Tudi vi ponoči škripate z zobmi?


Tudi vi spite z ljubljeno osebo, od katere ponoči prihajajo takšni zvoki, ki vas pogosto zbudijo? A tokrat ne bomo pisali o nadležnem smrčanju, temveč o izrazitem stiskanju in škripanju z zobmi ... Ta navada, ki jo imenujemo bruksizem, pa ne le krajša noči, ampak lahko na dolgi rok privede do resnih zdravstvenih težav. O bruksizmu smo se pogovarjali Mihaelom Vrčkovnikom, dr. dent. med.

SARA SOČAN

Bruksizem je pravzaprav izraz za škripanje z zobmi med spanjem, kajne?

Bruksizem je izraz za stiskanje in škripanje z zobmi med spanjem. Škripanje je največkrat posledica škripanja z zobmi, ni pa nujno, da če stiskamo, tudi škripamo.

Ali gre večinoma za škripanje le ponoči ali tudi podnevi?

Večinoma gre za stiskanje in škripanje z zobmi ponoči. Lahko pa tudi podnevi, vendar v tem delu dneva stisk z zobmi traja kratek čas, ker se tega zavedamo, ponoči pa lahko stisk traja od 4 – 40 sekund, kar je bistveno več kot podnevi.

Te navade se najpogosteje torej sploh ne zavedamo?

Če se navada dogaja ponoči, se te navade ne zavedamo.

Kako lahko sploh ugotovimo, da imamo to težavo? Nas začnejo boleti zobje, se morda zbujamo zaradi bolečin, ki nastanejo ob stiskanju? Mnogi najbrž niti pomislijo ne, da gre za bruksizem, kajne?

Največkrat zobozdravnik ugotovi, da imate to težavo, ker so zobje obrabljeni in povečini skrajšani za 1 mm do 2 mm, v hujših oblikah celo več. Zobje nas ponavadi ne bolijo, ker so se že adaptirali na to bolečino in tudi na obrabo. Tako, da bolečine, ki bi nastala ob stiskanju zob niti ne čutimo. In seveda mnogi ne pomislijo na bruksizem, dokler jim zobozdravnik oziroma nekdo drug, ki se na to spozna, tega ne razloži.

Če opazimo, da se soočamo z bruksizmom, moramo najprej obiskati splošnega zdravnika ali se odpravimo direktno k zobozdravniku?

Če ugotovimo, da se soočamo z bruksizmom, je dobro vprašanje, koga bi bilo potrebno najprej obiskati. Priporočam, da najprej zobozdravnika, da nas fizično zaščiti nad nadaljnjim obrabljanjem zob. Bruksizem je stanje, ki bi se ga naj zdravilo z več strokovnjaki. Eden izmed najbolj pomembnih je psihoterapevt, ki naj bi odkril dejanski vzrok težave.

Kaj je povečini vzrok tej zdravstveni nevšečnosti?

Vzrok te zdravstvene nevšečnosti je zagotovo nekje v psihi in stiskah oziroma v stvareh, ki jih možgani ponoči nezavedno premlevajo.

Če poznamo vzrok, poznamo tudi zdravilo, s katerim je mogoče omiliti ali odpraviti posledice?

Kot sem že navedel, je vzrok za bruksizem v človeški psihi. Pa vendar ni nujno, da bo dolgotrajna psihoterapija pripeljala do tega, da bo pacient prenehal stiskati in škripati z zobmi med spanjem. Zato je bistveno, da mi pacienta fizično zaščitimo z eno izmed opornic, ki so na tržišču, saj niso vse najbolj primerne.

Če težave ne zdravimo, do kakšnih poškodb lahko pride na dolgi rok?

Na dolgi rok pride do tega, da je sklenina obrabljena tudi do dveh ali več mm. To se kaže in vidi na griznih ploskvah, na sprednjih zobeh, in sicer tako, da so vsi v isti vodoravni liniji – obrabljeni, namesto, da bi bile enke malo daljše, dvojke malo krajše in trojke spet malo daljše, skratka v normalnih dimenzijah. Potem žvečne mišice, lica in mišice okrog čeljustnih sklepov zgledajo nabita, nabuhla – temu rečemo, da so hipertrofirana. Prisotne so tudi poškodbe čeljustnega sklepa, pri katerih prihaja do preskakovanja v sklepu ali do bolečin ali značilnih glasnih znakov in zvokov, zaklepanja in odklepanja pri odpiranju in zapiranju ust.

Na tržišču obstajajo posebni okluzijske opornice za zobe. Kako izgledajo, kakšno funkcijo opravljajo in kdo je primeren zanje?

Na tržišču obstajajo različne okluzijske opornice za zaščito zob. Ene izgledajo tako, da so prozorne in so nameščene na zobni lok zgornjih in spodnjih zob in zajamejo vse zobe. Zgornje in spodnje. Načeloma se redko odločamo za opornice, ki zajamejo vse zobe. Ampak tudi te opornice so različnih trdnosti akrilnih in plastičnih materialov. Lahko so mehkejše, malo bolj trde in zelo trde, odvisno od tega, kako močno pacient stiska z zobmi in v kolikšni meri lahko pacient opornico tudi pregrizne. V naši ordinaciji najpogosteje uporabljamo SCi opornico, ki je postavljena samo na sprednje zobe in sicer ne dlje, kot na sprednjo levo in desno dvojko. Funkcija vseh opornic je, da preprečujejo obrabo griznih površin oz. griznih ploskev zob takrat, ko bi jih mi stiskali. Vendar ne preprečujejo oziroma zmanjšujejo griznih sil, ki se potem pojavijo na zadnjih zobeh. Z izjemo SCi opornice, ki sem jo omenil prej, saj je ta nameščena na sprednjih zobeh, v kontaktu so samo sprednji zobje in zato zadnji zobje med spanjem ne pridejo v kontakt in jih s tem izključimo iz griza.
Vemo pa, to je dokazano oz. izmerjeno, da če vstavimo opornico med zobe v zadnjem sektorju, da takrat grizemo še z 20 % večjo silo, kot pa takrat, če nimamo opornice. To pomeni, da na zadnje zobe grizemo s 120 % silo, kar nam dejansko ne pomaga pri tem, da bi razbremenili žvečne mišice in čeljustni sklep. Nam pa seveda zaščitijo zobe, da se ne obrabijo.
In zato je polemika med tradicionalno michigansko opornico, ki sega preko celega zobovja ali pa opornico SCi, na obeh straneh velika. Eni pravijo, da je vsaka opornico boljša kot nič, sam sem prepričan, da je za vsakega pacienta potrebno najti ustrezno opornico in nisem proti tradicionalnim opornicam. Za vsakega pacienta je potrebno najti opornico, ki mu bo pomagala. V primeru, da je bil pacient ortodontsko zdravljen in morajo ostati zobje v popravljenih linijah, potem ena sama opornica na sprednjih zobeh ne bo pomagala, če je ne bomo povezali z zadnjimi zobmi.

Ali so opornice plačljive ali jih lahko dobimo prek zdravstvenega zavarovanja?

Pri nas so opornice plačljive.

Koliko stane povprečna opornica?

Cene so zelo različne, odvisno kje se je tudi kdo izobraževal in kakšne opornice ponuja. Klasične michiganske okluzijske opornice stanejo med 100 in 300 evri, SCi opornice, ki jih povečini izdelujemo pri nas, pa stanejo med 300 in 500 evri.

Verjetno so opornice različne – kako izbrati najbolj primerno za nas, za dostojno ceno?

To je kompleksno vprašanje, ker nekaterim pacientom ustreza katerokoli opornica, po drugi strani imamo paciente, ki klasične opornico neprestano 'lomijo', če so premehke jih pregriznejo, če so pretrde jih zlomijo. Vsakemu primeru se posvetimo individualno in v takšnih primerih skušamo rešiti težavo s kombinacijo SCi opornic, zgornje in spodnje opornice, če so sile prevelike. Vse je odvisno od izkušenj in rezultatov posameznih terapevtov. Je pa stvar taka, da se večina terapevtov ali zobozdravnikov ne zaveda oziroma ne prepoznajo stanja bruksizma. Ne zavedajo se uporabe različnih opornic, za različne paciente in se določene stvari posledično zavračajo in ne sprejemajo kot novosti.
Najbolj pomembno je, da pacientu pomagamo, da ga rešimo glavobolov, potencialnih migren, kronično neprespanih noči. Če terapevtu to uspe, potem sploh ni važno, katera opornica je in za kakšno ceno, saj je cilj dosežen in pacientu se lahko kvaliteta življenja bistveno izboljša. To pa je v končni fazi tudi naš namen.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…