Blaženje opeklin z Ašičevo metodo

Naša zvesta bralka Marija nam je poslala recept, ki pomaga pri opeklinah. Kot je napisala, je uporaben tudi pri sončnih opeklinah in ožganinah, ki jih povzroči meduza.

Z opeklinami imam res dragocene izkušnje, ki jih ob vsaki priložnosti širim naprej in že mnogim so pomagale. Tu je torej navodilo, kako ravnati, saj se prej ali slej vsak kdaj opeče, če ne zelo, pa vsaj malo! Pred 22 leti mi je eksplodiral ekonom lonec. Pljusk vrele juhe mi je padel čez glavo na zatilje, se razlil okrog vratu in naredili so se mi krvavi mehurji. Najprej sem se ohladila z vodo, potem pa iskala rešitev v knjižici Domača lekarna patra Simona Ašiča. Med konkretnimi primeri je bil naveden primer vojaka, ki je odprl peč, vanj je bušnil plamen in ga močno opekel po vsem obrazu. Pater Ašič mu je svetoval uporabo lanenega semena in z njim je odpravil posledice brez vidnih sledov, kakršne navadno ostanejo za opeklinami! Zame je bilo navodilo kot naročeno! K zdravniku sploh nisem šla. V enem tednu mi je čudežno zrasla nova koža brez kakšnih brazgotin! Sama imam odtlej doma vedno na zalogi laneno seme (vzamem ga tudi na morje, saj tam pride v poštev za sončne opekline, z njim pa smo že popolnoma odpravili tudi posledice opekline od meduze).

Recept:
Vzamem zvrhano žlico lanenega semena in ga zavrem v 1-2 dl vode (količina je odvisna od obsega opekline). Vre par minut, toliko, da postane voda sluzasta. Vročo, dokler je redka, precedim, potem z ohlajanjem postaja vse bolj viskozna oziroma želatinasta. Ker se navadno mudi, jo dam za kratek čas kar v zamrzovalnik. Potem z zelo ohlajeno želatino obložim opeklino in jo prekrijem z gazo. Pri sebi sem pri odprtih ranah menjala oblogo vsakih nekaj ur, več dni, sicer pa se menja pogosteje vsaj, dokler peče. Upam, da recepta ne boste kmalu potrebovali, morda pa boste z njim lahko komu kdaj pomagali!

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…