Kodeks, recept zdravega življenja

Letošnji teden boja proti raku, ki poteka pod sloganom Zdravje je življenje - upoštevajte Evropski kodeks proti raku!, je v izteku. A Kodeks ostaja in prinaša nasvete, kako zmanjšati ogroženost s to boleznijo.

Nezdrav življenjski slog je namreč v večini primerov povezan z zbolevnostjo za rakom. Lani je pri nas za rakom na novo zbolelo več kot 13 tisoč ljudi. V Evropi in drugod po razvitem svetu so rakave bolezni iz leta v leto vse večji javnozdravstveni problem. Več kot polovica zbolelih ima enega od petih najpogostejših rakov: debelega črevesa in danke, pljuč, dojke, prostate ali kožni rak. Najpomembnejše rakave bolezni so bolj ali manj povezane z nezdravim življenjskim slogom: s kajenjem cigaret, nezdravim prehranjevanjem, s prekomerno telesno težo, pitjem alkoholnih pijač, premajhno telesno dejavnostjo, kožni rak pa s čezmernim sončenjem. Da bi zmanjšali možnost za zbolevnost za rakom, zdravniška stroka svetuje opustitev kajenja in omejitev pitja alkoholnih pijač, izogibajte se čezmernemu sončenju. Vzdržujte primerno telesno težo, povečajte telesno aktivnost in uživajte več zelenjave in sadja.

V Sloveniji imamo tudi tri presejalne programe, Zora, Dora in Svit; vsi trije so izjemnega pomena predvsem pri širjenju te bolezni. Zato se odzovite in ne vrzite vabila v koš.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…