi skrb za dobro hidracijo. Bodite čim bolj aktivni, poskrbite za zadostno mero gibanja in vadbe ter preprečite nabiranje odvečnih kilogramov.
Kadar pa se hemoroidi vendarle pojavijo, si vneto mesto po vsakem odvajanju nežno čistite s hladno prho, mesto pa nato posušite (potapkajte) z mehko brisačo. Bolečino lahko olajšate tudi z lokalnimi mazivi, ki jih je mogoče kupiti v lekarni.

Dejstva o hemoroidih:
Hemoroidi so neprijetni, ampak jih je mogoče enostavno zdraviti in jih preprečiti.
Pogosteje se pojavijo pri moških kot pri ženskih.
Pri nežnejšemu spolu se pogosteje pojavijo med nosečnostjo.
Tveganje za nastanek hemoroidov se povečuje s starostjo.
Hemoroidi nastanejo, ko so vene v okolici anusa vnete.
Hemoroidi se lahko pojavijo v nosečnosti, v starosti, ob kronični diareji, zaprtju, sedečem načinu življenja, debelosti, slabi genetiki in analnem spolnem odnosu.
Pri hemoroidih se lahko v okolici anusa pojavi krvavitev, srbenje, neprijeten občutek ali oteklina.
Veliko lahko naredimo samo s preventivo, včasih pa je težava tako kompleksna, da zahteva kirurški poseg.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…