Bolečine v žrelu


Akutna bolečina v žrelu nastane zaradi okužbe sluznice žrela, ki jo povzročajo virusi in bakterije. Virusna okužba žrela je mnogo pogostejša od bakterijske. Zdrav, odrasel človek lahko preboli tudi do pet prehladov v eni sezoni, otrok celo do deset. Pri virusni okužbi žrela – prehladu ima bolnik poleg bolečin v žrelu običajno tudi izcedek iz nosu, zamašen nos, lahko je dražena očesna veznica. Bakterijska okužba žrela lahko prizadene sluznico žrela v celoti, pogosteje pa le nebnici, tedaj govorimo o angini. V tem primeru ima bolnik bolečine v žrelu, lahko je povišana telesna temperatura, prehladnih znakov pa ni.
Doc. dr. Maja Šereg Bahar, dr. med., specialist otorinolaringolog
Bolečine v žrelu, ki trajajo več tednov ali mesecev, so posledica kroničnega draženje sluznice žrela zaradi kajenja, alergije, uživanja alkoholnih pijač, gaziranih in mrzlih pijač, vračanja želodčne vsebine do nivoja žrela – želodčnega refluksa, zadrževanja v prostorih, kjer so slabe mikroklimatske razmere.
Pozorni moramo biti na bolečino, ki je prisotna dlje od treh tednov, saj lahko pomeni, da ima bolnik resnejše obolenje, na primer raka v področju zgornjih dihal in prebavil. Take vrste bolečina je stalno prisotna, se stopnjuje in se poslabša ob hranjenju. Bolečina lahko seva v uho. Lahko se pojavi krvav izpljunek. Bolnik bo morda opazil razjedo ali bulo na sluznici žrela ali ustne votline. V kasnejši fazi se lahko pojavi bula ali oteklina na vratu. V vseh teh primerih je nujno, da bolnik čim prej obišče svojega izbranega zdravnika.
V primeru prehlada se bolniki lahko poslužijo samozdravljenja bolečine v žrelu. V kolikor se kasneje pridruži povišana telesna temperatura in splošno slabo počutje, ki traja več kot dva do tri dni, je potrebno obiskati zdravnika. Pri bakterijski okužbi žrela, angini, je potrebno zdravljenje z antibiotikom, ki ga predpiše zdravnik. Zelo narobe je, če bolniki začnejo samozdravljenje z antibiotiki iz starih rezerv.
Tudi v primeru kroničnega vnetja sluznice žrela se bolniki pri bolečinah in draženju žrelne sluznice lahko poslužujejo samozdravljenja.
Zaužijejo naj dovolj tekočine, najbolje vode ali mlačnih zeliščnih čajev. Prostori, kjer se zadržujejo in spijo, naj ne bodo pretopli in suhi. Zagotovijo naj dobro prehodnost nosu, saj se zrak v nosu ogreje, navlaži in očisti. Če dihajo skozi usta, lahko suh in hladen zrak dodatno draži sluznico žrela. Izogibati se morajo dražeči hrani in pijači. Lahko uporabijo pastile za lizanje ali pršila in tekočine, ki delujejo lokalno protivnetno in hkrati omilijo bolečine v žrelu. Pri akutni okužbi žrela je pomembno, da si vzamejo čas za počitek, ostanejo doma in se ne naprezajo.
Kako lahko preprečimo nastanek bolečin v žrelu? Akutne okužbe žrela preprečujemo tako, da krepimo splošno odpornost telesa. Uživamo zdravo, mešano prehrano, dovolj pijemo in smo redno telesno aktivni. Pomembna je higiena rok: roke redno umivamo, z umazanimi rokami se ne dotikamo oči in ust, ker tako viruse in bakterije zanesemo na sluznico. Za preprečevanje kroničnega vnetja žrela odsvetujemo kajenje, uživanje alkoholnih, gaziranih in premrzlih pijač, preprečujemo želodčni refluks in alergijo ter se izogibamo prostorom, kjer vladajo slabi mikroklimatski pogoji.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…