Borec proti bolezni


Imunski sistem je borec v telesu, ki nas varuje proti različnim boleznim. A tudi njemu kdaj zmanjka moči, zato imajo bakterije in virusi olajšan vstop v naše telo. Zakaj mu ne bi pomagali, ga okrepili in poskrbeli, da bomo še dolgo ohranjali zdravje?
TIA KEMPERLE
Imunski sistem potrebuje za svoje brezhibno delovanje ravnovesje, ki ga je po mnenju strokovnjakov mogoče doseči z zdravim načinom življenja. Izbira uravnotežene prehrane, redno gibanje in obvladovanje stresa nedvomno pripomore k njegovi krepitvi. Obstaja še kar nekaj napotkov in priporočil, ki jih je smiselno upoštevati ob skrbi za naš obrambni mehanizem. Med drugim skušajmo:
- Prenehati s kajenjem
- Jesti čim več sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov, z nizkim deležem nasičenih maščob.
- Skrbeti za čim več gibanja, a ob tem ne pretiravajmo
- Ohraniti zmerno telesno težo
- Kontrolirati krvni pritisk
- Ne pretiravati z alkoholom
- Poskrbeti za zadostno količino spanca
- Paziti na to, da se bomo izognili vnetjem. Redno umivajmo roke, skrbimo za higieno ...
- Kritično izbirati izdelke na trgovskih policah, ki obljubljajo čudeže pri krepitvi imunskega sistema.
Naloga, kako okrepiti imunski sistem, je precej kompleksna, še posebej če vemo, da je v imunskem sistemu veliko različnih celic, ki na različne načine odreagirajo oz. se odzovejo na mikrobe. Postavlja se vprašanje, katere celice bi bilo torej smiselno krepiti in kako zelo? To je težko določiti, a dejstvo je, da telo ves čas ustvarja imunske celice. Odvečne celice limfocitov se odstranijo iz telesa z naravnim procesom (sistem programirane smrti celice).
Imunski sistem in staranje
S staranjem se slabi delovanje imunskega sistema, zaradi česar se pojavi več vnetij, bolezni in tudi rakavih obolenj. Še posebej so starejši ogroženi zaradi okužbe dihal , gripe in predvsem pljučnice, kar nekateri razsikovalci povezujejo z upadanjem števila T celic – celic imunskega sistema, ki uničuje antigene (drugače jih imenujejo tudi celice morilke). Zmanjševanje imunske odpornosti je pri starejših opazna tudi pri odzivu na cepivo. Pri osebah nad 65 let je cepivo precej manj učinkovito v primerjavi z zdravimi otroki (starimi več kot dve leti).

Preženite stres in živite zdravo
Precej bolezni je dandanes povezanih s pretiranim stresom, s katerimi smo vsakodnevno soočeni. Povezava med stresom in imunskim sistemom predstavlja precejšen izziv, saj je stres precej težko definirati, saj kar predstavlja neko stresno situacijo za eno osebo, ni nujno, da tudi za drugo. Prav tako je težko izmeriti stopnjo stresa. Vsekakor pa je priporočljivo, da se izogibamo stresnih faktorjev in da v čim večji meri poskrbimo umirjeno življenje in zdrav življenjski slog.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…