Kineziotaping - revolucionarna metoda zdravljenja

Fizioterapija je zdravljenje bolezni ali poškodb in njihovih posledic s fizikalnimi sredstvi in metodami. Poznamo različne metode fizioterapije kot so elektroterapija, kinezioterapija, respiratorna fizioterapija ... Obstaja pa metoda, ki je v zadnjih letih izjemno napredovala in jo uporabljajo zdravniki, športniki in fizioterapevti po vsem svetu in se imenuje kineziotaping.

Mišice niso namenjene zgolj gibanju človeškega telesa, ampak imajo zaradi svoje zmožnosti krčenja in raztezanja ter posledične rasti tudi pomemben vpliv na nadzor delovanja venskega in limfnega cirkulacijskega sistema. Zato lahko nepravilno delovanje mišic zaradi poškodbe, vnetja in oslabelosti povzroči različne vrste simptomov. Zaradi pomembnosti mišice in njenega delovanja se je razvila ideja o zdravljenju z metodo kineziotapinga, ki temelji na telesu lastnem naravnem procesu zdravljenja. Kinezio trakovi kot zunanji dejavniki predstavljajo pomoč pri zdravljenju živcev, mišic, veziv, sklepov in organov, kar pomeni, da telesu omogočijo hitrejše okrevanje in povrnitev funkcionalnih sposobnosti.

Ni le opora, ima rehabilitacijski učinek
Učinkovitost metode kineziotapinga se kaže z aktivacijo in stimulacijo nevrološkega ter limfnega in krvnega cirkulacijskega sistema z namenom rehabilitacije in protibolečinskega učinka. Uporablja se za zdravljenje bolečine, utrujenosti in vnetja mišic ter za preventivno in kurativno izboljšanje sklepne stabilnosti skozi stimulacijo mišic in mišičnih ovojnic. Namen te metode ni zgolj opora sklepu, temveč tudi lokalna rehabilitacija na območju poškodbe in zdravljenje edema v časovnem ciklu 24 ur na dan. Glavni vplivi kineziotapinga na mišico so drenaža, stimulacija in stabilizacija. Kineziotaping je uporaben za praktično vse oblike kliničnih stanj.

Glavni učinki kineziotapinga
• izboljšanje funkcije mišic: izboljša kontrakcijo (krčenje mišice), zmanjša utrujenost, napetost in krče, poveča gibljivost in zmanjša bolečino,
• izboljšanje cirkulacije telesnih tekočin: izboljša krvno in limfno cirkulacijo, zmanjša vnetje, otekline in hematome, izboljša metabolizem,
• zmanjšanje bolečine: aktivira spinalne in inhibitorne reflekse ter
• podpiranje funkcije sklepov: normalizira mišični tonus, izboljša obseg gibljivosti, zmanjša bolečino.

Kinezio trakovi
Trakovi so iz čistega bombaža, kar omogoča nemoteno delovanje funkcije kože (dihanje, potenje, sušenje). Trak ni raztegljiv po širini. Po dolžini je raztegljiv od nič do sto odstotkov, kar ustreza elastičnim lastnostim človeške kože. Lepilo je stoodstotni akril, ki ne draži kože in se aktivira na toploto. Debelina traku je približno enaka epidermisu (vrhnjici) kože in se prilagodi njenemu gibanju. Trakovi so vodoodporni, kar pomeni, da omogočajo daljšo uporabo in udobje, kot je denimo brezskrbno plavanje, tuširanje in savnanje. Trakovi so učinkoviti od tri do pet dni, ob previdni uporabi pri oblačenju in brisanju z brisačo pa tudi dlje.

 

Matej Grafenauer

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

21.07.2020

Vpliv naravne volne na zdravje

Izdelki iz naravne ovčje volne. Volnena posteljnina, volnena ležišča, volnena preja,…
17.07.2020

Brati ali ne brati?

To skorajda retorično vprašanje si zastavljamo ljudje vseh generacij. Otroci velikokrat…
15.07.2020

Žilna kirurgija

Odstranjevanje krčnih žil Spomladi in poleti sonce že tako močno sije, da ljudje kažemo…
06.07.2020

Ognjič. Cvet, ki nikoli ne gre iz mode

Ognjič ali meseček sodi v družino nebinovk (Asteraceae), njegovo znanstveno dvočlensko…
03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…