Število bolnikov z diabetesom nezadržno raste

Svetovni dan sladkorne bolezni sta leta 1991 vpeljali Mednarodna zveza za sladkorno bolezen (IDF) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) kot odgovor na zaskrbljenost zaradi naraščanja incidence sladkorne bolezni po vsem svetu. Združuje milijone ljudi v več kot 160 državah, vključno z otroki in odraslimi z in brez sladkorne bolezni, izvajalce zdravstvene oskrbe, politike in medije za dviganje zavesti o sladkorni bolezni. (fles)

Svetovni dan sladkorne bolezni se praznuje vsako leto 14. novembra. Ta dan je bil izbran kot rojstni dan Fredericka Bantinga, ki je skupaj s Charlesom Bestom prvi razvil zamisel, ki je pripeljala do odkritja inzulina leta 1922.

Kaj je sladkorna bolezen?
Sladkorna bolezen je neozdravljiva kronična presnovna motnja, za katero je značilna zvečana koncentracija sladkorja v krvi. Bolezen sama ni boleča ali zelo moteča, njene verjetne posledice pa so lahko zelo kritične. Zvišan krvni sladkor povzroča okvaro oziroma dolgoročno celo odpoved delovanja razlicnih organov. Med hudimi zapleti sladkorne bolezni so slepota, amputacije, srčni infarkt, možganska kap in odpoved ledvic. Sladkorna bolezen je neozdravljiva, vendar obvladljiva, kar pomeni, da lahko z voljo, znanjem in ponujeno pomočjo zdravstvenega osebja ter s podporo najbližjih vsak posameznik prevzame nadzor nad sladkorno boleznijo in živi povsem normalno.

Vsesvetovno dogajanje
Svetovni dan sladkorne bolezni praznuje po vsem svetu 200 združenj članic Mednarodne zveze za sladkorno bolezen v več kot 160 državah, pa tudi druga združenja in organizacije, izvajalci zdravstvene oskrbe in posamezniki. Leta 1996 je bil ustvarjen trajen logotip - modri krog, za oblikovanje močne, globalne identitete Svetovnega dneva sladkorne bolezni. Logotip združuje ravnotežje in timsko delo in temelji na znanem kitajskem simbolu Yin Yang. V obravnavanju sladkorne bolezni je potrebno natančno ravnotežje zdravil, diete in fizične aktivnosti, pa tudi sodelovanje med osebami s sladkorno boleznijo, njihovimi družinami in prijatelji, izvajalci zdravstvene oskrbe in zdravstvenimi oblastmi.

Razširjenost sladkorne bolezni po svetu in pri nas
V svetu živi po ocenah Mednarodne diabetične zveze, okrog 366 milijonov obolelih za sladkorno boleznijo. Vsako leto zboli sedem milijonov ljudi. Do leta 2025 bo to število predvidoma naraslo na 380 milijonov. Zveza društev diabetikov Slovenije združuje 40 društev diabetikov iz vse Slovenije, v katera je včlanjenih prek 17.800 članov, oseb s sladkorno boleznijo, njihovih svojcev in prijateljev ter podpornih članov. Po zadnjih ocenah Inštituta za varovanje zdravja je v Sloveniji približno 136 tisoč oseb s sladkorno boleznijo, kar je skoraj za desetino več v primerjavi s podatki iz leta 2007. Pogostnost te bolezni tudi v Sloveniji narašča, zato Zveza društev diabetikov Slovenije opozarja na pomembnost zdravega življenjskega sloga kot enega od ključnih preventivnih ukrepov, ki nastanek sladkorne bolezni lahko odloži ali celo prepreči. »Ena od nalog zveze je spodbujanje zdravega načina življenja tako med našimi člani kot v ostali družbi, saj so dejavniki tveganja za nastanek sladkorne bolezni in nekaterih drugih kroničnih obolenj zelo podobni – nezdravo prehranjevanje, premalo gibanja, stres, kajenje in čezmerno uživanje alkohola,« je povedal predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije, Peter Miklavčič. Dodaja: »Želimo postati zgled tudi za mlajše generacije, da ne 'podedujejo' življenjskega sloga, ki jih lahko pripelje do sladkorne bolezni. Zato ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni v več krajih po Sloveniji organiziramo pohode, ki so združeni pod skupnim imenom Pohodi sladkorno bolezen. Z njimi želimo opozoriti okolico na sladkorno bolezen, na tisoče oseb, ki se vsak dan spoprijemajo s to boleznijo, ter na nujnost preprečevanja nastanka bolezni.«

Preventivna dejavnost in izobraževanje
Zveza društev diabetikov Sloveniji nameni veliko časa in sredstev ozaveščanju in izobraževanju o sladkorni bolezni tako splošne javnosti kot tudi tistih, pri katerih je bolezen že odkrita. Širjenje znanja o sladkorni bolezni, izvajanje preventivnih aktivnosti, nenehna prizadevanja za razvoj zdravstvene oskrbe v Sloveniji v sodelovanju z javnimi in zasebnimi partnerji so ključne naloge, s katerimi se zveza društev uspešno odziva na sedanje izzive in zagotavlja zdravo prihodnost.

 

Sara Sočan

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

23.12.2019

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…