Pegasti badelj za razstrupljanje, obnovo in krepitev jeter

Zamaščena jetra, alkoholna bolezen jeter in ciroza so bolezni, ki nastanejo zaradi okvare jeter, vzrok okvar pa nam vedno ni poznan. Zamaščena jetra ponavadi ne povzročajo niti simptomov, tako da je zdravljenje bolezni še bolj otežano. Poleg tega lahko ponavljajoča se poškodba jeter zaradi strupenih snovi, na primer alkohola, prej al slej napreduje v cirozo. Ciroza jeter je poškodba normalnega jetrnega tkiva, po katerem ostane brazgotinsko tkivo brez funkcije.

Najpogostejši vzrok ciroze je prekomerno uživanje alkohola, povzroči pa jo lahko tudi uživanje nekaterih zdravil, zapora žolčevodov, sladkorna bolezen, podhranjenost, bolezni in ožilja, hepatitis, rak ipd.

Pomoč pri zdravljenju ciroze, akutnega ali kroničnega vnetja jeter - hepatitisa in pri zamaščenih jetrih, je pegasti badelj oziroma še pogosteje so to standardizirani izvlečki rastline, ki vsebujejo 80% aktivne spojine, imenovane silimarin.

Pegasti badelj je odličen za obnavljanje in krepitev jeter, prav tako pa ga je priporočljivo uživati za razstrupljanje jeter in organizma, saj silimarin (učinkovina, ki jo pegasti badelj vsebuje) stimulira delovanje jetrnih celic ter jih ščiti pred vdorom toksičnih oziroma strupenih snovi, katerih razstrupljanje poteka prav v jetrih. 

 

(Vir: Anja, Št. 6, Letnik VIII)

 

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…