Smejte se in živeli boste dlje!

Eno najmočnejših orožij proti bolečini in stresu je smeh. Nič ne more hitreje in učinkoviteje povrniti ravnotežju uma, duha ter telesa od smeha srca. Iskrenega smeha!

Nalezljiv smeh ni bolezen, ampak prav nasprotno – zdravilo. Ima neverjetno močan in pozitiven vpliv na psihofizično zdravljenje človeka. Zvok krohotanja deluje bolj nalezljivo kot kakršno koli kašljanje, kihanje ...

Pod do emocionalne stabilnosti
Skupen smeh izziva občutek sreče, bližine in povezanosti med ljudmi. Ob tem se sprosti domino učinek radosti. Smeh spodbuja cel niz zdravih psihofizičnih sprememb v telesu: dvigne in okrepi imunski sistem organizma, daje telesu energijo, ublaži bolečino in ščiti organizem pred posledicami negativnega stresa. Nič nas ne stane, ne obremenjuje, edino kar moramo narediti je, da razvlečemo naša usta v nasmeh.
Smeh je eno od najučinkovitejših orožij proti stresu, bolečini in konfliktnim stanjem ter situacijam, ki nam povzročajo težave. Nič ne more biti bolj učinkovito in hitro kot je iskren smeh, ki povrne našemu telesu ravnotežje v umu, duhu in telesu. Težo naših skrbi, problemov spremeni v priložnosti, lažje sprejmemo, budi nam upanje in optimizem. Poveže nas z okoljem, nas prizemlji, omogoča budnost, radost. Ob upoštevanju zdravilnega in obnavljajočega učinka, je sposobnost, da se lahko in pogosto smejite, neprecenljiv izvor moči proti vsem problemom in težavam, ki nam pridejo na pot. Smeh izboljša mentalno in fizično zdravje, izboljša pa tudi odnos z drugimi ljudmi.

Pomaga tudi narejen smeh
Ko se smejimo, se odlično počutimo in ta občutek radosti traja še dlje časa po tem, ko se nehamo smejati. Razen tega nam smeh pomaga, da imamo ali zadržimo pozitiven in optimističen odnos, tudi takrat, ko se nahajamo v težkih situacijah, ko smo razočarani in ob izgubi. Smeh ublaži žalost in trpljenje, nam daje pogum, da po velikih krizah spet najdemo nov smisel v življenju, da obdržimo pozitivnost in zaupanje v ljudi. Celo v najtežjih trenutkih in težavah nam smeh ali narejen smeh pomagata k okrevanju, da lahko izstopimo iz hude depresije.

Kako lahko joga smeha pomaga?
Smeh je zelo nalezljiv, tudi takrat, ko se sami ne smejimo ampak slišimo smeh nekoga drugega, ki se od srca smeji. Naši možgani smeh zaznajo kot balzam in začnemo opuščati grde misli, sili nas k temu, da se sami pridružimo smehu in radosti. Joga je pet tisoč let stara znanost o tem, kako ohranjati telo, dušo in duh zdrave, prožne in polne energije. Poudarek je na sproščanju in umirjanju ter obnavljanju energije. Otroci so naravni jogiji – dihajo globoko in spontano skozi nos, imajo dobro telesno držo in popolnoma odprt odnos do življenja. Joga smeha ali smejalna vadba je princip uravnovešanja. Pretirano aktivni in agresivni otroci se umirijo, plašni pa se v umirjenem okolju opogumijo in naučijo sodelovati v aktivnostih z družino. Joga smeha ali smejalna vadba ni tekmovalna. Ne pritiska na otroke, naj delajo bolje, več, hitreje. Med vadbo otroci preprosto opazujejo, kako deluje njihovo telo. Občutki sreče in zadovoljstva, ko opazijo lasten napredek, pa povečajo dobre občutke lastne vrednosti. Otroci se naučijo tudi pravilnega ter zavestno voditi svoj gib usklajeno z dihanjem. Naučijo se opazovati fizične, mentalne in emocionalne procese v sebi, jih poskušajo ozavestiti in razumeti. S tem spoznavajo in razumejo sebe ter lažje razumejo tudi druge.

Za boljšo koncentracijo in učenje
Na fizični ravni joga smeha izboljšuje motorične sposobnosti, zavesti telesa in zavesti duha. Vadba smeha pomaga otrokom pri pridobivanju spretnosti in umirjanju ter koncentraciji. Otrokom ponuja možnost, da se naučijo sprostiti. Naše življenje je postalo zelo hitro in polno dražljajev – preveč televizije, računalnikov, informacij, obveznosti, hitenja ... Vse to vpliva na naš živčni sistem in s tem stres. Pretok vzorcev, ki so jih osvojili v zgodnji fazi, so osnova za kasnejše logično in abstraktno mišljenje. Sicer se lahko otroški deficiti v razvoju nadoknadijo tudi kasneje, vendar z večjim naporom. Vadba smeha izboljšuje sposobnost koncentracije in vodi v odlično senzorično zaznavanje in boljših možnosti za učenje, kar je želja vsakega starša. Čas, namenjen ležanju na tleh, pomeni izkušnjo olajšanja po fizičnem naporu, aktivno tiho sprostitev in obnovo ravnovesja telesnih sistemov. Verjamete ali ne – vsi otroci, tudi tisti najbolj divji, obožujejo sprostitev!

 

Joli - Jolanda Bauer

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…