Zvišan krvni tlak ima vsak tretji Slovenec

Ljudje se premalo zavedamo pomena zvišanega krvnega tlaka, enega najpomembnejših dejavnikov tveganja za obolevnost za kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, ki so vodilni vzrok smrti.

Pred svetovnim dnevom zdravja je Jožica MaučecZakotnik z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) RS dejala, da so kroničnenenalezljive bolezni vzrok tudi za prezgodnjo umrljivost, invalidnost,nezmožnost za delo in slabšo kakovost življenja. Povezane so tudi znaraščajočimi stroški zdravstvene blagajne.

Dodala je, da jih je mogoče obvladovati z zdravimživljenjskim slogom. Po njenih besedah med dejavnike tveganja sodijo kajenje,nezdrava in preslana prehrana, premalo gibanja ter debelost.

Maučec Zakotnikova je opozorila, da nekateri ljudjesploh ne vedo, da imajo povišan krvi tlak. "Tudi ko ljudje jemljejozdravila, je zavedanje, da mora biti krvni tlak dobro urejen, premajhno,"je dodala.

Po podatkih IVZ ima zvišan krvni tlak vsak tretjiprebivalec Slovenije. Ob letošnjem svetovnem dnevu zdravja, ki bo v nedeljo,zato poudarjajo pomen preventive, obvladovanja zvišanega krvnega tlaka terširše preventive bolezni srca in ožilja.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Brigita Čokl je povedala,da mora biti preventivno zdravstveno varstvo temelj, na katerem mora graditizdravstvena politika. Dejala je, da je preventivo treba še okrepiti inpoudarila pomembnost referenčnih ambulant, v katerih poleg zdravnika splošnemedicine in medicinske sestre ali zdravstvenega tehnika dela tudi diplomiranamedicinska sestra. Ta med drugim izvaja preventivne preglede, nekaterepreiskave in vodi kronične bolnike.

Čoklova je povedala še, da so sklenili dogovor zNorveško, da bo tudi v Sloveniji letos povečan obseg sredstev iz Norveškegafinančnega mehanizma za preventivne zdravstvene programe.

Med preventivne programe sodijo tudi zdravstveno-vzgojni centri, ki vključujejosedem vrst delavnic in dve vrsti individualnega svetovanja. Po besedah JožiceMesarič iz Zdravstvenega doma Ljubljana Moste-Polje je del tudi delavnicazdravega hujšanja. V Sloveniji je namreč po besedah Maučec Zakotnikove debelih26 odstotkov ljudi, starejših od 35 let, debelost pa je eden od dejavnikovtveganja za srčno-žilne bolezni.

Jana Govc Eržen iz Zdravstvenega doma Celje pa je povedala, da se vzadnjih letih povečuje število ljudi, ki so zelo debeli oziroma imajo indeks telesnemase nad 35. Po njenih besedah so pri zbolevanju za kroničnimi nenalezljivimiboleznimi ogrožene ženske, ki imajo obseg pasu večji od 80 centimetrov in moškiz obsegom pasu več kot 94 centimetrov.

Vir: STA

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

02.06.2020

Zdravje si zasluži našo pozornost

Postavite svoje zdravje na prvo mesto z Zdravstvenim zavarovanjem Zdravje. S sklenitvijo…
27.05.2020

Odlična ideja za čudovit vikend izlet: obiščite slikovite griče blizu Slovenskih Konjic

Življenje se počasi vrača v svoje utečene tire, sezona vikend izletov pa je končno spet…
20.05.2020

Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih,…
17.05.2020

Modre jagode. Resno?!

Prek internetnih strani je mogoče naročiti malodane vse mogoče, tudi semena modrih jagod.…
17.05.2020

Aktiven način premagovanja stisk

Naporni dnevi so za nami in nekaj ovir je zagotovo še pred nami. Takšno je pač življenje,…