Zvin gležnjaVreme je več kot primerno za športne aktivnosti na prostem, s čimer se – hočemo ali nočemo - poveča tudi tveganje za nastanek poškodb. Ena izmed pogostejših je tudi zvin gležnja – trdovratna zdravstvena tegaba, ki zahteva obvezen pregled pri specialistu. Po odgovore na nekaj osnovnih vprašanj o tej temi, smo se odpravili v Zasebno splošno in specialno fiziopterapijo Srečko Plešnik iz Pirešice pri Velenju.
Kdaj najpogosteje pride do poškodb gležnja? Jih je največ v tej, najbolj vroči sezoni leta?
Lahko bi rekel, da je zvin gležnja stalnica. Pojavlja se v vseh letnih časih, saj smo aktivni tako poleti kot pozimi, v vseh sezonah. Najpogosteje gre za zvine gležnjev, število zlomov je namreč le zanemarljivo. S slednjimi se nekoliko več soočajo športniki in starejše ženske z osteoporozo.
Kaj se zgodi v gležnju, na mestu poškodbe?
Gleženj je sestavljen iz zgornjega, spodnjega in sprednjega skočnega sklepa. Zvin se najpogosteje pojavi v spodnjem skočnem sklepu, kjer se dogaja inverzija - pomik petnice navznoter in navzven. Najpogostejši zvini so pomik petnice navznoter, kar pomeni poškodbo raztegnitev sklepne ovojnice na zunanju strani spodnjega skočnega sklepa ter poškodba deltoidnega ligamenta, pa tudi poškodba mišic oziroma tetiv peroneus longus in brevis.
Če se zgodi nesreča, kaj lahko storimo sami?
Najpomembnejša prva pomoč ali samopomoč je imobilizacija gležnja, kar pomeni, da moramo preprečiti gibanje v gležnju. Za prvo silo nemalokrat zadošča že nekoliko višji čevelj, superga, ki preprečiti pomik petnice navznoter. Obvezno je treba nato obiskati zdravnika, saj je zvin gležnja precej resna stvar in ravno zato moramo vedno poiskati strokovno pomoč.
Ali pomaga hlajenje z obkladki?
Priporočljivo je, da gležnju omogočimo, da oteče in da se poškodba do konca razvije. Med nastajanjem otekline levkociti posnamejo informacijo o tem, kaj je poškodovano, nato pa podatke prenesejo k možganom, v katerem se sproži proces zdravljenja. Prekomerno hlajenje torej ni nujno vedno dobro. Če mesto poškodbe začnemo prehitro in preveč intenzivno hladiti, preprečimo telesu, da prepozna poškodbo in se začne samo zdraviti. Kar pomislimo - s tem, ko gleženj oteče, mu telo prepreči gibanje. To pa je prva in hkrati najboljša stvar, s katero lahko preprečimo nadaljnje težave ter hitreje stopimo na pot k ozdravitvi.
Kako poteka rehabilitacija pri specialistu?
Najpomembneje je, da imamo gleženj dovolj dolgo imobiliziran. Koliko časa je to, je odvisno glede na obsežnost poškodbe. S fizioterapijo je mogoče povsem odpraviti posledice otekline in tudi brazgotinjenje, ki se razvije kot posledica poškodbe. S fizioterapijo okrepimo mišice - dinamični stabilizator (statični stabilizator je sklepna ovojnica in ligamenti). Fizioterapevt napravi ustrezen program vadbe glede na stopnjo poškodbe mišice. Če pacienti kasneje pridobijo dobro moč dinamičnega stabilizatorja gležnja, je verjetnost ponovne poškodbe manjša. Najboljša preventiva za ponovni zvin je torej dobra mišična moč.
Verjetno je tudi pri zdravljenju zvina gležnja enako kot pri ostalih zdravstvenih težavah ali boleznih – pri otrocih gre vse hitreje, kajne?
Tako je. Pri otrocih je čas trajanja obnove tkiv krajši, nekoliko počasneje pa gre pri odraslih ozitoma pri starostnikih. Seveda je je vse odvisno od stopnje in vrste poškodbe.
Kaj svetujete glede preventive?
Preventivo svetujem le vrhunskim športnikom, in sicer pri drsalcem, odbojkarjem in rokometašem. Se pravi pri športih, kjer vemo, da je verjetnost poškodbe večja. Profesionalni športniki že imajo pogosto predpisane kineziološke programe, s katerimi poskrbijo za preventivo oziroma za zmanjšanje tveganja za nastanek poškodb. Vsekakor pa je moj nasvet , da se povprečen človek naj s preventivno ne ukvarja, saj bi lahko s tem povzročil, da bi bil ves čas obremenjen. Če se nesreča zgodi, imamo dovolj strokovnjakov, ki nam lahko pomagajo in poškodbo sanirajo. .

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

24.03.2020

Nekaj enostavnih nasvetov za obrambo proti korona virusu

Besedna zveza, ki je v zadnjih tednih preplavila prav vse komunikacijske kanale in se…
21.03.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…
16.03.2020

Dober spanec za boljše rezultate

V marcu, natančneje 16. v mesecu, obeležujemo svetovni dan spanja. Kako zelo je pomemben…
16.03.2020

Qapla – specializirana krema za suho kožo

Kot farmacevtki pozivava k redni uporabi razkužila in ustreznemu čiščenju rok. Razkužilo…
15.03.2020

Hormoni in hujšanje

Ženske danes v želji, da bi shujšale poskušamo različne diete, ki so bolj ali manj…