Vaginalno atrofijo lahko omilite z globulami

Ženske, ki živijo v Evropi, večinoma pridejo v obdobje menopavze med 47. in 51. letom starosti. Pričakovana življenjska doba Evropejk je okoli 80 oziroma 90 let, kar pomeni, da evropske ženske preživijo skoraj tretjino svojega življenja v pomenopavznem obdobju. Prav zato morajo biti ženske v tem času deležne posebne pozornosti.

Kar polovica žensk, starejših od 60 let ima simptome vaginalne atrofije oziroma tanjšanja nožnične sluznice, 45 odstotkov žensk pa v času menopavze trpi zaradi suhe nožnice, srbenja, razdraženosti in bolečin med spolnimi odnosi.

Suhost nožnice povzroči manjša količina estrogena
V dobi plodnosti telo izloča velike količine estrogena, ki pozitivno vpliva na prožnost in vlažnost nožnice ter kolagena v koži. Po menopavzi pa se čvrstost in vlažnost nožnice spremeni, saj se količina estrogena zmanjša. Ti simptomi so izrazitejši pri ženskah, ki imajo že po naravi manj estrogena oziroma se ta ne izloča enakomerno, so kadilke ali pa niso rodile vaginalno.

Pomagate si lahko na različne načine
Ženske, ki trpijo zaradi teh težav, se pogosto odločajo za nehormonsko zdravljenje, ki vključuje uporabo raznih izdelkov za vlaženje in lubrikantov, ki zmanjšajo neprijetno in boleče trenje in draženje. Nekatere se odločajo tudi za homeopatska sredstva oziroma zdravljenje s pomočjo vitaminov A, C, D in E ter raznih zelišč, kar ima ravno tako pozitivni učinek. Na trgu pa so na voljo tudi vaginalne globule, ki vsebujejo hialuronsko kislino, kar precej pripomore k reševanju tovrstnih težav, saj je ta kislina prisotna tako v telesnem tkivu kot tudi v zunajcelični tekočini, njena osnova naloga pa je zadrževanje vode v tkivih, dovajanje hranilnih snovi celicam in odvajanje odpadnih produktov iz njih. Hialuronska kislina sodeluje tudi pri nastajanju kolagena in elastana.

Uporaba globul ni omejena na menopavzno obdobje
Varnost in učinkovitost vaginalnih globul, ki vlažijo in obnavljajo vaginalno sluznico, so potrdile različne klinične študije. Žensko telo običajno globule dobro prenaša, nožnico učinkovito vlažijo in pomirjajo ter so varne za uporabo. Dokazano je bilo tudi, da globule lahko vzdržujejo in nadzirajo normalno rast bakterij v nožnici. Primerne so za vsako žensko v vseh življenjskih obdobjih, kadar je vaginalna sluznica suha zaradi hormonskih sprememb. Posebej jih priporočajo med menopavzo, po porodu, med dojenjem ter po kemoterapiji in radioterapiji. Zaradi vlažilnih lastnosti blaži simptome vaginalne atrofije, deluje pomirjevalno in zagotvalja občutek sproščenosti ter svežine pri srbečici, pekočem občutku v vagini, občutku nelagodja med spolnim odnosom ter občutku vaginalne napetosti in suhosti. Vseeno pa velja, da se pri ponavljajočih okužbah in težavah posvetujete s svojim ginekologom, saj so vse naštete težave lahko simptom resnih obolenj.

 

Veronika Bilban

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…