Kaj storimo z odpadnimi zdravili?

Vsak človek v želji po lajšanju zdravstvenih težav kdaj poseže po zdravilu – bodisi predpisanem na recept s strani zdravnika ali pa brez recepta. Kaj pa storimo, ko zdravilu poteče rok ali ga ne uporabimo do konca?

Helena Matič, Trigana d.o.o.

Odpadna zdravila moramo oddajati ločeno od ostalih odpadkov, saj kljub pretečenemu roku uporabe še vedno vsebujejo aktivne učinkovine, ki lahko negativno vplivajo na okolje in posledično tudi na zdravje ljudi.

Kaj spada med odpadna zdravila?
Med odpadna zdravila spadajo zdravila v trdem stanju (tablete, kapsule in svečke) skupaj z neposrednim ovojem (stično ovojnino), ki jih ščiti ter praški in tekoča zdravila v originalni, neposredni embalaži.

Kaj med odpadna zdravila ne sodi?
V zbiralnik za odpadna zdravila ne oddajamo kartonske in izpraznjene plastične ali steklene embalaže, ki ni v neposrednem stiku z zdravilom ter priloženih navodil za uporabo. Prav tako med odpadna zdravila ne spadajo drugi izdelki, čeprav so na videz sorodni zdravilom in jih je mogoče kupiti v lekarnah ali specializiranih prodajalnah, vendar ne vsebujejo zdravilnih učinkovin (prehranska dopolnila, kozmetični proizvodi, fiziološke raztopine itd.). Kot je povedal g. Matej Hribar iz podjetja Trigana d.o.o., sežig odpadkov, ki bi jih lahko reciklirali ali predelali na okolju prijaznejši način, po nepotrebnem dodatno obremenjuje okolje.
Ravno tako med odpadna zdravila ne smemo oddati aktivnih cepiv, kemikalij, zdravstveno tehničnih pripomočkov, injekcijskih igel, ostrih predmetov ipd.

Kam lahko oddamo odpadna zdravila?
Odpadna zdravila moramo vedno oddati skupaj z originalno, neposredno embalažo, ki mora biti dobro zaprta oziroma ohranjena in nepoškodovana. Zunanjo embalažo (kartonske škatlice) in navodila odstranimo in oddamo posebej v zabojnike za papir.

Oddamo jih lahko v lekarnah in specializiranih prodajalnah, ki imajo v ta namen na vidnem mestu nastavljene posebne zbiralnike. Prav tako jih lahko oddamo tudi ob letnih akcijah zbiranja nevarnih odpadkov v našem kraju ali v bližnjih zbirnih centrih izvajalcev javne službe.

Zbrana zdravila nato zbiralci na varen način prepeljejo v obrate za termično obdelavo odpadkov, kjer jih sežgejo pri visoki temperaturi in v nadzorovanih okoliščinah, da ne onesnažijo okolja. V sežigalnici končajo vsa zdravila, tudi tista, ki so neuporabljena in jim rok uporabe še ni potekel. Kljub temu da bi še lahko bila uporabna, jih v lekarnah po vrnitvi ne smejo ponovno prodati končnemu uporabniku.

Da bi zmanjšali količino odpadnih zdravil je ključnega pomena, da poskrbimo za dosledno upoštevanje navodil zdravnika za uporabo zdravil. Držati se je potrebno predpisanega poteka zdravljenja in zdravila uporabiti po navodilih, do konca. Tako bomo najlažje dosegli želeni učinek zdravil in hkrati zmanjšali količino zavrženih zdravil.

A odpadna-zdravila obdelano

Kaj storimo s pripomočki namenjenimi preventivi ali zdravljenju?

Kljub temu da so tehnični zdravstveni pripomočki (merilec krvnega tlaka, inhalatorji, elektronski merilniki krvnega sladkorja, električni glavniki za odstranjevanje uši itd.) namenjeni zdravstveni preventivi, vseeno po izteku njihove življenjske dobe ne sodijo med odpadke iz zdravstva, temveč med odpadno električno in elektronsko opremo. Oddate jih lahko na prodajnih mestih, kjer ste jih kupili, v specializiranih prodajalnah električnih naprav ob nakupu nove ali pa, podobno kot odpadna zdravila, oddate v najbližjem zbirnem centru ali ob letnih akcijah zbiranja nevarnih odpadkov, organiziranih v vašem kraju.

Še veliko več o pravilnem ločevanju vseh odpadkov, informacijah kam posamezen odpadek spada in kje ga lahko oddate, pa najdete na http://ozavescen.si/

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

21.07.2020

Vpliv naravne volne na zdravje

Izdelki iz naravne ovčje volne. Volnena posteljnina, volnena ležišča, volnena preja,…
17.07.2020

Brati ali ne brati?

To skorajda retorično vprašanje si zastavljamo ljudje vseh generacij. Otroci velikokrat…
15.07.2020

Žilna kirurgija

Odstranjevanje krčnih žil Spomladi in poleti sonce že tako močno sije, da ljudje kažemo…
06.07.2020

Ognjič. Cvet, ki nikoli ne gre iz mode

Ognjič ali meseček sodi v družino nebinovk (Asteraceae), njegovo znanstveno dvočlensko…
03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…