Kodeks, recept zdravega življenja

Letošnji teden boja proti raku, ki poteka pod sloganom Zdravje je življenje - upoštevajte Evropski kodeks proti raku!, je v izteku. A Kodeks ostaja in prinaša nasvete, kako zmanjšati ogroženost s to boleznijo.

Nezdrav življenjski slog je namreč v večini primerov povezan z zbolevnostjo za rakom. Lani je pri nas za rakom na novo zbolelo več kot 13 tisoč ljudi. V Evropi in drugod po razvitem svetu so rakave bolezni iz leta v leto vse večji javnozdravstveni problem. Več kot polovica zbolelih ima enega od petih najpogostejših rakov: debelega črevesa in danke, pljuč, dojke, prostate ali kožni rak. Najpomembnejše rakave bolezni so bolj ali manj povezane z nezdravim življenjskim slogom: s kajenjem cigaret, nezdravim prehranjevanjem, s prekomerno telesno težo, pitjem alkoholnih pijač, premajhno telesno dejavnostjo, kožni rak pa s čezmernim sončenjem. Da bi zmanjšali možnost za zbolevnost za rakom, zdravniška stroka svetuje opustitev kajenja in omejitev pitja alkoholnih pijač, izogibajte se čezmernemu sončenju. Vzdržujte primerno telesno težo, povečajte telesno aktivnost in uživajte več zelenjave in sadja.

V Sloveniji imamo tudi tri presejalne programe, Zora, Dora in Svit; vsi trije so izjemnega pomena predvsem pri širjenju te bolezni. Zato se odzovite in ne vrzite vabila v koš.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…