Blaženje opeklin z Ašičevo metodo

Naša zvesta bralka Marija nam je poslala recept, ki pomaga pri opeklinah. Kot je napisala, je uporaben tudi pri sončnih opeklinah in ožganinah, ki jih povzroči meduza.

Z opeklinami imam res dragocene izkušnje, ki jih ob vsaki priložnosti širim naprej in že mnogim so pomagale. Tu je torej navodilo, kako ravnati, saj se prej ali slej vsak kdaj opeče, če ne zelo, pa vsaj malo! Pred 22 leti mi je eksplodiral ekonom lonec. Pljusk vrele juhe mi je padel čez glavo na zatilje, se razlil okrog vratu in naredili so se mi krvavi mehurji. Najprej sem se ohladila z vodo, potem pa iskala rešitev v knjižici Domača lekarna patra Simona Ašiča. Med konkretnimi primeri je bil naveden primer vojaka, ki je odprl peč, vanj je bušnil plamen in ga močno opekel po vsem obrazu. Pater Ašič mu je svetoval uporabo lanenega semena in z njim je odpravil posledice brez vidnih sledov, kakršne navadno ostanejo za opeklinami! Zame je bilo navodilo kot naročeno! K zdravniku sploh nisem šla. V enem tednu mi je čudežno zrasla nova koža brez kakšnih brazgotin! Sama imam odtlej doma vedno na zalogi laneno seme (vzamem ga tudi na morje, saj tam pride v poštev za sončne opekline, z njim pa smo že popolnoma odpravili tudi posledice opekline od meduze).

Recept:
Vzamem zvrhano žlico lanenega semena in ga zavrem v 1-2 dl vode (količina je odvisna od obsega opekline). Vre par minut, toliko, da postane voda sluzasta. Vročo, dokler je redka, precedim, potem z ohlajanjem postaja vse bolj viskozna oziroma želatinasta. Ker se navadno mudi, jo dam za kratek čas kar v zamrzovalnik. Potem z zelo ohlajeno želatino obložim opeklino in jo prekrijem z gazo. Pri sebi sem pri odprtih ranah menjala oblogo vsakih nekaj ur, več dni, sicer pa se menja pogosteje vsaj, dokler peče. Upam, da recepta ne boste kmalu potrebovali, morda pa boste z njim lahko komu kdaj pomagali!

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

24.03.2020

Nekaj enostavnih nasvetov za obrambo proti korona virusu

Besedna zveza, ki je v zadnjih tednih preplavila prav vse komunikacijske kanale in se…
21.03.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…
16.03.2020

Dober spanec za boljše rezultate

V marcu, natančneje 16. v mesecu, obeležujemo svetovni dan spanja. Kako zelo je pomemben…
16.03.2020

Qapla – specializirana krema za suho kožo

Kot farmacevtki pozivava k redni uporabi razkužila in ustreznemu čiščenju rok. Razkužilo…
15.03.2020

Hormoni in hujšanje

Ženske danes v želji, da bi shujšale poskušamo različne diete, ki so bolj ali manj…