POTOVALNA LEKARNA


Na vsako potovanje se je potrebno dobro pripraviti in eden ključnih delov je prav naša osebna potovalna lekarna. Pogosto nas namreč lahko presenetijo zdravstvene težave in pripravljenost na le-te je še posebej pomembna, ko potujemo s celo družino.
Sendi Lešnjak, mag. inž. prehrane
Prebavne težave in probiotiki
Vloga črevesja je neposredno povezana z optimalno sestavo bakterijske flore v njem. Zdrava, fiziološka flora v črevesju spodbuja delovanje imunskega sistema in nudi zaščito pred akutnimi in kroničnimi težavami. Če v črevesju najdemo patološke bakterije, se poveča vzdraženost črevesja in hkrati oslabi imunski sistem. Zaradi drugačnih okoljskih pogojev, kakovosti vode in hrane, je okužba s patogenimi mikroorganizmi še posebej pogosta na potovanjih. Rezultat je slabost, potovalna driska in upad funkcije imunskega sistema. Za preprečevanje in kot del rehidracijske terapije se priporoča probiotična terapija.
Med najbolj pogosto uporabljene probiotike sodijo mlečnokislinske bakterije iz rodu laktobacilov in bifidobakterij ter probiotična kvasovka Saccharomyces boulardii. Ob oralnem zaužitju preidejo skozi želodec in ob pritrditvi na črevesno sluznico preprečijo vezavo patogenih mikroorganizmov. Tako preprečujejo njihovo razrast, stimulirajo imunski sistem, spodbujajo aktivnost obstoječe mikroflore, zavirajo produkcijo toksinov in vplivajo na ves »ekosistem« črevesja. Ključni elementi kakovosti probiotičnega izdelka so vsebnost več kot 4 milijarde probiotičnih mikroorganizmov, predvsem iz vrst laktobacilov in bifidobakterij, enterično obložena kapsula, vsebnost različnih koristnih probiotičnih sevov v kombinaciji s prebiotikom, ki spodbuja njihovo razmnoževanje in temna steklenica, ki probiotike ščiti pred zunanjimi vplivi.
Saccharomyces boulardii (S. boulardii ) je še nekoliko neznana, vendar zelo koristna probiotična kvasovka, ki je definirana kot bioterapevtski agens zaradi številnih pozitivnih učinkov na preprečevanje in zdravljenje črevesnih infekcij ter vnetnih bolezni črevesja. Vsa ta stanja pogosto spremlja akutna driska in izkazalo se je, da njeno uživanje bistveno zmanjša pogostost in trajanje le-te. Odporna je na kisel pH v želodcu in glede na klinične raziskave ščiti pred patogenimi mikroorganizmi, modulira imunski odziv, zmanjšuje vnetja in izločanje elektrolitov (dehidracijo), inhibira bakterijske toksine in poveča aktivnost encimov ter transporterjev za hranila v sluznici črevesja. Še posebej je priporočljiva za preprečevanje in zdravljenje driske različnih vzrokov, kot so jemanje antibiotikov, okužba z bakterijo Clostridium difficile, potovalna driska in akutna driska pri otrocih.
Okužbe sečil
Okužba sečil je pogost problem ljudi vseh generacij in pomeni vdor mikroorganizmov v sečila, kjer se razmnožijo in povzročijo vnetje. Najpogosteje so povzročitelji okužb bakterije iz prebavil, med katerimi prevladuje Escherichia coli (E. coli). Predvideva se, da so pri ženskah okužbe sečil pogostejše zaradi tega, ker sta sečnica in zadnjična odprtina zelo blizu skupaj. Nekoliko bolj pa so te težave prisotne v toplejših, poletnih mesecih kot posledica premajhnega pitja ob višjih temperaturah (posledica je premajhno »spiranje« mehurja) in nekaterih drugih dejavnikov kot so pogostejši spolni odnosi, uriniranje v morju, jezerih. Najbolj tipični znaki so pekoče uriniranje, pogosto siljenje na vodo, bolečina v spodnjem delu trebuha in smrdeč, moten urin.
Zelo učinkovito naravno pomoč pri vnetju sečil predstavlja brusnica. Njeni plodovi vsebujejo namreč proantocianidine, ki ovirajo vezavo uropatogenih bakterij (predvsem E. coli) na tkivo v mehurju in sečnici. Delujejo tako, da spremenijo obliko površine bakterij ter preprečujejo njihovo pritrditev na tkivo sečil. Tako bakterije prosto plavajo in se z urinom odplavijo iz telesa. Priporoča se tudi zadostno pitje vode (pb. 2 l/dan).
Za zaključek pa seveda ne smemo pozabiti na pravilno nego kože, ki je v poletnih mesecih še toliko bolj pomembna. Njen nepogrešljiv spremljevalec je vsekakor čisti aloe vera gel, ki zaradi svoje bogate hranilne sestave kožo ščiti pred opeklinami, jo hladi in pomiri, ima pa tudi protibakterijske in protiglivične lastnosti. Ko koža postane suha in luskasta, je edinstvena prednost gela ta, da prodre v globlje plasti in ji povrne elastičnost, prožnost ter jo ščiti pred prezgodnjim staranjem. Zelo pomembno je predvsem to, da se v svoji koži počutimo dobro. Razvajajmo jo in hvaležna nam bo!

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

24.03.2020

Nekaj enostavnih nasvetov za obrambo proti korona virusu

Besedna zveza, ki je v zadnjih tednih preplavila prav vse komunikacijske kanale in se…
21.03.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…
16.03.2020

Dober spanec za boljše rezultate

V marcu, natančneje 16. v mesecu, obeležujemo svetovni dan spanja. Kako zelo je pomemben…
16.03.2020

Qapla – specializirana krema za suho kožo

Kot farmacevtki pozivava k redni uporabi razkužila in ustreznemu čiščenju rok. Razkužilo…
15.03.2020

Hormoni in hujšanje

Ženske danes v želji, da bi shujšale poskušamo različne diete, ki so bolj ali manj…