Zakaj nam spodleti?


Verjetno ste se kdaj vprašali, zakaj vam ne uspe preskočiti ovir na poti k zastavljenemu cilju? Kje je vzrok, da vam ne uspe oziroma da vam spodleti?

 

Mitja Duh, licencirani vaditelj športne rekreacije, AFP licencirani prehranski svetovalec in laični terapevt, )https://mitjaduh.wordpress.com/


Vsi v življenju naletimo na izzive, ki od nas terjajo, da se spremenimo. Nekateri jih uspešno premagujejo, drugi pa, kot da bi stali na mestu. Trudijo se, a jim želenega rezultata nikakor ne uspe doseči. Pogosto za svoj neuspeh krivijo usodo, družbo ali druge zunanje okoliščine, ne zavedajo pa se svoje odgovornosti.

1. Oviro spremenimo v izziv. Vsaka noviteta v nas zbudi določene strahove, dvome in vprašanja, na katera si pogosto ne znamo prav dobro odgovoriti, saj niti sami ne vemo čisto dobro, kam nas vodi sprememba. Torej se podajamo v veliki meri v neznano.

2. Veliko lažje je vztrajati v stari situaciji, pa čeprav nas ta ne osrečuje. Nudi nam varnost, saj jo v celoti poznamo in nas ne more več presenetiti, niti nam ni potrebno ničesar tvegati.

3. Pogosto so poleg notranjih strahov največji sovražnik novi spremembi prav ljudje okoli nas, ki nam »prijateljsko« dopovedujejo, da sprememba ni možna in naj poslušamo »zdravo pamet«. Ne zavedajo se, da je zdrava pamet pravzaprav le skupek misli, ki nam jih je vcepila družba in da so njihovi prijateljski nasveti le plod tega, da njim ni uspelo ali pa še slabše-zaradi strahov niti poizkusili niso.

4. Pred odločilnim korakom k spremembi, pripravimo dober načrt. Dober načrt pomeni, da predvidimo ves možen scenarij za vnaprej, razmišljamo za več potez naprej in si za vsako možno »krizo« postavimo rešitev. To nam bo dalo občutek varnosti, saj bomo točno vedeli, kako v določeni situaciji ravnati.

5. Opremimo se s pozitivnimi afirmacijami, vsak dan pa si ponavljajmo, da smo vredni boljšega življenja, saj imamo možgane dodobra umazane od starih, nam škodljivih vzorcev.

6. Zavedati se moramo, da našo psiho sestavlja dosti podzavestnih vzorcev, ki nas držijo v kotu. Le majhen delček celotne duševnosti je zaveden in v trenutku krize je ta del v veliki manjšini. Zavedati se moramo, da nas ima naša zavest dodobra pod kontrolo in v trenutku krize moramo zbrati ogromno volje, da ne podležemo starim vzorcem. Pa naj gre za hujšanje, telovadbo, krizo v odnosih ali pa odvisnosti od raznih substanc-ljudje smo v resnici dosti manj svobodni kot si mislimo-ravno zaradi vpliva podzavednega in nezavednega na nas.

7. Izogibajmo se stare družbe oziroma ljudi, ki so še kar v stanju iz katerega se poizkušamo rešiti. Izberimo si družbo, ki ustreza našim novim ciljem in se predajmo njihovi blagodejni energiji.

8. Zavedati se moramo, da bodo stari vzorci vedno spali v nas. Bodimo ves čas budni in pozorni na misli, ki nas bodo poizkušale pripeljati nazaj na staro pot. Sproti jih sortirajmo in si namesto njih raje prikličimo nove.

9. Spoznanje, ki smo ga s tem osvojili je, da je pravzaprav vsak začetek misel in le mi sami lahko te misli spremenimo v dejanja. Misli so v resnici samo snop energije in nas ne morejo raniti, niti jim v resnici nismo takšen suženj, kot izgleda na prvi pogled. NI NUJNO DA NAS OBVLADUJEJO!

10. Praktičen primer, ki nam prikaže kako odločilno misli vplivajo na nas:
»Želimo shujšati. To nam kar dobro uspeva, dokler nekega dne pozabimo zaužiti vmesni obrok. Lačni gremo mimo trgovine in zapaše nam čips. Vemo, da se ga moramo izogibati, a je impulz lakote prevelik. Popolnoma izgubimo oblast in mu podležemo. Planemo v trgovino, ko nas pokliče prijatelj. Pove, da se odpravlja na piknik z dobro družbo in vas povabi zraven. Čez 5 minut vas lahko pobere, zato pozabite na čips, da bi se mu pridružili. Preden prispeta na piknik se spomnite, da ste pravzaprav hoteli iti po čips. Misel nanj je izzvenela takoj, ko vas je prijatelj povabil na piknik in jo je nadomestila nova-privlačnejša.

11. Podobno lahko sami vnašamo nove misli, ki bodo zamenjale stare, nam škodljive.

Na začetku seveda ne bo šlo tako preprosto, zato si lahko misel preženemo s sprehodom, tekom, branjem ali pogovorom. Važno je, da se zaposlimo in jo premagamo (pozabimo nanjo).

Ko dobimo večjo moč, pa jo lahko enostavno zamenjamo z novo, saj dobro vemo, da je vsa naša duševnost le skupek misli, MI PA SMO V RESNICI TISTI, ki odločamo, katero bomo spustili čez rešeto in jih aktivirali.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…