Zdravilna moč belega kristala

Začetki solnih terapij segajo v leto 1843, ko je poljski zdravnik Felix Bockowski ugotovil, da zrak v rudnikih soli zdravilno deluje na ljudi, ki imajo pljučne in dihalne težave. Takrat so začeli rudnike soli uporabljati za zdravljenje astme, bolezni zgornjega in spodnjega respiratornega trakta in alergij. Tovrstna metoda imenovana speleoterapija (gr. speleo pomeni jama) je postala zelo razširjena metoda zdravljenja po celem svetu. Številne solne jame in rudnike soli so tako spremenili v zdravilišča. Mnoga od njih obstajajo še danes.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so se z razvojem tehnologije, ki omogoča ustvarjanje mikroklime, ki vlada v rudnikih soli, pojavile prve solne sobe, ki so se hitro razširile po celem svetu, v zadnjem času tudi po Sloveniji. Eno takšnih najdete tudi v Stražišču pri Kranju. V centru, ki so ga poimenovali Solni zaklad imajo dve solni sobi. Sobi sta v celoti obdani s soljo, s pomočjo posebne, certificirane medicinske naprave imenovane halogenerator pa v prostor vpihavajo suh solni aerosol, ki ustvari mikroklimo podobno klimi v rudnikih solih. Še več, koncentracijo solnega aerosola lahko nadzirajo in jo prilagajajo glede na starost in bolezensko stanje pacienta.

Solna terapija je povsem naravna in varna metoda lajšanja težav pri boleznih dihal, alergij in kožnih obolenj. Primerna je za odrasle vseh starosti in otroke od šestega meseca dalje, še posebej tiste, ki jih mučijo zdravstvene težave, kot so astma, bronhitis, vnetje dihalnih poti, gripa, vnetje žrela, alergije, vnetja ušes in sluznice obnosnih votlin, ekcemi ter dermatitis. Pomagajo tudi pri kroničnem stresu, utrujenosti, slabem spanju, smrčanju, pri mišičnih obolenjih in bolečinah v sklepih ...

Zdravim ljudem obisk priporočajo kot preventivo in krepitev imunskega sistema 2 do 3 krat mesečno, ljudem z akutnimi in kroničnimi obolenji pa se priporoča serija terapij v presledku 48 do 72 ur. Število ponavljajočih se terapij je odvisno od vsakega posameznika oz. njihovega zdravstvenega stanja.

Terapije potekajo v sproščenem vzdušju. Za odrasle osebe so sobe opremljen z udobnimi ležalniki, za dodatno pomirjajoče vzdušje pa poskrbi sproščujoča glasba. Otroci so solne terapije deležni skozi igro. Sobe so opremljene s številnimi igračami, primernimi za različne starostne skupine. Obe sobi sta opremljeni tudi s TV sprejemnikom, nad katerim so predvsem najmlajši obiskovalci navdušeni.

Posamezna solna terapija se za otroke izvaja 20, za odrasle pa 40 minut.

Novost v Solnem zakladu je možnost izbire dveh terapij istočasno. Ponujajo namreč tudi refleksno masažo stopal in dlani sočasno s solno terapijo, ki dodatno aktivira limfni sistem, s čimer se vaše telo še bolj odzove na učinek masaže. Masažo izvaja strokovno usposobljena oseba.

Za obisk Solnega zaklada se je potrebno predhodno naročiti po telefonu ali elektronski pošti, kjer so vam na voljo tudi za vsa pojasnila in odgovore na vaša vprašanja.

Promocijsko besedilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

14.10.2021

Kako deluje limonina očiščevalna dieta?

Limonina dieta, je širom po svetu že več kot 40 let ena od uspešnejših oblik…
13.10.2021

Fotelji pomočniki – pomoč, ko jo potrebujete

Program pomočnikov so izdelki oblazinjenega pohištva, ki olajšajo življenje gibalno…
30.09.2021

MOJ ŽIVLJENJSKI PLUS – NA VARNEJŠI IN BOLJ BREZSKRBNI STRANI ZA VSE ŽIVLJENJE

Vsak od nas ima svoj življenjski plus, ki pa je zagotovo lažje dosegljiv, če imamo…
30.09.2021

Ni bonov? Ni panike!

Se šola ali študij zate zaključuje? Si se morda zaposlil/a ali v tem letu dopolnil/a 26…
29.09.2021

Iskanje mladostnega sna

dr. Iztok Ostan Kako dobro je, ko se od utrujenosti kar prilepiš na posteljo in se potem…