Zamaščena jetra


Jetra so naša kemična tovarna in opravljajo številne življenjsko pomembne naloge, od uravnavanja kemijskih snovi, med katere spadata tudi holesterol in žolč, do izdelave snovi, ki pri krvavitvi povzročajo nastanek krvnega strdka. Ena poglavitnih nalog je razgrajevanje škodljivih snovi, ki se vsrkajo iz črevesja ali ki nastanejo drugje v telesu ter nato njihova predelava v neškodljive snovi, ki se izločajo v žolč ali kri.
Jetra lahko okvarijo različni dejavniki
Dobro preučena je alkoholna bolezen jeter. Vzrok je dokazano povezan s pretiranim uživanjem alkohola. Na začetku ljudje kljub povečanim in zamaščenim jetrom nimajo težav. Dolgotrajno se okvara jeter izrazi z vnetjem ali celo s cirozo, kar pokažejo jetrni testi in pridružene telesne težave. Te so lahko občutljiva in povečana jetra, utrujenost, srbeča in porumenela koža, povečan trebuh in tudi hormonske težave. Pri moških so motnje lahko podobne tistim, ki jih povzroča preveč estrogena in premalo testosterona, kar se kaže kot utrujenost, upadanje libida in izgubo mišične mase.
Zamaščena jetra so lahko tudi posledica preobilnega hranjenja. Da je to res, že dolgo vedo rejci rac in gosi, ki pri živalih namerno ustvarjajo pogoje za povečanje in zamaščenje jeter. Uboge živali imajo zaprte v majhnih prostorih, da se minimalno gibajo ter jih prekomerno in nasilno hranijo. Že v nekaj tednih se živalim povečajo in zamastijo jetra, ki gredo potem v proizvodnjo francoske delikatese foie gras (v franc. mastna jetra). Prav taka patofiziologija pa se dogaja tudi v človeškem svetu, čeprav je tu morda še večji problem slab izbor hrane kot prenajedanje.
Mnogokrat zamaščena jetra opazijo tudi pri ljudeh z metabolnim sindromom, značilnim za debelost in diabetes, pri nekaterih zdravilih (metotreksat, kortikosteroidi, valproična kislina ...) ter še pri drugih redkejših motnjah.
Privoščite jetrom, da delajo brez nadur?
Veliki ali premalo izbirčni jedci imajo možnost, da zamaščena jetra polepšajo pravočasno, še preden se te tako okvarijo, da nastopijo trajne posledice. Na vso srečo se jetra lahko obnovijo in težavo po razbremenitvi odpravijo. Zmotno je, da so jetra zamaščena samo po mastni hrani. Problem so trans maščobe (predelana procesirana hrana, salame, pomfri, čips ...), ki jih jetra težko presnavljajo, prav tako preobilica sladkorja in fruktoze. Z nekaj telovadbe, kvalitetno hrano in omejitvami pri alkoholu, lahko jetra zopet zacvetijo. Za hitrejše okrevanje pa lahko posežemo tudi po tradicionalnih naravnih izvlečkih, ki podpirajo delovanje jeter.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…