Dobra zaščita pred klopi je zlata vredna

Na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije (www.ivz.si), so podrobno opisani zapleti, ki jih lahko povzroči klopov ugriz. Avtorji pojasnjujejo, da je v Sloveniji razširjen klop iz vrste Ixodes ricinus. Ugriz klopa je nevaren za človeka, saj lahko prenaša nekatere bolezni, pri nas predvsem klopni meningoencefalitis in boreliozo lyme. Dobra novica je le ta, da prav vsak klop ni okužen!

Klopi se nahajajo predvsem v gozdni podrasti, v grmovju vlažnih mešanih gozdov, v travi in celo na vrtu. Do nadmorske višine 600 metrov je veliko klopov, v višjih legah jih je manj. Zgornja meja, kjer jih še najdemo, je 1.600 metrov. Nevarnost okužbe s klopi traja od februarja do novembra. Pred njimi se lahko zaščitimo z učinkovitimi repelenti in z oblačili z dolgimi rokavi in hlačnicami iz materialov, na katerih klopom »drsi« in se nanje ne morejo pritrditi.

Kako pride po vbodu klopa do okužbe?
»Ko pride klop na človeka, poišče primerno nežno mesto, kjer se na kožo pritrdi tako, da porine svoj rilec globoko v kožo. Vbod ne povzroči bolečine, saj ima slina klopa anestezijski učinek. Vbodi so zato pogosto neopaženi, predvsem pri otrocih. Če je klop okužen z virusom klopnega meningoencefalitisa in/ali Borelio burgdorferi, med sesanjem vbrizga v kožo gostitelja s slino tudi povzročitelja bolezni,« pojasnjujejo avtorji na spletni strani www.ivz.si. Dodajajo, da po vbodu okuženega klopa ne pride vedno do okužbe gostitelja, lahko pa okužba poteka tudi brez bolezenskih znamenj. »Če pri pregledu telesa opazimo klopa, ga čim prej in previdno odstranimo; tako je možnost okužbe manjša,« so še napisali na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja.

 

Vanja Slobodnik

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…