Praktični nasveti za omilitev potovalne slabosti

Potovanje po vijugastih poteh z avtomobilom, avtobusom ali vlakom. Ali visoko valovanje na križarki. Če oko in organ za ravnovesje v notranjem ušesu možganom pošlje različne signale, lahko človeku hitro postane slabo. Tipični simptomi so vrtoglavica, potenje in slabost. Za približno vsakega desetega dopustnika se potovalna bolezen spremeni v neprijetno nadlego, ko bi se pravzaprav človek moral spočiti. Pogosteje prizadeti so otroci do dvanajstega leta starosti in pa ženske.

Najbolj učinkovit način, da omilite potovalno bolezen, je: v avtomobilih, na avtobusih in vlakih sedite kar se da spredaj in ne v nasprotni smeri vožnje. Ne potujte s polnim ali praznim želodcem, ki ga lahko med potjo pomirite s prepečencem. Pred potovanjem je optimalen manjši prigrizek. Med vožnjo je dobro spremljati premikanje ter poskušati preprečiti tipične sprožilce. To pomeni: pri vožnji v avtu slediti vožnji skozi vetrobransko steklo v smeri vožnje, ne da bi si čas krajšali z branjem ali igricami na računalniku. Na letalu pomaga, da ne gledamo skozi okno. Na ladji pa je najbolje, da opazujemo obzorje. Poleg tega je dobro, da se med potjo večkrat ustavimo, da zadihamo svež zrak. Redno zračenje in vožnja z občutkom, zlasti na vijugastih delih poti, so kot varnostni ukrepi ravno tako priporočljivi.

Vozniku samemu med vožnjo običajno ni slabo, ker signal »premikanje« zaznava z vsemi čuti. Žvečenje ingverja v kandirani obliki ali v obliki kapsul lahko prav tako prepreči nastanek potovalne slabosti. Delovanje kapljic zoper slabosti in posebnih akupresurnih zapestnic iz lekarne znanstveno ni dokazano, v posameznih primerih pa lahko kljub temu simptome vsaj ublažijo. Otrokom ponudite pred in med vožnjo predvsem čaj ali negazirano vodo. Mleka tik pred pričetkom potovanja ne priporočamo. Tudi zelo pomembno: mali potniki naj bodo na dan potovanja dobro naspani.

(Vir: Active Beauty, Št. 4, Letnik 2014)

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…