Zdravniki med najbolj iskanimi poklici v Uniji

Zdravniki so in bodo tudi v prihodnjih letih najbolj iskana poklicna skupina, ugotavljajo številne mednarodne analize in napovedi povpraševanj po iskanih poklicih.

Spletni portal EU Skills Panorama, ki brezposelnim iz vse Unije omogoča vpogled v aktualno povpraševanje po delavcih, napoveduje, da bodo zdravniki, pa tudi medicinske sestre, v prihodnje med najbolj iskanimi poklici v državah Evropske unije. Nič drugače ne napoveduje ameriška poslovna revija Forbes, ki zdravnike vidi kot tisto poklicno skupino, ki bo tudi v prihodnjih letih v svetu med najbolj iskanimi in zato tudi najbolj plačanimi kategorijami zaposlenih.

Kaj pa Slovenija? Bodo, če že niso, zdravniki tudi v Sloveniji v prihodnjih letih med najbolj iskanimi poklicnimi kategorijami? Da so mnogi slovenski zdravniki priznani na tujem (seveda ne vsi), je že dolgo znano. Zaradi vse prej kot urejenih razmer doma ter boljših pogojev dela, kariernih izzivov in možnosti napredovanja številni zdravniki (vse več je tudi medicinskih sester...) vse raje, resda še ne množično, karierno srečo poiščejo zunaj naših meja. V Italiji, Avstriji, Nemčiji, Angliji in še kje. Skorajda ni razvitejše evropske države, kjer ne bi bilo slovenskega zdravnika.

Večna dilema, ali je pri nas zdravnikov premalo ali dovolj, še ni dobila dokončnega odgovora. Po mnenju poznavalcev sistema zdravstva je domača zdravniška slika precej podobna kot v nekaterih drugih evropskih državah, tudi pri sosedih na Hrvaškem ali v Srbiji. Tudi tam podobno kot pri nas primanjkuje zdravnikov, seveda pa še bolj medicinskih sester, zato so uradno preštevilni zdravniki brezposelni in prijavljeni na zavodih za zaposlovanje. V kliničnem centru v Beogradu naj bi bilo skoraj 100 zdravnikov in 550 medicinskih sester premalo, v uradnem registru srbske službe za zaposlovanje pa je prijavljenih več kot 2.300 zdravnikov ter več kot 13 tisoč medicinskih tehnikov in sester.

 

(Vir: EU Skills Panorama)

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…