Dobra zaščita pred klopi je zlata vredna

Na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije (www.ivz.si), so podrobno opisani zapleti, ki jih lahko povzroči klopov ugriz. Avtorji pojasnjujejo, da je v Sloveniji razširjen klop iz vrste Ixodes ricinus. Ugriz klopa je nevaren za človeka, saj lahko prenaša nekatere bolezni, pri nas predvsem klopni meningoencefalitis in boreliozo lyme. Dobra novica je le ta, da prav vsak klop ni okužen!

Klopi se nahajajo predvsem v gozdni podrasti, v grmovju vlažnih mešanih gozdov, v travi in celo na vrtu. Do nadmorske višine 600 metrov je veliko klopov, v višjih legah jih je manj. Zgornja meja, kjer jih še najdemo, je 1.600 metrov. Nevarnost okužbe s klopi traja od februarja do novembra. Pred njimi se lahko zaščitimo z učinkovitimi repelenti in z oblačili z dolgimi rokavi in hlačnicami iz materialov, na katerih klopom »drsi« in se nanje ne morejo pritrditi.

Kako pride po vbodu klopa do okužbe?
»Ko pride klop na človeka, poišče primerno nežno mesto, kjer se na kožo pritrdi tako, da porine svoj rilec globoko v kožo. Vbod ne povzroči bolečine, saj ima slina klopa anestezijski učinek. Vbodi so zato pogosto neopaženi, predvsem pri otrocih. Če je klop okužen z virusom klopnega meningoencefalitisa in/ali Borelio burgdorferi, med sesanjem vbrizga v kožo gostitelja s slino tudi povzročitelja bolezni,« pojasnjujejo avtorji na spletni strani www.ivz.si. Dodajajo, da po vbodu okuženega klopa ne pride vedno do okužbe gostitelja, lahko pa okužba poteka tudi brez bolezenskih znamenj. »Če pri pregledu telesa opazimo klopa, ga čim prej in previdno odstranimo; tako je možnost okužbe manjša,« so še napisali na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja.

 

Vanja Slobodnik

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…