Ukrotite imunski sistem z matičnim mlečkom

»Matični mleček oziroma 'gelee royale' je izloček hipofaringealnih žlez čebel delavk, ki ga izločajo za prehrano ličink in prehrano odraslih matic,« uvodoma pojasnjuje prof. dr. Peter Dovč iz Biotehnične fakultete v Ljubljani. »Delavke hranijo ličinke v matičniku z matičnim mlečkom in ravno dolgotrajno hranjenje z matičnim mlečkom sproži razvoj matice z značilno morfologijo in izjemno reprodukcijsko sposobnostjo,« razlaga in doda, da je matični mleček bele do bledo rumene barve in gosto tekoč, izrazitega vonja ter grenko-kiselkastega okusa. S staranjem postaja gostejši, v stiku z zrakom pa lahko spremeni tudi barvo.

Bogata in pestra sestava
Na sestavo matičnega mlečka vplivajo zunanji dejavniki, kot sta paša in obdobje zbiranja, pa tudi biološke značilnosti čebel. Peter Dovč: »Z vidika kemijske sestave tako matični mleček vsebuje od 31 od 39 odstotkov suhe snovi, med 0,7 in 1,8 odstotka pepela, med 12 in 25 odstotkov beljakovin, od deset do 15 odstotkov ogljikovih hidratov - torej saharoze, glukoze, fruktoze in riboze -, med šest in 15 odstotki maščob in med 11 in 20 odstotkov aminokislin. Vsebuje tudi v maščobah topne vitamine (A, D, E, K), v vodi topne vitamine (B, C), acetilholin in razne encime, sledove elementov v obliki soli (železo, mangan, kobalt, natrij, kalij, kalcij, fosfor), še posebnega pomena pa je 10-hidroksi dekanojska kislina, ki zavira razvoj bakterij in plesni, torej deluje baktericidno,« razloži strokovnjak.

Shranjevanje v temnih stekleničkah
V majhnih količinah ga lahko pridobivamo tako, da čebelar v času rojilnega razpoloženja potrga matičnike in mlečno vsebino iz odprtih matičnikov shrani v temni steklenički. »Lahko pa tudi načrtno odvzamemo matico in potem zbiramo matični mleček iz zasilnih matičnikov. Za načrtno proizvodnjo matičnega mlečka izberemo močne čebelje družine. V medišče z medeno zalogo in cvetnim prahom dodamo sate z mlado zalego, da privabimo čebele krmilke. Po treh dneh lahko iz matičnikov poberemo matični mleček. Za en kilogram matičnega mlečka moramo izprazniti približno dva tisoč matičnikov. Matični mleček shranjujemo na hladnem in v temnih stekleničkah.«

Antioksidativno, protivnetno in protitumorsko delovanje
Matični mleček ima številne lastnosti, zaradi katerih blagodejno vpliva na naše zdravje. Ima kompleksno sestavo in baktericidno delovanje, zato ga predvsem kitajska medicina priporoča kot pomembno prehransko dopolnilo. »Ugodno vpliva na tegobe, ki jih povzročajo napake v delovanju imunskega sistema, žlez z notranjim izločanjem in ob telesnih in umskih naporih. Nekateri menijo, da zavira tudi pojav znakov staranja. Novejše raziskave poudarjajo antioksidativno, protivnetno in celo protitumorsko delovanje matičnega mlečka,« razlaga sogovornik.

Kompleksno delovanje matičnega mlečka
»Matični mleček ima zagotovo kompleksno delovanje, kar ponazarja učinek matičnega mlečka na razvoj matice, ki se ravno zaradi prehranjevanja z matičnim mlečkom bistveno razlikuje od čebel delavk, čeprav imajo te enak genski zapis kot matice. Zahodna medicina matičnega mlečka sicer ne priznava kot zdravilo, je pa v tradicionalni kitajski medicini zelo cenjen predvsem zaradi lajšanja težav, povezanih s staranjem,« je naš pogovor zaključil profesor Peter Dovč.

O matičnem mlečku
Svež matični mleček je zelo občutljiv. Klinične raziskave opisujejo, da je obstojen le do 48 ur po tistem, ko ga vzamejo iz panja, potem pa se njegova kakovost začne izgubljati. Zato ga s postopkom liofilizacije, ko mu odvzamejo le vlago oziroma vodo, podaljšajo obstojnost in s tem zagotovijo enako kakovost tudi dve leti. Svež matični mleček se lahko hrani le v hladilniku ali zamrzovalniku, če pa se spremeni temperatura, vlaga, svetloba ali pride v stik z drugimi snovmi, začne izgubljati na kakovosti. Liofiliziran matični mleček, torej matični mleček v prahu, stresite pod jezik, kar je tudi najboljši način uživanja. Počakajte dlje časa, da se raztopi, saj tako prehaja neposredno v kri. Priporočljivo je, da ga uživate dlje časa, saj v kratkem roku z naravnimi izdelki ni možno tako hitro izboljšati stanja.

 

Tia Kemperle

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

21.07.2020

Vpliv naravne volne na zdravje

Izdelki iz naravne ovčje volne. Volnena posteljnina, volnena ležišča, volnena preja,…
17.07.2020

Brati ali ne brati?

To skorajda retorično vprašanje si zastavljamo ljudje vseh generacij. Otroci velikokrat…
15.07.2020

Žilna kirurgija

Odstranjevanje krčnih žil Spomladi in poleti sonce že tako močno sije, da ljudje kažemo…
06.07.2020

Ognjič. Cvet, ki nikoli ne gre iz mode

Ognjič ali meseček sodi v družino nebinovk (Asteraceae), njegovo znanstveno dvočlensko…
03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…