Praktični nasveti za omilitev potovalne slabosti

Potovanje po vijugastih poteh z avtomobilom, avtobusom ali vlakom. Ali visoko valovanje na križarki. Če oko in organ za ravnovesje v notranjem ušesu možganom pošlje različne signale, lahko človeku hitro postane slabo. Tipični simptomi so vrtoglavica, potenje in slabost. Za približno vsakega desetega dopustnika se potovalna bolezen spremeni v neprijetno nadlego, ko bi se pravzaprav človek moral spočiti. Pogosteje prizadeti so otroci do dvanajstega leta starosti in pa ženske.

Najbolj učinkovit način, da omilite potovalno bolezen, je: v avtomobilih, na avtobusih in vlakih sedite kar se da spredaj in ne v nasprotni smeri vožnje. Ne potujte s polnim ali praznim želodcem, ki ga lahko med potjo pomirite s prepečencem. Pred potovanjem je optimalen manjši prigrizek. Med vožnjo je dobro spremljati premikanje ter poskušati preprečiti tipične sprožilce. To pomeni: pri vožnji v avtu slediti vožnji skozi vetrobransko steklo v smeri vožnje, ne da bi si čas krajšali z branjem ali igricami na računalniku. Na letalu pomaga, da ne gledamo skozi okno. Na ladji pa je najbolje, da opazujemo obzorje. Poleg tega je dobro, da se med potjo večkrat ustavimo, da zadihamo svež zrak. Redno zračenje in vožnja z občutkom, zlasti na vijugastih delih poti, so kot varnostni ukrepi ravno tako priporočljivi.

Vozniku samemu med vožnjo običajno ni slabo, ker signal »premikanje« zaznava z vsemi čuti. Žvečenje ingverja v kandirani obliki ali v obliki kapsul lahko prav tako prepreči nastanek potovalne slabosti. Delovanje kapljic zoper slabosti in posebnih akupresurnih zapestnic iz lekarne znanstveno ni dokazano, v posameznih primerih pa lahko kljub temu simptome vsaj ublažijo. Otrokom ponudite pred in med vožnjo predvsem čaj ali negazirano vodo. Mleka tik pred pričetkom potovanja ne priporočamo. Tudi zelo pomembno: mali potniki naj bodo na dan potovanja dobro naspani.

(Vir: Active Beauty, Št. 4, Letnik 2014)

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…