Konec travmatičnega vrtanja, prihaja čas laserjev!

Se še spomnite zvoka vrtalne turbine in pritiska svedra v vaših zobeh, ki so grenili vaše razpoloženje ob obisku pri zobozdravniku? Dobra novica! Prišel je čas, da vse te neprijetnosti postanejo preteklost, saj so strokovnjaki tudi za zobozdravstvene storitve izpopolnili laser, ki nudi tako zobozdravniku kot pacientu nove dimenzije zdravljenja.

 

Različne možnosti uporabe

V ambulanti Medical Fabjan že uporabljajo v svetu zobozdravstva vodilni laser. Na ta način, pravijo, so se pacientom odprla nova obzorja udobnega zobozdravstvenega posega brez bolečin. »Laserje najpogosteje uporabljamo za zdravljenje tistih bolezni ustne votline, ki so pri nas najpogostejši - to so karies ter posledično vnetje zobne pulpe in parodontalna bolezen. Zobozdravnik laser najpogosteje uporablja za zdravljenje koreninskih kanalov, kirurško zdravljenje parodontalne bolezni, belih sprememb ustne sluznice, žilnih sprememb ustne votline, beljenja zob in kirurških postopkih. Vedno več se pa laser uporabljamo pri različnih implantoloških operacijah,« nam je pojasnila zobozdravnica Tina Fabjan.

Posebej se priporoča pri oskrbi otrok
Največja prednost, ki jo nudi laserska terapija, je prijaznejši in manj boleč postopek. Tako lahko pacient doživi zdravljenje veliko bolj sproščeno in se brezskrbno preda terapiji, zobozdravnik pa lahko natančneje zdravi zobna in obzobna tkiva. »Zdravljenje je zato kakovostnejše, celjenje pa hitrejše, saj nastaja manj krvavitev, otekline so manjše, vse skupaj pa vodi do boljših in hitrejših učinkov zdravljenja, brez dodatni protibolečinskih terapij in odsotnosti od dela,« je pojasnila strokovnjakinja in dodala, da laser posebej priporoča pri najmlajših pacientih, ki so na zobozdravstvene preglede najbolj občutljivi in pogosto tudi prestrašeni.

 

Luka Pugelj

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…